Dobry den, chcela by som sa spytat na radu pre moju 70 rocnu mamu, u ktorej sa rozvijaju viacere komplikacie cukrovky ako poskodenie nervov- ma silne bolesti v nohach, vytvorili sa jej zhluky nervovych tkaniv v hlave (udajne suvisi s cukrovkou), zvyseny cholesterol, neustale sa zhorsujuci zrak. Viete prosim poradit co je mozne uzivat a ako si pomoct aby sa stav dalej nezhorsoval, resp. aj trochu zlepsil? Dakujem vopred za vsetky rady, hlavne aj tie, ktore nespadaju do oficialnych medicinskych postupov.
Cukrovka - prosim poradit doplnky, stravu, PH rovnovaha?
Starši ľudia veľmi neradi menia stravovacie návyky.
Pri cukrovke by mala vylúčiť rýchle cukry - mono a disacharidy a nahradiť polysacharidmi.Tým zabráni kolísaniu hladiny cukru.
Ak začne jedávať veľa mäsa, privodí si problémy s cievami, obličkami, cholesterolom atď.
Milé pisateľky ,som len začiatočníčka necelý rok mám cukrovku a beriem dva druhy liekov. Píšete tu o chudnutí a strave. Na margo zníženia cukru v krvi vám môžem len toľko povedať pite veľa grepovej šťavy s citrónom . Mne to aspoň pomáha zo 14 na 4,6 za dva týždne a nedržala som žiadne obmedzenia ,aj hrozno som si dala.Preto keď chcete schudnúť jedzte všetko ale v malom množstve do 10 dkg .Nebudete nikdy veľmi hladné a pritom všetko si môžte dopriať. Mne cukrár vždy povie či držím nejakú diétu, nie len som disciplinovaná na množstvo, nie na druh stravy!!!!!!
existuju rozne vyzivove doplnky a caje pre diabetikov, ktore sa daju zohnat v lekarnach, moj otec napr pije kazde rano caj z fazulovych listov...hlavna je asi strava, ziadne tucne mastne skrobove jedla, a pit vela vody,cajov.. ja vlastne viem len to,co povedia doktori:)