Minule som si povedala, že začnem zdravo jesť...ale ako som tak rozmýšľala, nakoniec som nejedla nič, lebo neviem, čo môžem považovať za zdravé jedlo! Tak prosím, vymenuje mi tu niekto, čo môžem jesť, keď chcem jesť zdravo?! Čo si mám variť???
Chcem zdravo jesť!
jas23:
a ako potom jedlo upravujes? same surove veci jes? akoze maso len take ake kupis? k tomu len osupany zemiak, alebo tvrda neuvarena ryza? aj vajicko len vypijes?
zeleninu chapem, ze surovu... ale zvysok???
takze asi najdolezitejsie- ak chces zdravo jest,zabudni na varenie,pretoze inak nikdy nebudes zdrava. a skor ako sa tu do mna vsetci pustite,tak si skuste precitat nejake prispevky alebo knihy o zdravej vyzive,co tam pisu o varenej strave.ja som takych knih precitala dost na to,aby som kludne mohla vyhlasit,ze najhorsie,co z jedla moze byt je varene jedlo,lebo neobsahuje nic zdrave a velmi zatazujem organizmus,ktory tazsie travi..
Ak sa chceš zdravo stravovať, niečo si o tom pozisťuj a prečítaj. Dnes je v tejto oblasti veľký chaos. Mne sa osvedčil systém 50-60 % obilnín v celých zrnách prevažne, 30 % zeleniny, 5 % strukovín, 5 % doplnkov ako morské riasy, ochucovadlá, dezerty , polievky, domáce ovocie, ryby, semienka, panenské oleje, obilné slady.
Vylúčiť treba rafinované potraviny, mäso cicavcov a vtákov, vajciam mlieko a mliečne výrobky.
Njlepšie sú potraviny, ktoré boli čo najmenej priemyselne spracované a neboli chemicky ošetrené.
Takúto stravu sa treba naučiť a kto si dá tú námahu, odmenou mu bude po čase keď sa prečistí, vialita a prirodzené zdravie.
Recepty sú napr. tu www.makrobiotika.aspone.cz
je to jednoduche, ked mas na vyber :) ja sa stravujem v skole.. takze ja si vybrat nemozem.. :( ale aspon tu veceru, olovrant a ranajky si mozem zvolit sama :) takze sem dam nejake typy:
ranajky:
celozrnne pecivo, chuda sunka, tvrdy syr, zelenina
ovocie so susienkami
ovsene vlocky s mliekom/jogurtom
musli s mliekom/jogurtom
vajicka na kvapke oleja
desiata:
ovocie
celozrnna zemla so zeleninou
vlastne mozes nieco podobne ako na ranajky, ale musli, ovsene vlocky by som nejedla uz - skor iba ten jogurt napr.
obed:
biele masko/ryby na prirodno, na vode, zapekane v rure, na grile, na ohni.. :D NIE v cesticku, obalene a vyprazane.. to zdrave nie je!!
prilohy: zelenina, ryza/zemiaky - alebo len zelenina - to je najlepsia varianta :) tie zemiaky-najlepsie su len uvarene, bez masla a mlieka (cize nie kasa, ani omastene zemiaky) alebo este zapekane su dobre..
dalsie obedy: celozrnne cestoviny na akykolvek sposob.. mozes napr. spagety, ale nie s omackou z konzervy, ale urobit si vlastnu :)
na obed neodporucam ziadne buchty ne pare, hranolky, dukatove buchticky, vyprazany syr, pizzu... vsetko su to nezdraveee veci.. aj ked ja ich milujem!! a v skole ich robia :) takze sa nemozem ubranit hehe :D
olovrant:
zelenina (vyborna je nastruhana mrkva s ananasom - stavnate a vynikajuce)
jogurt
vecera:
to iste co na obed, ale bez sacharidovych priloh (ziadna ryza, zemiaky, cestoviny) - najlepsie su bielkoviny => biele maso/ryby/tvaroh so zeleninou :)
prajem dobru chut!!