ako je to s tym pripoistenim materskej(rodicovskej)dovolenky?kolko sa plati? ako dlho musi byt poisteny? musim byt zamestnana?
som na predlzenej materskej. este nikde som nepracovala. planujeme druhe dieta a uz som to parkrat pocula. ako je to vlastne s tym? dakujem za odpovede
pripoistenie materskej?
Luna, pride mi to nefer, ze o tom nevieme tak ako vieme o materskej. Asi sa snazia na nas usetrit co najviac penazi,ale preco prave na nas. JA by som rada est mala dalsie deticky ,ale uz teraz citim, ze je toho dost, ked som len na rodicovskom prispevkua muz musi tahat vsetko za dvoch.No ale aspon ten jednorazovy prispevok bude vyssi, ten som pri prvej dcerke nemala.
To je dobre, ze sa ti to podarilo vybavit, urcite to pomoze.
Ale ako pisete vy ostatne mamicky a buduce mamicky, najvacsim stastim su tie nase deticky, vsak.No bolo by to o trochu krajsie a jednoduchsie, keby sme mohli mat vyssi prispevok a je smutne, ze si takto podavame informacie, co ktora o tom vieme, nevieme...
Mojaeni,vsak to ze teraz je vsade taka nahouby situacia :-( Ja som mala to stastie ze moja mama vlastni hostinec, tak ma akoze u seba zamestnala na "manazersky post", inak by som tiez mala iba minimalnu matersku. A o tychto "prilepsovakoch" som sa tiez dozvedela iba nahodou..
Je mi to luto..
neprecitala som si to uplne cele., ako to je s Katarinad. Akurat mame zhodny termin porodu:o)To akoze by mi dal moj zamestnavatel vypoved a potom ma nasledne znova zamestnal na vyssi plata inu prac. poziciu? TAk si to myslela? V tom pripade je to u mna stratene, moj terajsi zamestnavatel uz zopar ludi poprepustal, porusil pobocky a myslim, ze ak nenastupim v aprili na PN ku, tak by mi dal po skonceni terajsej materkej tiez vypoved.Kedze som uz 4roky mimo prace, odstahovana, neratali sme ani ja ani oni s tym, ze by som sa k nim po materskej vratila.
TAkze asi nemam to stastie a moja materska bude len tolko, kolko mi vyrataju z platu.
Mojaeni, myslim ze aj tvoj pripad je ten, ze by si si musela platit dorovolne nemoc. poist. este pred otehotnenim. Lebo platenie od toho 8.tt. tehot. sa ti vyplati len vtedy, ak po zapocitani predosleho nem. poistenia dva roky spatne odo dna porodu by si mala aspon 270 dni uz ukonceneho nemoc. poist.
Inak ty by si si mohla "prilepsit" ked si zamestnana. Ale to by si musela mat "osobnejsi" vztah so sefom. Mohla by si urobit to, co Katarinad.
ahoj Luna,
ja som teraz na materskej, v aprili bude mat dcerka tri roky, ale od oktobra som tehotna s druhym dietatkom, termin v juli.Zamestnana som stale, zamestnavatel za mna aj teraz plati odvody. To znamena, ze keby som si platila to dobrovolne poistenie, tak by som mohla dostavat take peniaze hoci len pol roka?
V tom pripade ma ide trafit slak, ja som o niecom takomto nevedela. A neviem, ci sa mam hnevat sama na seba, alebo...ked si predsatvim, o kolko penazi som prisla...
katarinad, mas narok na rodicovsky prispevok od statu do 3 rokov dietata, myslim si ze bezohladu na to, ci si zamestnana alebo nie. A ked prides o zamestnanie, tak urcite ano, ved to je prispevok na dieta nie na matku. Skus si tam radsej zavolat :)
luna velka vdaka ti:D si mi velmi poradila,...ale vies este by som chcela vediet to, že keby som sa nahodou po pol roku vratila na moje pracovne miesto, a nedajbože by ma prepustili kvoli tomu, že by zanikla firma, tak by som sa mohla opat vratit ku babatku na rodičovsku dovolenku??? dostavala by som nejaký prispevok ???
dakujem mamicky,
tu stranku si tiez prestudujem
ale si myslim ze tu sa tiez toho dost popisalo aj v mojom pripade, ze mam informacie z pravej i lavej ruky este raz vdaka mamicky
sawwa... dakujem, mame sa fajn, az na to ze maly sa mi zabara do rebier a mna niekedy ide od bolesti rozhodit :-)) A ty?
Skus si prestudovat tu stranku www.jozefmihal.blogspot.com
Myslim ze v tvojom pripade sme sa bavili spravne, no over si to radsej..