EUTANÁZIA.....ÁNO alebo NIE ?????

ateistka

Cize clovke co nie je plnohodnotny , ma pravo na euthanaziau?Kde je definovane co je plnohodnotne,pokial mysli a nehybe sa si myslim ze je plnohodnotny.aj ked nema v poraidku telo.Ci len telo je tak dolezite ci sa hybe ci nie? Teda aj clovek co ma sklerzu multiplex, ci ine ochrnutie, co len lezi neni plnohodnotny..a ak chce nech sa zabije?Kto to ohodnoti co je co nie je kandidat?Lekar? lekar nema znalosti s oblasti filozofie a etiky,uci sa ju 1 den na skusku, najlahsiu na medicine tyzdne..haha.vola sa to lekarska etika.Alebo rozhodne este lepsie- blby politik,,ten urcite bude suhlasit,,ved na chorych je plytvanie statneho rozpoctu.A zdravotna poistovna bude nadsena! on sam clovek chory v depresii?? nema nahodou taky clovek depresiu a tu treba liecit a nie zabit ho ked prave chce.Cize ludia ako vy schaluju samovrazdu ked je nieco neznesitelne.!Toto vyplyva z vasej logiky myslenia! Napriklad s diagnozou tazka dpresia je vsetko neznesitlene, a citit sa mnoho krat horsie ako leziaci pacient.A to nehovorim pacient v kome,ktory nic neciti a jeho mozog si krasne lieta v podvedomi. Vsetko pokial clovek zije je znesitelne!!a ak to je neznesitlene zomrie prirodzenou cestou aj sam. V tejto blbej konzumnej spolocnosti takto plytko zmyslajucich ludi sa zda jednoduche riesenie najvhodnejsie,,zabit! PRIPOMINA MI TO HITLERA A JEHO JEB..PLAN RYCHLEHO VYHLADENIE NEPOHODLNYCH DEMENTNY ATD.skutocne mi je na grc zo zastancov ,Pseudo moderneho pragmatizmu....debilne ...skutocne pragmatizmus nie je na mieste ,a nemylme si pojmi slovo humanita znamena humanita a humanne zabijanie zostane vzdy zabijanie aj bez privlastku humanne.

panča

nasa znama mala ALS..cele roky bola pri plnom vedomi a bola neschopna pohybu....je to strasna choroba.bolo obdobie, ked si eutanaziu zelala (a kto by ste ju videli, zrejme by ste nediskutovali, ci ano alebo nie).po prve na nu financne nemali, po druhe je to asistovana eutanazia (nikto jej neodpoji hadicky, nik za nu nezhltnr davku liekov...)-musela by to urobit sama a to sa pri jej zdravotnom stave nedalo.....roky lezala doma, napojena na dychacie hadicky, neskor ju krmili sondou...odsavali hlieny....aj by ju dali na par dni do hospicu (moja mama by to zaplatila)-no v hospici sa jej nemohli venovat, pretoze potrebovala 24 hodinovu starostlivost....kto ste sa nestretli so skutocne chorym a dlhodobo chorym, nemylte si pojmy a svedomie si nenachte na ine veci

dobra vila

Rachabb, jasne, teba priniesol potom asi bocian, co?! :-D

Som za eutanaziu! V tych pripadoch, ked uz dotycny velmi trpi, a je nad slnko jasne, ze nema ziadnu sancu, iba tak cakat na smrt. Ved je to otrasne! Prezivate v mukach, trpite, nikdy to nechcem zazit! A tympadom trpia aj vasi pribuzni, nielen vy! A to si podla mna uvedomuje aj ten umierajuci.
A vravim vam, nikdy nechcite na vlastne oci prezit umieranie vasho blizkeho, lebo je to najvacsia bolest, aka sa vam moze kedy stat! Ked vam neumrie za dni, za tyzdne, ale za mesiace! Pricom vidite, co s nim dana choroba robi! To uz ani nie je clovek, iba umierajuca mala dusicka, ktora nedokaze nic robit, iba mysliet na vlastny odchod, pricom uz aj rodinni pribuzni su mu mozno zatazko, kedze nechce, aby ste ho videli umierat. Preco by sa to nemohlo?! Nikto to nema za potreby a nikto to nechce! Samozrejme, ze to povolujem... Boze, prosim, aby som nikdy nezistila, ake je to dlhodobo umierat, prosim!! To skocim radsej z mosta!

A Ateistka, tento koment bol najma pre teba, a pre tvoje sprosto ironicke veci, co si popisala.
"to nech mi nikto nekeca ze nie su na bolest lieky...".
Moja, vies co, obcas ZASNEM na tom, nakolko su ludia sprosti! Lebo ak to nezastavas, to je jedna vec, ale popisat dovody, ako si ty popisala...
Najradsej by som ti povedala, ze sa o tomto porozpravame, az budes skuvinat na rakovinu s metastazami (a ani to nie je jedno aky druh), ale samozrejme ti to neprajem, ako nikomu! Prajem ti len to, aby si sa uvedomila...Ale pochybujem...uvedomila by si si to asi az vtedy, keby si v tom boli ty!!!

gianna

Aby som to uviedla na pravu mieru, ja pracujem v hospici iba ako dobrovolnicka, teda len sa stretavam so zomierajucimi, rozpravame sa spolu, citame si, modlime sa atd. Akakolvek starostlivost po fyzickej stranke je na zdravotnickom personale. To ze ostatne som si vyskusala na chorych v mojom pribuzenstve. Priznam sa, ze vtedy mi to bolo mozno aj dost tazke, teraz by som to brala uz urcite inak. Vtedy som netusila, co znamena duchovne sprevadzanie zomierajucich.

alicia

gianna robíš veľmi užitočnú prácu, ktorú by málokto zvládol. Ak by aj eutanázia bola povolená,určite by to bolo len vo výnimočných prípadoch, keď už nie je šanca ťažko chorého človeka na plnohodnotný život. Keď ho udržujú pri živote len prístroje, vtedy trpí on sám aj jeho príbuzní. Starí a chorí ľudia si zaslúžia, aby svoju cestu ukončili ako píšeš ty - dôstojne.

gianna

Veriaci a ini zaslepenci - ake mile :-) Ak vyslovim nazor, ze som za zachovanie ludskej dostojnosti az do prirodzenej smrti, tak som zaslepena? Videla som utrpenie, videla som zomierat ludi na rakovinu a tiez som si odskusala prebalovanie cloveka so stareckou demenciou. A myslim, ze vsetci trpiaci a zomierajuci nam maju co povedat a zasluzia si nasu lasku az do konca. Odstranit utrpenie eutanaziou je iba pohodlne a egoisticke riesenie pre tych, co by sa mali o nich postarat.

nunou

Som za eutanaziu ak si ju ziada umierajuci clovek , kto nevidel utrpenie ktore niektori ludia postupia az umru nikdy to nepochopia , hlavne veriaci a ini zaslepenci toto nechapu .

gianna

Prevádzka hospicu ako neštátneho zariadenia je hradená z viacerých zdrojov.Časť nákladov hradí zdravotná poisťovňa, ostatné financie musí hospic vyzbierať od sponzorov a darcov (pacient, jeho rodina a iní).V súčasnosti sa pacient spolupodieľa na financovaní hospicu príspevkom 380,- Sk na deň. V prípade sociálnej núdze sa výška príspevku prehodnotí. Viem o tom, že tam posledné chvíle života strávil aj bezodomovec. A ten neovplýval zrovna bohatstvom :-) A máš pravdu, keď vieš, že Tvojmu blízkemu zostávajú dva týždne života, tak si na tie dva týždne vezmeš dovolenku. Len stáva sa, že zomieranie trvá viac ako dva týždne a že v domácom prostredí sa to najmä po zdravotníckej stránke nedá zvládnuť, veď nie každý vie pichať napríklad morfiove injekcie. A v hospici sa snažia čo najviac nahradiť rodinné prostredie. Zomierajúci tam má v čo najvyššej miere svoje súkromie, zdravotnícku starostlivosť a jeho blízki tam môžu byť 24 hod. denne- Vieš, stalo sa napríklad, že tam prišiel pacient z onkológie, už naozaj tesne pred smrťou, ubolený, neprijímal jedlo ani nepil a v hospici sa postarali predovšetkým o to, aby mu odstránili bolesť a pacient sa pozbieral natoľko, že znova jedol, pil a prežil ešte pár pekných mesiacov v kruhu svojich blízkych a zomieral pokojne, zmierený so smrťou.