o par dni ma caka moj prvy let, lenze ja odmalicka mam strach z lietania:(( strasne sa bojim tej predtavy, ze budem tam hore vysoko a ze mi pride zle, nebudem vediet dychat, lebo budem mat stiesneny pocit, nebudeme moct pristat.. odkedy to viem, neviem dobre spavat, bojim sa najviac.. a neustale v noci ked idem spat mi buusi srdce, cize uz niekolko tyzdnov, no a ked si predstavim, ze budem v lietadle a sa mi rozbusi srdce, co ak tam hore mi este aj zlyha??:( bojim sa, ze to moze byt pre mna nebezpecne.. mam strasny strach z toho vsetkeho, uplne.. neviete mi poradit?? su moje obavy opodtstatnee, je tam nejake riziko zlyhania srdca, nevediet sa nadychnut alebo take cosi?? bojim:(
Bojim sa letu
Ja som už párkrát letela a lietanie milujem, tie výhľady stoja za to. Napríklad keď sme prelietali nad Alpami. Alebo v noci vyzerá osvetlená krajina ako čipka.
Lumik: tiež som nad tým premýšľala, že keby som išla, tak si asi sadnem ku uličke, aj keď by som prišla o ten pekný výhľad. Minule som taký stav zažila v autobuse (v takom novšom, kde sa nedajú okná otvoriť). Ja som sedela, no bol tak plný, že ľudia stáli ešte aj v uličke, čiže som sa tam úplne stiesnene cítila, myslela som, že proste vystúpim :-/ ale nakoniec som to zvládla, začala som chytro čítať knihu a potom aj počúvať hudbu so zavretými očami. Najradšej by som si spravila dáky reset v mojej hlave.. alebo neviem, či by bolo riešením sa predtým dákymi tabletkami nadopovať. (Aj keď nerada požívam dáke tabletky, ale asi to je jediná šanca ako ten let prežiť)
Zuvinka: pri citani tvojho prispevku som si spomenul na jeden let, pri ktorom som mal podobne klaustrofobicke pocity, zacalo to uz pri nastupovani ako sa litadlo naplnalo ( tusim bolo uplne plne), normalne som mal chut vybehnut von. Este ked som si do toho predstavoval nejaku krizovu situaciu s tym, ze sa ani von nedostanem cez tu masu ludi. Let sa mi zdal neuveritelne dlhy, aj ked v skutocnosti trval len par hodin. Na druhej strane ak je v litadle par volnych miest hned je to pre lepsie. Raz sa mi podarilo ist aj uplne prazdnym lietadlom a to bolo z tohto pohladu uplne naj. Mozno ak sedi clovek v ulicke je to volnejsie ako pri okne.
Veru moja zena si dava na ukludnenie vzdy pre d letom Stb John's wort, vytazok s obsahom 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu . A samozrejme na riedenie krvi nattokinazu, pretoze pri dlhom sedeni sa najma v nohach prisadnu cievy, spomali cirkulacia a mozu sa vytvorit krvne zrazeniny(= nebepecenstvo tromboz, poraziek atd po dlhsich letoch)
Ja sam snazim aspon raz za hodinu vstat a trochu rozcvicit. Posledne sme mali 13 hodinovy let z Chicaga do Osaky, to som zobral 3 nattokinazy pocas(3 x 2000FU) pre istotu
Akurát som chcela založiť tému ohľadom letu, ale napíšem teda sem :) ja by som mala letieť 1. krát v júni a sama. Cesta by nebola až tak dlhá, cca 3 hodiny, avšak môj problém spočíva v klaustrofóbii :( jedine kvôli tomuto som si stále ani nezabookovala letenku.. šla by som Ryanairom, čo sú tie menšie lietadlá. Nikdy som nemala v láske uzavreté priestory, teda hlavne priestory, v ktorých mám pocit, že nemôžem odtiaľ ujsť :( viem, že pre mnohých ľudí je to nepochopiteľné a vlastne nechápem ani samu seba, všetko je to len v tej hlave blbej :-/ chodím aj ku psychologičke, dala mi dáke triky ako predísť panike, aj plno videí som pozerala na nete, aj obrázky som si pozerala, ako to vyzerá v Ryanaire.. ale tak už vidím realitu-do lietadla pôjdem s tým pocitom, že len budem čakať, kedy ma prepadne pocit úzkosti a keď sa zavrú dvere a vzlietneme, tak budem mať chuť ich vykopnúť alebo kričať, nech ich otvoria. Najradšej by som bola, keby ma niekto na letisku uspal, odniesol do lietadla a zobudil ma až na mieste :D škoda, že sa nedá ísť do lietadla len tak "na nečisto", bez vzlietnutia, aby som si odskúšala, či by na mňa pôsobilo stiesnene. Božeeee, sprosté fóbie, teda psychika..
tak si predstav ze pojdes 30 hodin na tu destinaciu autobusom kde mozno neni ani zachod a budes curat raz za 8 hodin kdesi vedla autobusu v krikoch a vsetci sa na teba budu pozerat.. no vidis uz mas urcite lietadla o cosi radsej
Mňa v auguste čaká môj prvý let lietadlom a vôbec,konkrétne do Turecka.Čisto letu sa nebojím,nemám strach ani z výšok,ani zo zvuku,skôr sa obávam,že budem musieť nastúpiť do nejakého rozhajdakaného vraku,čo ho držia tri šrúby dokopy,proste je tam nedôvera,z princípu.
Stačí zhlboka dýchať,aspoň sa posnažiť na danú vec nemyslieť,v najhoršom prípade sa napchať dajakými sedatívami,ak je to panicky strach.
Ja ked sa niečoho strašne ale strašne bojím tak myslím hlavne na to ako to už budem mať za sebou alebo v tom hľadám niečo dobré,myslím optimisticky(aj ked malokedy sa to podarí no )ale funguje to..
ja sa tiež bojim letiet uz teraz o par dni letime zo skoly a presadame 2 krat z lietadla na lietadlo. Strasne sa bojim ze mi bude zle lebo mam trosku slabsi zaludok ale nikdy nezvraciam. Cela som vynervacena ale dufam ze to dopadne dobre. Taktiez ma povzbudzuju vase komentare ze let bol super a tak :)
ja mám prvy krat letiet do Thajska nejakych 11h letu ale bojim sa:-(((( asi si dam pred tym frtana na upokojenie,uz teraz mam zovrety zaludok