aky je vas nazor??konzumovali by se GM plodiny?? ak by ste si mali vybrat medzi GM plodinami, bio plodinami a klasickymi postrekovanymi, ktore by ste si vybrali, ked viete, ze kazde maju svoje pre a proti??(GM mozne rizika, avsak zatial sa ziadne nepreukazali, bio- mozne napadnutie plesnami a nasledna konzumacia, potrekove-dany postrek)a GMO, ktore sa vyuzivaju pri priemyselnej vyrobe??aky mate nazor na ne?
GMO (geneticky modifikovane organizmy)
Kýčera ked si taka sebestacna tak sa potom toho nemusis obavat ani miesat sa do toho :D
Tá dohoda nebude až tak "supertajná", keď sa tu o nej veselo rozpráva. Minimálne GM kukurica a repa sa na Slovensku pestujú už nejakú tú dobu a ak by aj boli len na výkrm zvierat, tak mäso a iné produkty z nich konzumujeme práve my. Presne ako hovorím, ľudia sa bezhlavo púšťajú na jednu alebo druhú stranu, a potom vznikajú reči ako "Ešte tu nemáme takéto potraviny a už máme alarmujúci počet alergikov" a čo to s tým má?
Ani ja nie som strachopud, ale tí, kt. si myslia, že GMO je v poriadku, tak tí by sa mali začať báť! Už som sa tu o týchto potravinách zmieňovala v inej téme a musím povedať, že RNG má, žiaľ pravdu. Pojednáva o tom aj supertajná dohoda TTIP medzi USA a Európskou úniou. V Amerike sú GMO potraviny veľmi rozšírené, v EÚ je to 50 geneticky modifikovaných plodín určených len na výkrm zvierat. Tiež by som vám odporučila pozrieť si dokumenty o Monsato natočené priamo v USA pre Discovery, možno svoj názor na túto fu oplývajúcu humanizmom zmeníte. Ešte tu nemáme takéto potraviny a už máme alarmujúci počet alergikov,...A tým najzarytejším bojovníkom za pravdu odporúčam vyhľadať si informácie o ďalšom ľudomilovi B. Gatesovi,... a síce jeho prednášku v rámci konferencie TED, kde sa spomína "zlatá ryža", depopulácia,...Ja si v záhradke pestujem ovocie, zeleninu, bez postrekov, umelých hnojív. Mnohé veci si dokážem vyrobiť aj sama. Čo nedopestujem, kúpim od slovenských producentov, z dvora, aj mäso, vajcia. Dokázala som presvedčiť tieto "šikuľky" aj na výrobu domáceho masla, a to sa im míňa jedna radosť. Ak nie je po ruke slovenský výrobok, siaham po českom, ale všetko si preštudujem. Zásadne žiadne nízkotučné, náhrady, len čo najviac čisté a už to ovláda aj môj manžel. Asi tak.
Znie to všetko pekne, ale stále je tam ten problém, že jediná spoločnosť na svete bude vlastniť semená a všetci budú závislí na nej. Čo ak si zmyslí, že nákupná cena bude veľmi vysoká a ľudia na to nebudú mať? Som za slobodu, aby si menší poľnohospodári alebo záhradkári mohli voľne pestovať to, čo chcú. Je to to posledné, v čom môže byť človek nezávislý - teda že si sám na svojom pozemku pestuje plodiny a živí nimi seba a rodinu. Rozhodne nesúhlasím s tým, aby sme aj v tomto museli byť závislí. Myslím si, že väčšie zisky pre veľkých poľnohospodárov by nespôsobili lacnejšie potraviny, akurát väčšia bohatstvo pre nich.
Tiež je fajn pozerať dokumenty, lenže každý je subjektívny (nakoniec ako aj môj názor), pretože buď bojuje na jednej strane alebo druhej. Nikdy sa nevyzdvihujú pozitívne aj negatívne stránky v jednom dokumente a končí to tým, že sa veci príliš nafúkavajú.
Príkladom s Čínou som nechcela brániť stranu Monsanta, pretože je snáď úplne jasné, že všetko sa deje kvôli zisku a áno, častokrát je to len zástenka nejakého svinstva, lenže ono by to mohlo byť naozaj využiteľné v prospech ľudí ako som uviedla, kebyže sa chce.
Ja keď sa o danú problematiku zaujímam, tak sa snažím vypátrať aj nejaké relevantnejšie zdroje, ako len prvotne servírované informácie s podtónom bulvárnosti, preto ma zaujímajú aj názory iných, a presne sa potvrdilo, čo som si aj myslela, že sa tu stretnem s rôznym spektrom názorov.
Všimla som si jednu vec: hovoríte, že celý problém je v tom, že na tom chce Monsanto - že si chráni patent a zakaždým ej potrebné znova GM osivo zakúpiť - zarobiť strašné prachy (čo je nepochybne pravda)... ale uvažovali ste aj takým smerom, že keď sa zvýši produkcia (keď rastliny škodcovia nenapadnú) plodín, čo prinesie väčšie zisky poľnohospodárom tuzemských krajín (čo by, hypoteticky, mohlo viesť k následnému znižovaniu cien potravín ako takých?)
prečo sa vlastne bojíme? máme strach z Monsanta? alebo z neho máme strach už len preto, že nám médiá ponúkajú len negatívne obrazy, obrázky, samá injekcia, modrá rajčina, výrazy ako kontaminácia, nebezpečenstvo...neskrýva sa v tom sila manipulácie alebo stigmatizácie?? (pardon za odpútanie sa o primárne problémy, ako sú nádory na tele, zasahovanie do biodiverzity a pod. a trošku folozofovania) :)
čo sa týka filmom, pozerala som nejaké príspevky, väčšinou keď ten princíp modifikácie vysvetľovali vedci
Geneticke modifikacie su velmi rychle a casto prakticky v prirode nemozne zmeny obsahov/zlpozeni potravin. kedze na zmeny si musi organizmus zvyknut, kde casto len priodzeny vyber(tj ten co si nemavykne uhunie alebo sa ma mensiu moznost rozmnozit)co trva mnoho generacii Tj ked sa robia velke zmeny v zlozeniach potravin,ktore nas organizmus nezvlada , tak nasledovne trpime.Nuz prejavuje sa to na zamoreniach tela, lebpo mnpohe ine bielkoviny, nez historicky povodne nevieme poriadne rozkladat, co vedioe k roznym alergiam zo zamoreni a znizenej celkvej imunite.
To vsetko ale musime znasat, lebo sa vedci okolo GMO spojili s politikmi, co maju z toho velke zisky.A faktu okolo skodlivosti GMO sa presne potlacaju. Zakryvaju to samozrejme humamnitou, tj snahou pomoct hladujucemu svetu
Ale v skutocnosti sa jedna len o obrovske peniaze, co dostanu za pouzivanie patentovanych GMO produktov.Lebo kazdy, co ich zasadi im musi za to platit, dokonca vymahaju poplatky aj od ludi, kde sa GMO prenieslo krizoopelovanim zo susednych poli. Miesto toho, aby ich luioa sudili, ze dostali neziaduce GMO zamorenia.
GMO sú neškodné a bez rizík. Otázkou je skôr ich pestovanie a postreky. Je to ďalší stupeň po šľachtení, ktorý prichádza s vývojom. Napríklad v Číne je hlavnou potravinou ryža a keďže je tam chudoba, pridaním provitamínu do ryže(veľmi laicky povedané) sa zlepšuje ich výživa. Zákon jasne hovorí, že sa na výrobkoch z GMO musí uvádzať tento ich pôvod.
"Geneticky modifikované" môže znieť strašne, lenže je to len prenášanie génov jednej plodiny alebo organizmu na inú plodinu na zlepšenie jej vlastností.
Čo sa týka rôznych článkov o treťom uchu alebo iných veciach, sú to len výplody médií a fantázie. Rovnako ani potkana nemožno porovnávať s človekom.
Problém však nastáva úplne inde a to v chamtivosti. Firma Monsanto sa snaží o vytvorenie celosvetového monopolu, snažia sa vytvoriť plodiny, ktoré nebudú produkovať semená, aby ľudia museli nakupovať semená len od nich a nemali inú možnosť.
Ahoj, som rád, že si oživila túto dôležitú tému.
Podľa mňa GMO poškodzujú jednak prirodz. biodiverzitu a jednak môžu škiodiť aj ľuďom. Keť som bol napr. kupovať v záhradníctve zemiaky, tak mi bolo povedané, že oni sú už tak pripravené (modifikované), aby boli odolné aj proti hlavnému škodcovi - pásavke zemiakovej. Keď som to počul, tak som tomu normálne nemohol uveriť. Zemiaky som teda nekupil, lebo neviem, čo to bude robiť v mojom žalúdku. Určite sú genet. modifikované, Ja neznášam, že tí, ktorí tieto modifikácie robia, strašne zavádzajú verejnosť. Tvária sa, ako veľmi sme pokročili a že je to bez rizík, všetko môžeme jesť, ale to nebezpečenstvo sa buď netestuje, alebo sa dá testovať len veľmi ťažko. Najviac ma trápi, keď je výrobok zo sóje , ale vôbec sa tam neuvádza, či je z geneticky modifikovanej sóje - GMO. cirila,videla si aj nejaké filmy o tom ?
Snazim sa kupovat geneticky nemodifikovane, bio a co najlepsie z vlastnej zahrady ...
Rada by som obnovila túto tému a opýtala sa ešte raz to, čo sa opýtala "vevericka" pred šiestimi rokmi. Čo sa vám spája, ak niekde zachytíte pojem GMO? aký to má podľa vás dopad na naše zdravie? vnímate viac pozitíva alebo negatíva tejto modernej biotechnológie - s tým súvisí otázka, či si myslíte, že vedci, ktorí pracujú s na vývoji, to s nami, obyčajnými smrteľníkmi, myslia dobre? čítate etikety výrobkov a úmyselne sa vyhýbate? dávate prednosť radšej bio značne, resp. nižšej cene v obchodoch (pri klasicky - vo veľkom pestovaných plodinách)? :)