ahojte, prednedavnom som si vypocula rozhovor starsich dam o cernobile.
Ked vybuchol Cernobil tak napriklad v Rakusku bol zakaz a obmedzenia chodit von, ludia nekupovali po trhoch ziadne ovocie ani zeleninu ktore stali par silingov. Vsade bolo prazdno.
Naopak situacia u nas : za komunizmu sa vsetko nejak ututlalo, nikto nas o nicom neinformoval a tak mam velke podozrenie ze vyskyt vseliakych imunitnych ochoreni, stupajuci pocet nadorovych ochoreni je dosledok nezodpovednosti vtedajsej doby. mate na to nejaky nazor? okrem mladsich rocnikov ktory o nejakom cernobile ani nepoculi...
CERNOBIL a jeho dosah na nase zdravie
no bohvie ako to bude... co bude este za par rokov.. mobili, mikrovlnky... a ine veci...
Tina78, s tým Černobyľom máš žiaľ úplnú pravdu, už na fakulte nás upozorňovali, že pri odbere anamnéz hlavne pri ochoreniach štítnej žľazy a onko ochoreniach sa máme cielene pýtať na možnú radiáciu z úniku v Černobile (teda koľko rokov mal v tej dobe pacient a v akej oblasti/území sa vtedy nachádzal). Informovanosť fungovala len na západ od našich hraníc a preto tam občania vedeli, že huby nemajú konzumovať, pretože sú schopné pohlcovať veľa rádioaktívneho žiarenia, rovnako sa vtedy nemali konzumovať mliečne výrobky, vrátane bryndze, vedeli do ktorých území nemajú vycestovať, (teraz nemám na mysli Bielorusko a okolité štáty), ale krajiny, ktoré boli zasiahnuté reaktívnym spádom, ktorý tam zanesený, či skôr dofúkaný vetrom.
osobne si myslim, ze aj slovensko bolo riadne zasiahnute, ale za komunizmu to pekne ututlali kedze nieco uniklo aj z jaslovskych bohunic to sa tiez uz nikdy nedozvieme bo vtedy som bola este babatko a byvali sme v TT mama spominala ze som tam stale byvala chora ale ked sme sli k babke na dedinu 100km od TT tak som az ozila...
tiez jedna pani spominala ze jej synovec par rokov dozadu v meste asi 100km od cernobilu a teraz ma rakovinu prisiel na slovensko
no a nielen hriby, vsetka zelenina aj ovocie, pamatam ako spominali
ale co je to proti geneticky modifikovanym potravinam , ze
na ukrajine s rakovinou mali najvacsie problemy, obrovske mnozstvo ludi este aj po rokoch dostavalo rakovinu, rodili sa postihnute deti
teraz bolo pisane ze ta vrstva betonu co zaliali tak sa zacina rozpadat a nevedia co stym bude... take ziarenie nie je otazkou 20tich rokoch to ziarenie moze mat dosat aj 600rokov nikto nevie... ale dokazat to je ozaj tazko... priatel mi povedal ze vtedy ako bol ten vybuch tak enormne zacali hriby rast a kedze ludia nevedeli .. tak ich zbierali a jedli...
Ak chcete vediet aj bez pristroja, ci mate v byte nejake nebezpecne ziarenie posadte si do kvetinaca Fikus.Ak sa mu bude darit vo Vasom obydli nie je skodlive ziarenie.Fikus je velmi citlivy na radioaktivne ziarenie.Pamatam si velmi dobre ako v tom case ked vybuchol
Cernobyl zhnedli doslova zo dna na den vsetky Fikusy na ulici . kto mal.
Minule vysla sprava o tom, kolko umrti priblizne Cernobyl sposobil a bolo to tusim nejakych 16000. Problem je v tom, ze sa to presne urcit neda. Ludia su rozni a davka ziarenie, ktora jednemu cloveku neurobi vobec nic, moze inemu velmi uskodit. Navyse, ak po 20-30 rokoch niekto dostane chorobu sposobenu tymto oyiarenim, tak to nikto nedokaze urcit, cim to bolo presne sposobene.