Ahojte. Zaujimalo by ma, ci moja babka netrpi nahodou nejakou chorobou...popisala by som to zhruba tak, ze vsetko si odklada. Ako priklad mozem uviest, ze ma dve skrine plne plastovych flias, roznych plastovych krabiciek od salatov, poharikov od jogurtov (byva v jednoizbovom byte, takze to nema odlozene na sadenicky do foliovnika:)), kolkokrat si prinesie nieco aj od smetiaka, co tam najde, lebo ze jej sa to paci:) fakt ma maly byt a este si tam hluposti zvlaka a nechce nic vyhodit...dnes som si dokonca vsimla, ze ma v jednej krabicke odlozene obaly od zubnych past. Viem, ze to moze mat povod aj z jej detstva, pretoze zili v chudobe a tym padom si veci vazi, ale az takto ? zije sama, cize pokym to jej nejak neobmedzuje zivot, tak neviem, ci sa treba tym zaoberat, ale zaujimalo by ma, ci to moze byt aj priznak nejak choroby. dakujem:)
Priznaky akej choroby to su?
Alzbetka
Ty sa veru o babku nestrachuj, babka je celkom fit, ju to tesi, bavi, drzi pri zivote, je cula ziva chytra, tak ako byt ma, ... pozdravujem Tvoju babku, ...
moj otec je presne taky isty..., byvame v rod. dome a mame dost velky dvor no skoda ze je zapratany neskutocnym mnozstvom zbytocnosti. Moj foter je taky ze ked mu niekto niečo ponukne alebo niečo zbada tak okamzite to berie ale niesu to take malickosti ale je to napriklad zelezne disky na velky traktor, tie uz mame 4 na dvore a kazdy v inom rohu... vela pneumatyk zo starych aut, motory z nejakych velkych strojov, nosi domov umelohnotne kotuce(odveci, vela dosiek a hlinikoch líšt, potom kopu zeleza,stare oleje, no proste vyzera to u nas otrasne. Nemozeme sa toho ani dotknut v tom zmysle žeby sme to chceli vyhodit petoze toto vsetko sa nam zide a ani slovo otom ze sa nam to nezide pretoze sa to jednoducho zíde. Je schopny sa s nami aj mesiac nerozpravat ak mu poviem ze naco je nam tolko bordelu.. tak okamzite je agresivny vulgarny a nwm este aky :((( A uz som mu povedal aj to ze sa tesim ked zomrie pretoze budem moct vsetko vyhodit preč !!! mne nato nepovedal nič :D, ale je mi jedno či ho to aj zranilo alebo čo... pretoze mna zranuje to ked vidim ked niečo donesie a je to asi tak 3 krat za mesiac. Vsetci ktory ziju tu na nasej dedine si riadia upratuju alebo niečo skrasluju na dvore alebo kde a my ?? My nosime ako drbnuty len odpad domov. Prosim poradte mi niečo nejaku diagnozu alebo čo, podla mna toto nie je vobec v poriadku kludne aj na pokec mi napiste ak niečo viete o niečom podobnom. moj nick je Duri230 vdaka :) A ESTE SOM ZABUDOL ZE minule doniesol 2 40rocne postele (valendy) a povedal ze on natom bude niekedy spavat a popritom ma dost velku spalnu s manzelskou postelou... a viete kde to dal ?? najprv do KUCHYNE ale to utz moja mama mala dost tak sa uz vyjadrila a teraz to mam ja v izbe :((( POMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC
no...zasa s tými taškami...ja ich tiež v hypermarketoch chmátam, sú výborné ako vrecká do smetí a keď je to zadarmo :D
a čo sa týka tých fialiek, tak by sa to malo robiť, viem, že niekomu to pripadá smiešne, ale kto sa vážne venuje izbovým rastlinám, tak to chápe, možno tvoj brat nie je typ, mám kamošku, ktorá tiež zbiera fialky a čínske ruže rôznych farieb a tiež si ich z návštev nosí takto zabalené, to je normálna záľuba
Dakujem vam za prispevky :-)) no tiez ma napadlo, ze to moze mat spolocne nieco s tym OCD...no neviem :-/ ale u nej to nie je az taky extrem, ze by denno-denne si nieco priniesla od smetiakov...proste si odklada fakt nepotrebne veci-hlavne, co sa tyka tych plastovych flias a krabiciek...vravim-dve skrine ma len tym zaplnene! alebo jej oblubena cinnost je, ze zo supermarketov poberie igelitove tasky...lebo v niektorych obchodoch su zadarmo, polozene pri pokladni a tak ona v pohode zoberie aj 50kusov, ako keby sa nechumelilo...pritom je to uplne zbytocne! Take nieco, ako setrenie prirody jej asi vela nehovori :-(( a aj nam dava z tych tasiek...darmo jej vravime, ze nepotrebujeme. Alebo minule...davala bratovi listy z fialiek, ze nech ich da do vody, aby vyhnali korienky..a kazdy jeden ten list zabalila zvlast do papiera, na ten papier napisala, akej farby budu kvitnut a potom ich este vsetky dokopy zabalila do jedneho velkeho papiera...strasne vela zbytocnosti robi...ale ked to ju netrapi, ked je spokojna, tak asi nema vyznam riesit to. I ked neraz sa to dotyka aj nas...hlavne, ked jej povieme, ze naco robi take zbytocnosti, naco si tolko blbosti odklada, tak je ohen na streche!
inak troto je normalna psychiatricka porucha...niekde som o nej citala,ma presny nazov.
brat mojej babky robil toto iste a skoncilo to tak, ze mu z domu vyvliekli niekolko kontajnerov smeti a zbytocnosti ako pneumatiky z auta, nabytky co niekto vyhodil pred smetiak, stare koberce, stolicky... proste vsetko, zapratal si s tym 3 izbovy byt.
a ci je to choroba neviem ale zdrave to urcite neni ale co uz urobime s tymi nasimi starcami
Ja som raz videl taky prispevok o jednom nemcovi, celkom inak bol v poho aj sympos aj do roboty chodil ale vzdy ked sa mu nieco zapacilo pri smetiaku alebo niekdy tak si to doniesol domov, neukladal si to pekne ale len to mal nahadzane doma. Mal tam aj lekvar asi 30 rocny co nasiel na smetisku. Samozrejme ked nieco skonzumoval alebo pouzil obaly nevyhadzoval vsetko si kladoval.
našla som jednu stránku o tomto. Volá sa to Compulsive Hoarding (nutkavé zhromažďovanie) a je to jeden z typov OCD (obsedantno-kompulzívna porucha).
No, nastastie moja babka nie je az taka, zeby fakt vsetko od smetiakov zvlakala :D :D iba sem-tam si nieco prinesie...nejake stare hodiny, ci obrazok :-P
ja som minule videla v telke taký dokument o jednej babke, bývala aj so svojím synom a spolu zbierali odpady a zvláčali ich do bytu. A vlastne sa na to prišlo tak, že v paneláku sa začali množiť šváby a bol smrad tak susedia zavolali na hygienu. prišli požiarnici aj s kameramanom, to ste mali vidiet. Byt zaprataný do výšky 1,5 metra odpadom - fľaše, krabice, poháre, smeti, no hnus, oni to tam chudáci normálne preliezali, všade pobehovali chrobáky a nakoniec sa im podarilo preplaziť do obývačky a tam na brutálnej kope smetí tesne pod plafónom sedela tá tetuška, no hrôza.