CERNOBIL a jeho dosah na nase zdravie

Príspevok v téme: CERNOBIL a jeho dosah na nase zdravie
tina78

ahojte, prednedavnom som si vypocula rozhovor starsich dam o cernobile.
Ked vybuchol Cernobil tak napriklad v Rakusku bol zakaz a obmedzenia chodit von, ludia nekupovali po trhoch ziadne ovocie ani zeleninu ktore stali par silingov. Vsade bolo prazdno.
Naopak situacia u nas : za komunizmu sa vsetko nejak ututlalo, nikto nas o nicom neinformoval a tak mam velke podozrenie ze vyskyt vseliakych imunitnych ochoreni, stupajuci pocet nadorovych ochoreni je dosledok nezodpovednosti vtedajsej doby. mate na to nejaky nazor? okrem mladsich rocnikov ktory o nejakom cernobile ani nepoculi...

ubka

Veru, bolo to hrozné! Práve sme boli so psom na výstave v maďarsku, bolo veľmi teplo a nás okolo obeda rozbolela hlava, ako sme sa stretali, väčšina sa začala sťažovať na bolesť .Nikto nič netušil a samozrejme o ničom neinformoval.Večer, načierno sme chytali rakúšanov -TV, a nerozumeli sme čo rozprávajú, iba sme videli, že vytrhávajú na poliach šalát, kapustu a ostatnú zeleninu, ktorú likvidovali.U nás sa samozrejme nič nehovorilo iba po víkende, keď som prišla do práce sa začali množiť rady pacientov, ktorí sa sťažovali na trvajúcu migrénu.Žiaľ, neskôr,sme boli svedkom vážnejších dôsledkov, čo sa samozrejme nemohlo spájať s udalosťou u našich "červených"priateľov.Zaplať Pán Boh, v našej rodine zatiaľ nemáme vážnejšie ochorenie, ktoré by bolo možné spájať so spomínanou katastrofou.

:o/

akurat ked to vybuchlo , som sa v tom roku narodila, teda v july, tak vsetky choroby ,co mam , tak pripisuju tomu vybuchu.
neviem.

peto123

Ahojte.Ja sa akurát chystám do Černobilu,17.7.2009 tam máme objednaný vstup cez jednu Ukrajinskú cestovnú kanaceláriu.Podľa toho čo som sa dočítal,tak to tam vobec nieje nebezpečné,Ak by ste mali záujem o nejaké foto alebo niečo odtial tak sa ozvite na matuska@havarijnasluzbapm.sk.Ak sa vrátim tak možme pokecať.

Mariaj

Mama si kazdu sezonu pestuje uhorky.Ked vybuchil Cernobyl,tak uhorkove rastliny vtedy hned dajako ozltli a v ten rok nebola ani uroda.Rastliny sa ususili.Odvtedy mame plesen na rastlinach.

Na jednej prednaske o hubach som sa dozvedela,ze huba dokaze vydrzat vela oziarenia.Ta choroba na uhorkach sa vola plesen uhorkova/huba/.Podla mna sa narusila v prirode rovnovaha,to co udrzovalo rovnovahu sa znicilo,a huba to prezila a dari sa jej.

Vtedy mala susedka asi 6-rocneho chlapca.Po tom vybuchu na druhy den musela ist s nim doktorovi.Doktorka rano zhikla,kolko je v cakarni deti.

nuzicka

a tak preco to zas nezaleju pod dalsiu hrubsiu vrstvu betonu ked to praska a unika? je to normalne? ved nech s tym nieco robia!

bibi...

Cernobil?No ked vybuchol mala som 23 rokov.Vôbec ma nenapadlo báť sa od toho.V rádii hovorili že až tak daleko od toho nebude nič vážne.Z roboty išli na 8 dnový výlet do Moskvy,Leningradu.Lietadlom.Skoro som vyskočila z kože že sa uvolnilo miesto jedna staršia veduca s manželom si to rozmysleli a mohla som s kamarátkou ísť.Lietadlom,ani nestálo to veľa.Boli sme.Krasne tam bolo.Ked mi niečo potom hovorili len som sa usmievala.Neskoršie ked som ostala tehotná bála som sa čo bude.Starší ľudia tvrdili že aj u nás sa dalo niečo vidieť na rastlinách.Naštastie deti mám zdravé.Aký osud ma čaká,neviem.Kamarátka už mala problém s plucami,či od toho či je to dedičné u nich?Máte pravdu vtedy skoro nič o tom nehovorili.Skôr tvrdili že nič vážne sa nemohlo stať.Akurát v tom najblížšom okolí.

tina78

tato tema bola zahrabana pod beton.. nikto sa k nej uz nevyjadruje s odstupom casu.... ved to je ekologicka katastrofa a nikto nic neriesil .. neriesi....

panca

tam nejde ani tak o rozpad betonu, ale o to, ze nikto nevie, ake reakcie tam odvtedy prebehli....pamatam si, ako som par mesiacov po Cernobyle bola na Morave na brigade...narodilo sa tam vtedy poskodene tela..bud malo 6 noh, alebo 2 hlavy..to si uz nepamatam. Najhorsie z toho obdobia bolo, ze sa to snazili utajit..nikto nevedel, ze sa na nas nieco vali