Ako mam zistit, ci som na podozrivu potravinu [oriesky v mojom pripade] intolerantna? kedze bezne alergicke testy neznasanlivost neodhalia? a ci ich dofrasa nie je viac tych potravin, ktore ma vedia takto potrapit.. su na to specialne metody? ma niekto skusenost? lepok, mlieko, cokolvek co nemozete.. poradte prosim, ako vam to diagnostikovali.. ja nie velmo rada doktorov, preto sa pytam, ci sa vobec oplati behat hore dole po vysetreniach..
potrav. intolerancia
Pri týchto problémoch je potrebné vylúčiť načas potraviny, ktoré neznášate a nedokážete stráviť. Druhý krok je uvedomiť si, že je potrebné zregenerovať tenké črevo. Predtým ale si uvedomiť, že máte nefunkčné, prípadne chýbajúce klky. Môžu byť zalepené od tukov a hlienov, alebo ochabnuté a nefunkčné od ovocia a mono a disacharidov. Celkove je prostredie v tenkom čreve kyslejšie ako optimálne pH, ktoré má byť okolo 8-8,5. V kyslejšom prostredí vyhynú probiotické baktéria a rozmnožia sa kvasné a hnilobné, ktorým vyhovuje i kyslé prostredie.
Na začiatok sa vyhýbajte jednoduchým cukrom, vylúčte všetko mliečne i mliečne výrobky a dobré je zaradiť dočasne bezlepkové potraviny, až kým sa klky nezregenerujú. Dbajte na zásadotvorné potraviny , hlavne zeleninu, prevažne krátkodobo, čiastočne i dlhšie tepelne upravenú a kavsenú. Tá dodá enzýmy. Pridajte enzýmy z kvalitnej sojovej omáčky a pasty.
Obilniny nelúpané, hlavne ryžu natural, kukuricu, pšeno a pohanku, dobre uvarené na kašu.
Strukoviny v malom množstve sa musíte naučiť variť tak, aby nenafukovali a tuky vo forme semienok.
mariaj,ENZYM maju velmi dolezitu ulohu v nasom tele...ako pise RNG...a urcite,ti len pomozu,poskodit ti urcite neposkodia...tiez ich beriem asi pol roka a mozem povedat,ze je to omnoho lepsie,ale snazim sa aj jest potaviny,co obsahuju enzym.
ENZYMY SU ZIVOTNE DOLEZITE PRE DOBRY STAV ORGANIZMU...AK ZLYHA,HOCI LEN JEDEN Z ENZYMOV VZNIKA ZAVAZNA PORUCHA.KAZDY ENZYM MA SVOJU SPECIFICKU ULOHU.
ENZYMY V SLINACH,ZALUDOCNE ENZYMY,ENZYMY V TENKOM CREVE A ENZYMY PODZALUDKOVEJ ZLAZY HRAJU PRI TRAVENI ZIVOTNE DOLEZITU ULOHU...POMAHAJU ZMENIT PRIJATU POTRAVU DO TAKEJ FORMY, ABY JU ORGANIZMUS MOHOL ,CO NAJLEPSIE
VYUZIT,PRIPADNE VYLUCIT AKO ODPADOVY PRODUKT.
tiez som mala podobny problem ako si pisala ty,ze ti skodia pachy pri vareni,dezodorant,pachy v drogerii...atd.mohla by som tak pokracovat dalej...
zmenilo sa mi to vtedy/jasne, ze nie na 100%/odkedy som zacala brat enzymy a probiotika/ale predtym som musela brat este silne antib.na helikob.a kedze som alerg.na ml.bielk.tak aj vynechavat mlieko a vsetko,co sa tyka mlieka.../
musim si davat velky pozor,co zjem atd.ale mozem povedat,ze TRAV.ENZYMY MY VELMI POMAHAJU...
snazim sa jest aj potaraviny,ktore obsahuju enzymy/cervena repa surova,ananas surov./
myslim si,ze aj tebe by velmi pomohli...
Este napisem,ze mi bolo byvalo katastrofalne zle v minulosti,kym som nevedela,co sa deje.Teraz mi byva tiz velmi zle,niekedy trochu lepsie,ale dobre sa necitim nikdy.Nieco tam prosto stale je.
WIKUSH,ja som na problem intolerancie prisla pri diete,ktoru mi nikto nekazal drzat,jednoducho mi z tych potravin bolo tak zle,ze som ich nemohla jest.Varenu stravu som zniesla ovela lepsie.Takze napr. jablkovy kompot mi tak zle nerobil ,ako aj ine.Mala som prave ten nedostatok zaludocnej kyseliny,nemala som kyseliny pri vysetreni v laboratoriu nic.Vtedy som teda drzala tu nechcenu eliminacnu dietu,lebo som prosto mnoho potravin nezniesla.Vtedy som si myslela,ze to je tym nedostatkom kyselin a asi aj stiav a ostatneho v traviacom trakte.Dostala som na uzivanie nahradu zaludocnej kyseliny.Medzitym som navstivila istu podla mna velmi dobru liecitelku,ktora mi kazala uzivat prave tie enzymy/myslim to boli bielkovinne/ aj proboitika/acidophilus laktobacilus/ a este k tomu aj caje asi z 15 bylin,ktore mali liecit cely traviaci trakt aj telo od zapalov.Moj zdrav.stav sa ciastocne vtedy zlepsil,co sa tyka citenia.Postupne som si preto zacala asi po 2 rokoch zaradovat do jedalnicka vylucene potraviny.Vtedy som na to prisla co sa deje.Nahle som zjedla nejake surove ovocie a potom opat a opat tak uz to stare zname bolo opat na svete.Zacinali mi postupne tie priznaky.Takze doplnenim nahradnej kyseliny,ani liecbou od liecitelky sa tento problem nevyriesil,Hoci sa mi prostredie v traviacom trakte zlepsilo az tak,ze som z velkej casti uz nahradu kyseliny mohla vylucit.Vlastne aj tu liecbu od liecitelky som sotva dokoncila.Mala som sa liecit az do odznenia priznakov,ale aj napr.tie enzymy aj caje aj probiotika som prestala znasat.Nemohla som uz pokracovat v liecbe,a je to tak stale.Nemozem vela veci jest ani uzivat pravidelne za sebou.Musim mat 5-6 dnove prestavky,alebo aj dlhsie.Hnusnych priznakov mam na mraky tiez,tie ktore som pisala,aj vascinu co pises tiez.Akurat ja som dost chuda a pokozku mam suchu.Vyrazky sa mi po tej liecbe od liecitelky stratili a viacere zmiernili,ale iste tomu pomaha aj ta dieta.Ako som pisala,ja nemozem ani injekcie a obklady za sebou a v minulosti mi robili zle aj vypara z jedal pri vareni,nemohla som byt v nafajcenom prostredi,a nemohla som citit ani spray-dezodorant a na milion % viem,ze by som nemohla robit ani v drogerii napr,koli charakteristickemu pachu.Tieto pachy ma odrovnavali hned a neviem aky suvis by to mohlo mat z traviacimi enzymami.Stale hladam,co mi je a tiez bez doktora.S doktormi by som bola snad uz mrtva,mam taky dojem,lebo som k doktorom chodila viac.Na pohotovost by som s tym nesla nikdy,hoci moje stavy boli katastrofalne.Myslela som si,ze zo samej snahy pomoct mi ,mi nieco pichne a celkom ma prizabije ak nie horsie.
oprava enzymy :}
ano, ja som urcite za vyskusanie enzymov, uz dlhsie nad tym rozmyslam, ked tu o tom tolko pisete.. ale nie som si ista, popri tom vsetkom co berem denne: vit C, E, cesnak, zinok, selen, jod, fenugreek, probiotika, lecitin, rozne bylinky, uzivala som tiez kokosak, GSE, oreganovy olej.. ci to vsetko vhodne kombinujem, alebo napr. ci mi extra enzymi nerozpustia probiotika predcasne
Inac obe vobec nemusite mat ziadnu potravinovu alergiu, len nedostatok kyselin a enzymov na stravenie jedla(vacsich mnozstiev) a nedokonale stravene a absorbovane velke ciastocky naviac zamoria telo a vytvaraju rozne zapalove procesy.
Na to, aby sa telo ocistilo-odmorilo od nich musi byt v crevach prebytok enzymov, ktore sa absorbuju do krvi a tak cistia cele telo. Samozrejme ked ich nemas dost ani na stravenie jedla, do krvi sa nedostane dokopy nic a telo sa postupne zamoruje.
wikush, mariaj
Obe mate ten isty problem, zle travenie. Pre nedostatok kyselin v zaludku sa jedlo v zaludku zacne rozkladat a hnit, co vyrobi plno toxinov, z coho ste priotravene. Dalej v traviacom trakte sa vam nevyluci dost enzymov, tj nedostanete z jedla vsetky potrebne latky pre telo, preto tetania, osteoporoza, depresie, slabost, slaba imunita.....
Travenie sa da lahko napravit doplnkom kyselin, enzymov, vlaknin a probiotik.
Vynechanie niektorych potravin sice pomoze zmiernit priznaky, ale telo aj tak nedostane vsetko co potrebuje pri poskodenom traveni a absorbcii zivin. To treba za kazdu cenu napravit, inac sa nedodoplnkujete. Vsetko sa neda doplnat, drviva vacsina zivin musi prichadzat z jedla dokonale straveneho.
Naviac, cez nedostatocne kysly zaludok sa rovno do tela dostanu bakterie nachadzajuce sa na surovych produktoch a vyvolaju rozne problemy a choroby.
Zaludok musio byt dost kysly na to, aby znicil bakterie na jedle.
oprava:
mam z jablka
mariaj,
citala som, ze liecba tu je - potraviny, ktore ti ublizuju, uplne vylucis zo svojho zivota na povedzme dva roky a potom {ked sa telo spamata a zregeneruje sa} ich skusis postupne zaradit spat do jedalnicka, aby si zistila, ci si s nimi telo uz vie poradit {teoreticky by sme nemuseli abstinovat dozivotne}.. to by bolo fajn, keby to takto fungovalo..
tak ako pri mliecnej intolerancii beru ludia enzym, ktory im chyba, aby mohli travit laktozu, tak by to mohlo byt aj pri ostatnych druhoch neznasanlivosti, teda okrem glutenovej {na tu zatial nie je ziaden enzym zevraj}.. tolkoto viem o liecbe...
ale v prvom rade chcem zistit, NA KTORE POTRAVINY moje telo takto reaguje, az potom s tym mozem nieco robit.. Ty mariaj si ich menovala konkretne, ako si teda k nim dosla? lebo odpozorovat to je fest tazke {pokial nemas okamzitu reakciu po poziti danej potravy - a to je uz skor alergia}.. to by si musela jest napr. iba jablka cely den, aby si mohla vecer s urcitostou povedat, ze "no, tak to mam jablka" :}, tu si clovek nemoze byt nikdy stopercent isty, pokial nepodstupil nejake testy na to urcene - eliminacna dieta nie je podla mna dost doveryhodna, preto rozmyslam nad testami {aby som pri kazdom jedle nemusela mysliet na to, ze si jedenim ublizujem}..
priznaky mam typicke pre intoleranciu, dokonca posledne dva tyzdne som brala GSE, oreganovy olej, kokosovy olej, probiotika na noc + prisna antikandidova dieta uz vyse dvoch mesiacov, pretoze moje priznaky sa zhoduju s priznakmi kandidozy.. ale nezaznamenala som ziadne velke zlepsenie..
stale to iste dookola: hluuucne skvrkanie v bruchu {az sa brusko chveje}, nafukovanie, plynatost, zapchy, hnacky, bolesti brucha, nevysvetlitelne priberanie za kazdym jedlom, pocit plnosti,nevolnost, nedostatocne travenie = palenie zahy samozrejme, bolesti zaludka...
a z toho odvodene: vecne upchaty nos, chronicka nadcha, biely povlak v ustach a na perach, afty, este stale mastna a problematicka plet, caste zapaly hrdla, menstruacne problemy, neprestavajuce vytoky, trpnutie noh, bolesti zil, vecne studene ruky i nohy, ozimenost, celkova unava, apatia, nesustredenost, problemy s pamatou, depky, atd. atd...
okrem ostatnych vitaminov som zacala brat aj jod, selen, kupila som si senovku grecku na vyrovnanie hormonalnej nerovnovahy, stravovala som sa ukazkovo..
ale dnes som s tym uz sekla, dala som si prvy krat po dllllhej dobe zemiaky a aj sladene vlocky a citim sa takisto ako pocas diety..
tie priznaky mam uz od nepamati.. co som sa ja nachodila po doktoroch a k nicomu to neviedlo.. takze tie testy a spravna diagnoza by boli pre mna vykupenim z mnohych zdravotnych problemov