Pomoc pri rozvode

Príspevok v téme: Pomoc pri rozvode
ivka10

Rozvádzam sa prvý krát a potrebovala by som poradiť. Potrebujem pri rozvode právnika? Myslím si že manžel bude proti rozvodu, ale je možnosť že sa na pojednávanie vôbec nedoství,rozvedú nás aj za jeho neprítomnosti?? Asi za aký čas od podania žiadosti prebehne pojednávanie. Napíšte mi prosím svoje poznatky.
Ď...

mate59

bud sa s manželom dohodneš a z časti bytu ťa vyplatí, ak sa bude priečit, musíš dokázat, že si na byt prispela pri kúpe akou čiastkou - preukázateľne, lebo byt nadobudnutý pred vznikom manželstva nie je v BSM.
Z finančnej hotovosti na účtoch máš nárok na polovicu peňazí, takisto z vecí hnuteľných,/nábytok, zariadenie, auto,elektronika.../Vždy je lepšie sa spolu rozumne dohodnut,lebo ak súd určí znalca a dokazovanie, rozvod sa vám predraží.To, že budeš mat dieta zverené do svojej výchovy neznamená, že ti bude patrit viac majetku.

zizinka

prosím vas, poradte mi, ake mam moznosti pri rozvode,hlavne pri rozdelení majetku, ked nas byt je napisany na manzelovu firmu, byt sme kupovali pred uzavretím manželstva. mame jedno dieťa a zijeme spolu 5 rokov.dakujem vam za radu

Magy

Leona - ziadost o rozvod sa podava na prislusnom obvodnom sude, ziadost najdes napr. tu: www.rozvod-rozchod.sk , samozrejme uvedies manzelovu adresu KDE SA FYZICKY ZDRZUJE a sud mu posle SUDNU OBSIELKU/oznamenie, ktora je "do vlastnych ruk". neprebratim sa nic nezmeni, sudna obsielka sa povazuje za dorucenu aj ked ju do urciteho datumu nepreberie.

Konkretne o tom hovori zakon c. 71/1967 o spravnom konani, §24 Dorucenie do vlastnych ruk, kde sa hovori (citujem):

(2) Ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržiava, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že písomnosť príde znovu doručiť v určený deň a hodinu. Ak nový pokus o doručenie zostane bezvýsledný, doručovateľ uloží písomnosť na pošte a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí. Ak si adresát nevyzdvihne písomnosť do troch dní od uloženia, posledný deň tejto lehoty sa považuje za deň doručenia, aj keď sa adresát o uložení nedozvedel.

(3) Ak adresát bezdôvodne odoprel písomnosť prijať, je doručená dňom, keď sa jej prijatie odoprelo; na to musí doručovateľ adresáta upozorniť.

Leona

co sa deje v takom pripade ked manzel ma inde trvale bydlisko,nie tam kde zijeme spolocne.Bojim sa ze ked podam o rozvod on to na poste nepreberie.dokedy tak moze spravit alebo ako docielit aby tie papiere dostal [prevzal]??

lentilkaaa

presne tak, pokial nema ani jeden z byvalych partnerov financne prostriedky na vyplatenie druheho partnera tak sa jednoducho nehnutelnost moze predat a financny vytazok si rozdelia

mate59

áno, je možnosť dohody, že si on zoberie požičku a teba ňou vyplatí a byt mu ostane,ak ju nedostane,treba žiadať súd pri rozdelení BSM - byt predať, peniaze si rozdelit a on si z tých peňazí porieši svoje bývanie,a ty dostaneš svoj podiel.

SOM TU

dobry den ,chcela by som sa rozviest ,ale po rozvode potrebujem ,aby ma manzel vyplatil z bytu.Deti mam dospele a samostatne zarabajuce .Mam nejaku sancu ,ked on peniaze nema ,nema kam ist a ja ich pri odstahovani potrebujem. Dakujem za radu.

lentilkaaa

trojka...som pravnicka...ak mas peniaze mozes ju skonzultovat s pravnikom, ale ak tak nespravis tak sa nic nedeje...ako som uz napisala pokial tam bude nieco chybat tak sud ta vyzve aby si to doplnila

trojka333

lentilkaa si právnička, alebo to máš za sebou ??? Žiadosť mám napísanú, len neviem či tam je všetko čo má byť? mám ju aspoň ukázať právnikovi predtým ako ju podám????

lentilkaaa

trojka 333...žiadosť o rozvod musi obsahovať označenia ucastnikov konania(meno, priezvisko, adresa, statne obcianstvo, datum narodenia), dalej skutkove opisanie stavu ( teda preco doslo k rozvratu vo vasom manzelstve a preco neexistuje sanca ze sa manzelstvo obnovi), dalej ak mate malolete deti tak s konanim o rozvod je spate aj konanie o upravu vykonu prav a povinnosti rodicov k maloletym detom, takze v navrhu musis dalej uviest do koho osobnej starostlivosti navrhujes aby sud malolete deti veril a aku vysku vyzivneho navrhujes aby platil druhy rodic na deti.taktiež je dobre pripojit k navrhu kopiu rodneho listu malolete dietata a kopiu vasho sobasneho listu

ale nerobte si starosti,,,pokial na nieco zabudnete, tak sud vas normalne vyzve aby ste navrh doplnili o urcitu skutocnost a bude dalej pokracovat v konani