Moj otec ma ist zajtra na bronchoskopiu a nechce ist, lebo vraj viacerym , co to robili a potom ich operovali , nakoniec v kratkom case yomreli. Boji sa , ze ma rakovinu, ked mu to chcu robit.
Bronchoskopia
Moj manžel sa už 6 rokov lieči na plúca Liečil sa vo Výš.Hágoch a teraz dva roky v Nitre na Zobore .Jeho diagnoza je stále neurčita .Snímky ukazujú akoby mal zápal pluc ale vyšetrení to nepotvrdili .Berie prendison cr tým ho udržujú v norme .Mám po povedali že je to dáky bacil ale nevedia aký .Nevieme čo ďalej má 73 rokov a 6 rokov sa takto trápi
CLOVEK KED TO CITA UMIERA STRACHOM A V SKUTOCNOSTI,,,O NIC SKORO NEJDE..
V MOJOM PRIPADE ISLO O LAVAZ PLUC-NALIATIE TEKUTINY A ODSATIE-PROCEDURA TRVA NECELE DVE MINUTY A VOBEC NIC SOM NECITIL!! NAJHORSIE JE UMRTVOVANIE HRDLA KED STRIEKAJU DO HRDLA TU LAKTKU,TO VAS TROCHU NAPNE,,ALE TO JE VSETKO!! TYZDEN SOM NESPAVAL KED SOM CITAL HLUPOSTI AKO SA CLOVEK TOPIIII KED MU DAVAJU LATKU DO PLUC A RELAITA??? MOZEM V POHODE SI PISKAT 10 MINUT PO VYSETRENI!
Delphia,dakujem za prejavanu sustrast.
doplnim svoju 2. vetu: .....netrapil sa dlho....
Bonny uprimnu sustrast. je mi to velmi luto.
jedno pozitivne v jeho pripade bolo, ze sa netrapil. nasa susedka mala cca pred rokom stanovenu rovnaku diagnozu ako tvoj otec. za tu dobu podstupila seriu chemoterapii- samozrejme prejavili sa u nej vsetky nagativne ucinky ktore len mozu byt. jej zivot bol uz iba trapenie, az napokon pred mesiacom zomrela. sme dospeli ludia a musime sa s tym zmierit, ze taky je prirodzeny vyvoj zivota a bytia. aj ked je to sakramentsky tazke....
drz sa
Delphia,dakujem za tvoje slova,vysvetlenia a rady.Uz nic nevyriesim,pred hodinou mi telefonovali z nemocnice,ze otec zomrel.Myslim,ze mal jedno stastie,ze o svojej diagnoze vobec nevedel,do nemocnice siel s tym,ze ma tazky zapal pluc a veril,ze za dva tyzdne sa z nej vrati spät domov.Zostava len verit,ze zivot sa smrtou naozaj nekonci.
ano, moze dojst k takemu zhorseniu. vsak vies sam, ze stavaju sa aj pripady, ze clovek kvazy z nicoho nic moze zomriet. takpovediac z plneho zdravia. a az pitvou sa zisti pricina- akutna srdcova ci mozgova prihoda, embolia, atd...
pocas zdravot. starostlivosti sa samozrejme planuju vysetrenia a na ich zaklade sa stanovuje terapia. je to normalny postup. aj keby prognoza bola nepriazniva, vzdy je plan urcitych vysetreni a postupov jednak stanovenia dg. a tiez liecby. az priebeh ochorenia ukaze co sa vykona a co uz nie.
mimochodom- clovek v kome pocuje, takze kludne mu este povedz, co si myslis, ze je dobre keby to vedel...
pocas mojej vyse 20 rocnej praxe v nemocnici som sa vela x stretla s umieranim a samotnou smrtou. neda sa na to zvyknut, ale musela som sa naucit odosobnit sa, lebo by som pri vykonavani svojej prace zblbla.
mam starych a chorlavych rodicov a pravdou je, ze sa desim i len predstavy, ze "TO" raz pride. aj ked je smrt neoddelitelnou sucastou zivota, aj tak sa neda na nu dostatocne pripravit a cloveka vzdy zaskoci.
dufam ze mas rodinu, ktora stoji pri tebe a pomaha zvladat tuto velmi tazku zivotnu epochu.
Delphia,ale je mozne,ze este vcera,ked sme sa s nim o 17:00 lucili,bol pri vedomi,aj ked tazko,ale komunikoval,vedel sa aj sam napit,posunut sa na posteli,a dnes,ked som tam prisiel o 14:00,tak bol prakticky v stave o 100% horsom?Ze priamo pred mojimi ocami upadol do komy?Ja to nechapem,ved este v piatok mu vraveli,ze bude musiet ist na dalsi tyzden znovu na bronchoskopiu,to by mu predsa ani nedavali sancu,ze sa jej moze dozit.A neviem,ci clovek,ktory je uz v kome,este vnima,co sa okolo neho deje,bol som pri nom 6 hodin,ale viac som uz nevladal,fakt nie.Divat sa na umierajuceho otca 6 hodin bolo aj pre mna prilis tazke.
Bonny je mi velmi luto ako je na tom otec :(
co sa tyka bronchoskopie- nadory metastazuju lymfatickym systemom, takze samotne vysetrenie na to vplyv nema. sice pises ze bol v dobrom stave ked isiel do nemocnice, lenze on mal uz zapal pluc, takze o nejakom dobrom stave nemozme hovorit, iba ze bol mobilny. lenze zrejme zapal sa rozsiroval, komplikoval jeho uz aj tak vazny stav az sa situacia vyvrbila do sucasneho stavu. zapalom a nadorom je zasiahnuta cast vyradena z funkcie a nedostatocna plucna cinnost ma za nasledok nedostatocne okyslicovanie organizmu a telo tym obrovsky trpi, az moze dojst k dalsim poskodeniam organov a ohrozuje to zivot. plucne nadory metastazuju do pecene a pecen je dalsi organ, ktory je zivotu dolezity. bez nej sa zit neda. takze jednoznacne ide u tvojho otca zial o velmi vaznu vec a som presvedcena, ze lekari vas oboznamili s prognozou. drzim palce a ak mozte, budte pri nom co najviac....drzte sa
Uz len kratka odpoved.Po 14 dnoch od vykonania bronchoskopie dnes otec upadol do komy a zomiera.Sice mal diagnostikovany nador,ale ked som ho niesol do nemocnice,vedel chodit po vlastnych a hovorit.A mne sa nechce verit,ze mu tou bronchoskopiou nieco nenarusili,alebo nespustili nejaku dalsiu reakciu.To je na nasom zdravotnictve absurdne,odveziete cloveka so silnym kaslom,ale inak v dobrom stave do nemocnice,a uz o dva tyzdne ho odtial odnesiete pohrebnou sluzbou.