dobry den, cchela by som sa opytat vas rodicov co mate dieta s totuto diagnozou, ako je to s nimi v skole? lebo prave som videla spravy a v nich ma sokovalo ked rodicia ostatnych ziakov ziadali o vylucenie ziaka s ADHD zo skoly, pretoze ohrozovalo moralku triedy tym ze nadavalo.....to sa stavaju ku vsetkym tymto ziakom takto? tiez bojujete s ostatnymi rodicmi alebo dokonca s ucitelmi? strasne ma to sokovalo, ked som videla co su schopni dospeli ludia vykrikovat a ako sa ozculuju nad niecim co ani nepoznaju....preto ma zaujima ako je to inde, ci je toto bezna prax.....dakujem
ADHD
nevrav mi ze dieta sa nauci nadavat v skole, to uz davno vie zo skolky.....ak spravne vychovas svoje dieta neda sa stihanut, ja som sa nedala stiahnut, a rovnako ani vacsina mojich spoluziakov hoci sme mavali sceny so spoluziakom dennodenne na hodinach, hadzanie lavic bolo normalne na hodinach. s tym chalanom som ja jedina vychadzala dobre,pretoze som vedela ako na neho, viem co by som spravila, snazial by som sa vyriesit problem toho ziaka, pravdepodobne na to budem mat kompetencie a verim, ze az raz ja budem mat deti, ak teda budem mat, tak mu vyberiem taku skolu, kde sa budem podielat na tom, aby tieto deti boli zvladnutelne, a aby aj ostatni a hlavne rodiacia toho dietata pochopili co s nim maju robit.......vzdy existuje nejake riesenie, len treba zacat co najskor....
ano zasluzia si sancu, ale nie na ukor ostatnych 30!!! ziakov..hovoris o kompromisoch, ale co ak zrazu zistis, ze tvoje nadane dieta je stiahnute dole, ci uz prospechove alebo spravanim, zacne ti doma nadavat, a ty zistis, ze je to tejto priciny..tak povedz, ako to rychlo vyriesis ty, aby si stihla este zachranit svoje dieta a udrzat ho nad hladinou buducnosti, aby si nakoniec v dospievani nemala vacsie problemy so svojim dietatom, nez su problemy s tym neprisposobivym??????
jajka, hej tak nejako som to myslela, optimalne to nikdy nebude, to sa ani neda, ved trieda pre 2 az 3 ziakov byt nemoze, to by sme mohli rovno prejst na individualne vzdelavanie a to je nemozne.....ale mas pravdu.....
ja si myslim ze tie deti su ine a treba tento fakt brat na vedomie, vytvorit take podmienky aby sa jednak oni mohli vzdelavat a citit sa v pohode a aby aj ostatni boli v pohode, nie znasat na vyucovani vyrusovanie, a riesit stale to miesto ucenia. nejde o vyclenovanie tychto deti ale naopak, o vytvorenie vhodnejsich podmienok pre ich specificke spravanie. bohuzial na slovensku ma skolstvo take problemy, ze vytvaranie specialnych tried pre jednotlive diagnozy je problem. su deti normalne a su deti problemove, tie su tiez rozne - neprisposobive kvoli nizkemu intelektu, vysokemu intelektu, rozne poruchy spravania...kiezby sme mali vsetci optimalne podmienky na zivot a na rozvoj ale nejde to, vzdy je to o kompromisoch.
mojatvoja nepochopila si ma, vobec nechapete asi co som tymto cchela povedat, resp. dozvediet sa, asi sa zle vyjadrujem, neviem, moja chyba, ja nechcem utlacat ani ostatne deti, chcela som len poukazat na to, ze aj tieto deti si zasluzia sancu, a vsetci co maju byt do vychovy takychto deti zainteresovani by sa mali asi viac snazit a predchadzat takymto situaciam, malo by sa to riesit, inak ako takto, len som chela vediet ako to funguje inde, a chcela som poznat obidva pohlady,viem ze sa takymto detom da pomoct, ale myslim ze o to ludia nestoja pokial sa v tom neocitne ich dieta.....,pretoze ak by bola spravna prevencia neboli by take spory... len tolko, prepacte.....
ani satym rodicom necudujem..ak to dieta nadava ucitelovi, a nic sa mu nestane, nie je vychovne potrestane (psycholog to nedovoli), ako vysvetlit svojmu 7 rocnemu dietatu, ze ono to nemoze, ked niekto druhy ano a dokonca bez trestu..ako mu vysvetlit, ze sa pouziva dvojity meter?..chapem, ze tu niekto chce zachranit jedno dieta, ale neuvedomuje si, ze utapa ostatnych 3O deti, a to je hrozne nespravodlive voci nim..dieta je nepopisana paska, a uci sa prikladom, ale ako sama zorientovat v tom, ked zlo u niekoho nie je vobec potrestane, a u niekoho ano?..potom rezignuje, a ide to do dolu kopcom..a potom sa cuduj svete, ze sa ucitelia na strednych skolach pozastavuju nad spravanim prichadzajucich ziakov
kyblik ale podla mna to smeruje tym spravnym smerom, uz sa zacina venovat pozornost aj tymto veciam, len druha strana tohoto je zase to, ze to rodicia zneuzivaju a vsetko ospravedlnuju dietatu diagnozami aj ked to to dieta nema, je to lahsie ako si priznat ze nezvladli vychovu, ej to zacarovany kruh, v ktorom by sa malo zacat riesit vsetko od zaciatku........
bon ano s tym suhlasim, ja im nedavam za vinu ze nevedia ako sa k nim tak spravat, chyba je v systeme skolstva, co ma trosku mrzi...
pedagogickych fakultach na vysokych skolach, prepacte, som to poplietla
zuzic, vidis a toto je priklad toho ze kompetentni nezvladli situaciu uz od malicka...., ci uz su to jeho rodicia, jeho lekari, jeho ucitelia...., skus sa aj ty vzdy do toho ze mas poruchu na mozgu a nedokazes to ovladat, dokonca si to co robis ani neuvedomujes....., on to uz zneuziva pravdepodobne, a pravdepodobne to ako sa sprava je dosldok niecoho ineho ako je ADHD.....,
kyblik, neviem ci su dostatone pripraveny, ale ak to na pedagogickych vysokych skolach cchodi tak ako na vyske mojho byvaleho spoluziaka tak anio nemaju byt z coho pripraveni, ved spec. pedagogiku maju jeden semester a to len ako povinne volitelny predmet...., takze je to o nicom, ale zase su aj pedagogovia ktory to zvladaju, a myslim ze na toto su tu spec. pedagogovia.......