Dokážete jesť pred ľuďmi?

Príspevok v téme: Dokážete jesť pred ľuďmi?
sunshine

ahoj baby, moja otazka smeruje ku vsetkym vam, ktore ste nasli silu bojovat s ppp.pamatate, ako dlho vam trvalo, kym ste sa naucili odznova "normalne" jest? na tie zaciatky, ked ste museli zvadzat vnutorny boj s kazdym sustom?viete, mam pred sebou dva tyzdne dovolenky, ktoru stravim s vacsou partiou ludi.dohodlo sa spolocne stravovanie a ja sa toho hrozne, hrozne desim.ziadne ryzove chlebiky a kila zeleniny, ale "poriadne" zradlo. niekomu to mozno pride smiesne, ale pre mna je jedenie v skupinke ludi neskutocny boj. sotva zvladam zeleninove salaty s kolegynami. tak velmi sa bojim.nielen toho, co si o mne pomyslia, ale hlavne toho blbeho jedla. prezradte, ako to robite vy, ked mate napr. rodinny obed aleb nieco podobne? uvitam kazdy napad, som z toho uz zufala. namiesto, aby som sa tesila, celu dobu myslim na toto...

wnella

Ja som trpela 9 rokov bulimiou a suhlasim s A.Krtom ze som si za to mohla sama, pretoze som bola leniva a sebecka. Okrem toho som vyzerala celkom dobre. Ked som otehotnela, este chvilu mi to robilo problem, vracala som len parkrat, no neskor ma to ani nenapadlo, lebo som si zacala vazit zivot moj, a mojho babatka. Dnes som 3 mesiace po porode a stravujem sa normalne, chodim behavat a moja vaha je taka ista ako ked som vracala, cize som stihla a spokojna. No nehovorim ze vyliecena, lebo bulimia je ako alkoholizmus, ten potencial bude vzdy driemat vo mne :(

mortisha

a ja s adamom suhlasim, tiez si myslim ze je to zavislost - ktora vysla z vasej vlastnej osobnej spekulacie ... nech uz boli dovody akekolvek (tyranie, sex. zneuzitie a pod. ) je to odrazom slabej osobnosti bez sebavedomia.nemala som na ruziach ustlate, tiez ma otec tlkol ako zito ze som nesedavala na riti aj 2-3 tyzdne a hambila sa prezliekat na telocviku dievcata.a mama sa ma nikdy nezastala.a to som vyborna studentka bola, bezproblemove decko, nepijem, nefetujem, neflakam, sportujem, skoncila pravo nedavno s cervenym diplomom a mam vork a ... a , a nikdy ma otec nepochvalil,aby som nekrivdila mama obcas. moj prvy "frajer" ma donutil k sulozi (odborny nazov-znasilnil) ked som bola soplava a este nerozumela velmi tomu co to je.mama sa so mnou o sexe nikdy nebavila takze za nou ist neprichadzalo v uvahu.cez to vsetko netrpim anorexiou,bulimiou, nerezem sa do ruky alebo neviem co vsetko.za to co chcem sa bijem s vervou leva,a mozem povedat ze momentalne som stastna.mam skveleho priatela, chystame sa spolu byvat aj ked ho nasi nenavidia (upresnim, je cierny-jak ebenove drevo) rozhodla som sa zariadit si zivot podla seba, pretoze je moj,a ja ho chcem prezit tak ze ked budem lezat na smrtelnej posteli-poviem si -ej kurva stalo to tu zato.
P.S.:dopriala by som Vam mile devy spekulujuce s jedlom dlhodoby pobyt v krajinach tretieho sveta kde zrnko rize znamena prezit o jeden den viac a konecne by ste sa k svojim problemom museli postavit vsetky tvarou tvar a nekompenzovat si to nejedenim/pripadne prehnanym jedenim alebo cim inym
P.S.2: to neznamena ze si teraz myslim ze to nemate tazke, mate, dostali ste sa do skupiny ktora je momentalne dost prepierana v mediach a na kazdu "zvlastnost" ludia reaguju, prajem Vam vela sily na to ze raz budete mat moznost riesit vsetky svoje problemy otvorene, a nie cez jedlo

niektorá

Adam Krt- moralizovanie ti teda ,,ide,,.:-) Dúfam,že sa v živote správaš podľa správneho rebríčka hodnôt.Len akosi zabúdaš na ľudské vlastnosti a hodnoty ako-úcta k druhému človeku,láska k blížnemu,empatia..skôr u teba dominuje egoizmus,navonok povýšenectvo,musíš si svoju vnútornú slabosť dokazovať, úprimne si neviem predstaviť ako s druhými vychádzaš, keď stále cítiť opovrhovanie,zatrpknutosť..
K definícii choroba-ak si klikneš hocikde na nete na definíciu ,,choroby,, nikde nenájdeš hlúposť ako-Choroba-To je zdravotný problém, za ktorý si človek sám nemôže...a keď už hovoríš o chorobe- aj infarkt, porážka´-za to si človek tiež môže sám,svojim životným štýlom si ,,upchával,,cievy..aj za úraz mozgu-keď ho tak spomínaš si človek v podstate môže sám-keby nebol na nesprávnom mieste v nesprávnu dobu,keby bol opatrnejší...a čo vymažeme klasifikáciu chorôb?...trápne,nezrelé názory máš...

AdamKrt

01:

to hovoris tak, ako keby si za to clovek nemohol sam. Preco clovek s takymi problemami, ktore ako hovoris, boli toho pricinou, miesto nejedenia, napr. nehra dnom a nocou futbal, nechyta od rana do vecera ryby, netancuje neustale - ale robi iba toto ?

To je vnutorna nespokojnost so sebou, vsugerovat si, ze clovek je priserny a ked bude chudsi, bude na tom lepsie. Co je samozrejme omyl.

Dnes je v TV sama reklama, v casopisoch atd. Kde je clovek masirovany, co je pekne a co nie. Slaba osobnost tomu podlahne a chce byt ako tie upravene krasky z obalok a najlahsim prostriedkom sa k tomu zda chudnutie.

Je to tak isto ako s fajcenim, alkoholizmom atd. Nikto do toho cloveka nenuti, az si vytvori psychicku, ci fyzicku zavislost na tom.

Za diagnozu/chorobu to povazujem len v tom pripade, pokial doslo k degenerativnej poruche mozgu, alebo k nejakemu urazu, ktory mozog poskodi. Inak si clovek za to moze sam.

sunshine:

byt na dne som myslel nieco v tom zmysle, ze nebudes mat tyzdne, ci mesiace poriadne dat co do ust pocas nejakej vojny, budes sa bat o svoj zivot a modlit sa za jedlo a strechu nad hlavou, alebo Ti pojde o zivot. Skutocny problem, kde je clovek uplne na dne.
-------------
Ale kazdy si je strojcom vlastneho stastia, osudu. Chcel som len trosku vyburcovat sebauvedomenie sa, ale kde niet vole, tam niet cesty. Pokracujte si dalej v rieseni "problemu"...

sunshine

vidim, ze je nas celkom dost s rovnakym problemom. citam tu o "systeme", o "mojom jedle" a akoby ste mi z duse hovorili.stale tie iste schemy, tie iste polozky pri nakupe v potravinach... najhorsi je potom asi ten pocit bezmocnosti, ked ste v situacii, kedy prijem a skladbu jedla nemozte kontrolovat, pretoze sa vari spolocne.na dovolenke budem s ludmi, ktori o mojej PPP nevedia. akurat vedia, ze som vegetarianka, uz aj z toho si robia srandu.budeme na lodi, takze sme odkazani na zasoby a konzervy, ziadna dostupnost cerstveho ovocia, zeleniny a tak. ked sa na to pozriem z tej svetlejsej stranky, vzdy sa mozem vyhovorit na morsku chorobu, no nie? fakt este raz dakujem za tipy a rady. ludia, ktori tym presli (prechadzaju), rovnake "pripady" dokazu pochopit najlepsie.

pre adama krta: nazyvanie ppp problemom slabej vole je bohuzial vo vseobecnosti dost caste. takisto ako trebars na depresiu sa mnohi divaju ako na problem ludi, ktori sa nudia a nevedia, co so sebou. co dodat? aj ked zijeme v 21. storoci plnom osvety, myslenie niektorych z nas je stale este v stredoveku. z tvojich slov citit nevedomost a hlavne zatrpknutost. pises, ze: "Casto az ked je clovek na dne si uvedomi, co je v zivote dolezite...", nuz, mily adamkrt, nepoznam ta, nebudem osobna, ale uprimne ti napisem, ze uz som par dost ostrych zlomov v zivote zazila. takych, ktore zamavali mojim hodnotovym rebrickom. takych, ktore dali kruty a doslovny zmysel fraze, ze ked nejde o zivot, ide o hovno. a hadaj co? nevyzdravela som z toho. takze si dovolim pochybovat o tvojom argumente, ze osobu s PPP vylieci siahnutie si na dno. mozno to nakopne, mozno otvori oci, ale je to z tvojej strany prilis cierno-biele chapanie tak komplexneho problemu, akym ppp je. no nic, peace. som rada, ze ty problem s jedenim nemas a ak ti to postekli ego, hadzat svoje mudrosti do fora urceneho specialne pre choroby, ktore ty za choroby ani nepovazujes, tak fajn pre teba.

01

pre adamakrta: skus sa zamysliet, ze co prinuti cloveka dobrovolne hladovat. nie je to o rozmaznanosti, tie dievcata vydrzia tyzden nejest, denne 3 hod cvicit, pripadne sa profesionalne venovat nejakemu sportu a popritom mat v skole same jednotky. a nemyslim si, ze by to boli rozmaznane baby. urcite su aj take, ktore tym vydieraju rodicov. ale vacsina to robi, lebo sa nevedia vysporiadat so svetom okolo. a vacsine je aj luto, ze jedlo, ktore im niekto zaplatil vyhadzuju, ale zjest ho naozaj nedokazu. ja si nemyslim, ze su stastne... a chcem sa ta spytat, ze ktore psychicke choroby beres ako choroby. ked ma niekto schizofreniu, tak to je tiez& vymysel?

kacka23

ahooojky..ja mam podobny problem....mam strach jest s ostatnymi lebo ja sa normalne stravovat neviem..moj jedalnicek tvori zelenina ovocie nejake cestovinky ryza zemiaky, maso vobec ziadne sladke ani vyprazane...vlastne si ani nepametam kedy som jedla s inymi ludmi ako s rodinou len ti ma poznaju a vzdy si varim sama takze v poho...casto nad tym rozmyslam ze ani nemozem ist niekam na chatu na dlhsie alebo na stanovacku ci dovolenku lebo by som tam bola stale hladna...neviem co dalej asi by bolo najlepsie postupne sa zacat naucit jest.ale to je to najtazsie bo nechcem pribrat a som zvyknuta na system aky mam

AdamKrt

Dakujem, za vysvetlenie, ale viem, co je anorexia.
sk.wikipedia.org

Prostredie moze cloveka ovplyvnovat, pokial sa necha. Zalezi od vole cloveka. Pravda, niekto ju ma slabsiu a je ovplyvnitelny, nachylnejsi. Ale stale je to o nom, ze je to jeho vola, jeho rozhodnutie...

Az mi zlc dviha, ked citam taketo ruhanie:

"velmi sa bojim.nielen toho, co si o mne
pomyslia, ale hlavne toho blbeho jedla. "

BLBEHO JEDLA !!! - jedlo neni blble! Ludia co nikdy nemali nedostatok jedla si ho nevedia vazit !!! Su miesta, kde ludia nemaju co do ust dat a modlia sa za kusok jedla. Ale ludia si toho nevedia vazit, pokial o to nepridu.

Dobre hovoril ten znamy. Chce to len "hlad a ruske vsi", aby si toho naucil clovek vazit...

Casto az ked je clovek na dne si uvedomi, co je v zivote dolezite...

zuzula11

Sunshine, ja sombola bulimicka a viem, ake bolo tazke acat jest normanlne. Mne v podstate to, ze som bola casto v spolocnosti, pomohlo dostat sa z bulimie von. Teraz, ked idem von, casto si objednavam salat s hydinovym masom alebo nejake zeleninove zdrave jedlo alebo rybu. Ked sa o inym nepaci, tak im poiem, ze moj zaludok sa po tomto obede bude mat urcite lepsie ako ten jeho. Na internate som tiez zila na "polystyrenoch" - vsetkym na posmech ale bolo mi to jedno. Stoj si za svojim - trosku sa prisposobit musis, ale nemen sa. A najma nestresuj ... Ja ked nemam chut na zakusok, tak vsetkym poviem, ze lekar mi zakazal sladke kvoli zzaludocnym kyselinam - co je pravda. A zabera to ... Hlavne si dovolenku uzi, jedz to, na co ma chut ...

01

pre adamakrta: je to diagnoza, na to aby vznikla anorexia musia byt splnene dve podmienky- geneticke predpoklady a vplyv prostredia. skus sa zamysliet, preco by normalny clovek tyzden nejedol? co by z toho mal? vela anorekticiek bolo v detstve tyranych, pripadne sexualne zneuzitych a nevedia sa s tym lepsie vysporiadat. urcite nie su rozmaznane, velakrat tokazu neuveritelne veci, ci uz v skole alebo v sporte.

a pre sunshine: tvoji kamarati vedia, ze si anorekticka? ak nie, tak by to bolo vpohode, pojdete sa najest, budete kecat o niecom, nikto sa ti nebude kukat do taniera. a aj ty sa zapajaj, rychlejsie ti utecie cas. ty sa budes snazit zjest aspon trosku, pripadne tolko ako tvoja kamoska. hlavne sa snaz zbytocne na seba neupozornovat a nemat z toho stresy, ved ides robit presne to iste, co tvoji kamosi. a to co dostanete jest, tiez moz byt dietne, pripadne zjes len zemiaky, bez masa (ak bude mastne) alebo len polku porcie. podla mna jest pred kamosmi s ktorymi sa mas o com porozpravat je lepsie ako jest pred rodinou