Unava, malatnost, totalne bezradny.

Príspevok v téme: Unava, malatnost, totalne bezradny.
unaveny26

Mam 26 rokov. Moje priznaky: Citim unavu, malatnost, mierne sa potim na tvari, je mi teplo, dost citim tep srdca, mam tazke nohy a bolia ma a tiez ma bolia svaly na rukach, a skriabe ma v hrdle (mam nutkanie na "chrchanie" a odpluvanie, ale ziadne hlieny nie su) a v nose mam tak neprijemne stiplavo sucho a teplo, proste je mi divno ako keby na mna nieco liezlo. A toto na mna pride zrazu, ani neviem z coho. Vacsinou je mi opat fajn rano ked sa vyspim, niekedy staci aj len polezat a pospat si aj poobede. Myslel som ze alergia z jedla, ale ani to sa mi po dlhodobom sledovani nepotvrdilo (alebo som alergicky skoro na vsetko). Vobec neviem z coho to je a preco. Su dni ktore su celkom OK, citim sa fajn. Su dni ked sa citim fajn a pride to na mna na vecer. A su dni kedy to na mna pride rano a neskor prestane. A najhorsie su take kedy to na mna "lezie" cely den. Toto sa so mnou vlecie uz niekolko mesiacov. Doteraz som bol total OK.

Lekari su z toho mimo, jedine co zatial docielili je ze zistili ze mam udajne alergiu na roztocov (priznaky s hrdlom a nosom), ale ja sa poznam a neverim ze by toto bola alergia na roztoce.

Beriem len nejake vitaminy a mineraly (calibrum), semtam skusim nejaky ten doplnok, ale zatial bez vysledku a od alergologicky mam ZODAC (antihistaminikum). Mam sice sedave zamestnanie, ale jazdim kolko sa da na bicykli (3x tyzdenne) a semtam zajdem aj do fitka (2-3x tyzdenne). Ked mi je fajn, tak moja kondicka a vydrz je v norme. Ked mi je zle a lezie to na mna, tak kondicka a sila o takych 60% klesne.

Akykolvek napad, radu uvitam.

unaveny26

mariaa: a to co znamena alternat. odber?

STRES :( Jo jo, podla mna to je iniciator vacsiny ochoreni, ved ked je clovek v strese, tak co to narobi s jeho psychikou... potom aj s telom to musi robit zle veci.

Inak ja podla mna mam imunitu OK, pretoze sice mam uz dlhu dobu tieto problemy, teraz klop klop na drevo sa to akosi dalo do normelnejsieho stavu, ale aj tak, pocas tejto doby som okrem tej malatnosti a skriabaniu hrdla, nemal ziadnu chorobu, ani len blbu nadchu som nemal. A to som volakedy davno bezne mal nadchu niekolkokrat do roka, smrkal som potom aj niekolko tyzdnou. A vsak alergologicka mi robila aj test imunity a vysiel ok.

Idealne je ked clovek nema cas na chorobu :) Neriesit to. A ja bohuzial mam dost casu. Mam taku pracu, kde nie som fyzicky vytazeny (IT) a tak mozem riesit choroby :) Co je ale zle :( A aj zle je to, ze som predtym na sedavcy charakter dna nebol zvyknuty. A napriklad chodil som na diskoteky, koncerty, popijalo sa fajcilo sa do rana, po akci som sa citil pol dna dost blbo, ale kokos inak nebol problem, fit jak rybicka :) Teraz uz asi 2 roky nechodim nikam po nociach, nekonzumujem moc alkoholu, nefajcim uz skoro 2 roky a furt je blbje :)

Ivka 1

Únavový syndrom alebo inak tzv. manažérska choroba je psychosomatické ochorenie
Vyvolané chronickým stresom a pravdepodobne i ďalšími, nie celkom jasnými faktormi.
Môže byť vyvolaný aj niektorými druhmi vírusov.
Prejavuje sa jako náhly pocit zníženej výkonnosti,nadmerná únava ,podráždenosť,popudlivosť,
depresívne nálady,poruchy spánku, potencie a podobne.
Ohrozené sú najmä citlivé,úzkostlivé ženy a tí,ktorí sa dlhodobo prepínajú v práci alebo žijú
v ustavičnom strese. Tento syndrom postihuje najčastejšie ľudí medzi 20 a 40 rokom života.
Bývajú ním však často postihnuté aj deti. Patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia.
Dokonca dvakrát častejšie jako skleróza multiplex.
Príčiny vzniku nie sú jednoznačné určené. Predpokladajú sa tri spôsoby vzniku:
Infekčný pôvod: herpetické vírusy
enterovírusy
retrovírusy
Poruchy imunity a stres. Stres oslabuje imunitný systém, zvyšuje náchylnosť k ochoreniam,
stojí takmer vždy na začiatku ochorenia a aj napriek liečbe zhoršuje priebeh ochorenia.
Pomôcť by mohla fytoterapia. Odporúčajú sa prípravky,ktoré čiastočne utlmujú bolest a zápal
a zároveň podporujú odolnost organizmu.Ide o horčík,zinok, vitamín C,B1,B6,A,E. Vhodné
je aj podávanie prípravkov z nenasýtených mastných kyselín.

[zruseny12]

unaveny...ver tomo B-komplexu....velmi pomaha na krv,stress...precitaj si ake su vsetky dolezite B-vitaminy pre telo...
...a este jedna vec,mne tiez brali krv odbery...stale som mala vydorne vysledky a ked som sla na altern.odber tak mi chybali vela vit.B atd.

unaveny26

..este na doplnenie. V case ked som zacal tuto diskusiu mi byvalo o dost horsie. Uz som to mal kedysi davno a vtedy som zacal na radu od jedneho tipka jest bkomplex a lecitin a nejako sa to zlepsilo resp. asi som sa z toho "vyliecil" :) Tak som to prestal brat a ono sa to zase vratilo, tak som bol uz bezradny a pisal som sem o radu. A zase som zacal jest ten lecitin a bkomplex ako som tu uz napisal a zas to vyzera celkom fajn.

Ale mne sa nechce verit ze by bkomplex a lecitin robili take "zazraky". Pritom mi z krvy nezistili ziadnu chudokrvnost ani ziaden problem a to mi uz robili testy aj 2x

unaveny26

Mne nepovedal ze "mas chronicky unavovy syndrom", ale ze je to moznost, ze sa uvidi este z ostatnych vysetreni. Ja si nemyslim, ze to mam, lebo mne je niekedy celkom fajn, aj par dni po sebe a semtam nie, teda sa to asi odvija od pocasia, stresu, unavy atd. Plus uz po tom dlhsom pozorovani asi usudzujem ze ta alergia v tom bude hrat ulohu. Totiz to hrdlo, to je taky nepopisatelny pocit, ani nie bolest, proste nieco ma tam "stekli, skriabe, stipe, neviem to nazvat" a mavam aj suchy nos stipe ma trochu a aj tie oci. Prestal som schvalne brat ZODAC uz ale tyzden ho neberiem a sa to svrbenie zosililo. Ale teraz je to celkom znesitelne, resp. si to skoro ani nevsimam a je mi dobre. A sak ja uz neviem co so mnou :) Budem chodit na tu desenzibilizaciu kvoli alergii, mozno sa to casom (tusim to trva az 3 roky ta liecba) zmierni alebo celkom odide. Haluz je ze mne tieto problemy celkovo zacali asi 2-3 mesiace po prestahovani sa do ineho bytu (alergiu tu nieco u mna moze vyvolavat). Som nasiel info ze alergia sa casto mylne povazuje za chripkove ochorenie, lebo mava podobne priznaky (unava, malatnost, bolest koncatin, atd. plus tie svrbenia a palenia).

Ja som alergicky na roztoce, tie udajne ziju v prachu, teda v kobercoch, matracoch, .... Ked som byval u rodicov, tam som mal v izbe koberce, prachu plnu prdel a nic, semtam som ale kychal ked som zaspaval alebo rano ked som vstaval. Tuto v inom byte mam plavajuce podlahy a dlazdice, ziadne koberce, jedine ze by tu tie zvieratka zili niekde v posteli alebo kde.

joni_

unaveny: chronicky unavovy syndrom je malo znama diagnoza a niektori lekari ju neuznavaju, zaujimalo by ma co ti k tomu povedal, hlavne co s tym hodla robit, liecba a tak...

eržika

podla mna je viac moznosti:
1,možno máš v tele nejaký zápal, ktorý sa prejavuje ked je organizmus proste citlivejsi na vonkajsie prostredie, napríklad zmeny pocasia, ale lekári ti uz urcite robili tieto testy, skus si ich dat urobit znova
2, psychické príciny, ked je clovek vnutorne nevyrovnaný býva mu zle (malatnost unava, busenie srdca....), bude to zniet mozno nepravdepodobne a hlupo, mozno más z niecoho skrytu fobiu, skus sa o tom porozprávat s lekárom( tato teoria vsak nevysvetluje tie bolesti hrdla, co vsak pri velkej nahode mozes mat dokopy)
skus sa o tom teda este raz porozpravat s lekármi a este mi prisla na um anémia, aleto by ti urcite tiez zistili. v kazdom pripade, dva krát meraj a raz strihaj, chod este raz za lekármi, nech ti spravia vsetky mozné testy, ak za tým nebude fyzická časť tela ale tá psychická, navštív psychoterapeuta a preberte spolu moznosti liecby. drzim palce, a urcite to nenechaj tak

unaveny26

luba: dnes som bol u jedneho doktora, s ktorym sme znami, ten je endokrinolog a robil mi vysetrenia. Zatial mam len sono stitnej zlazy, plus nejaky zakladny rozbor krvi. Krvne vysetrenia na stitnu este len robia. On mi hned povedal, nakolko moje problemy uz trvaju dlhsie a zacali sa objavovat po takom "chripkovom" ochoreni, ze to asi bude chronicky unavovy syndrom. Este idem na RTG hrudnika, na nejake vysetrenie na infekt. ambulanciu a ORL vysetrenie. Proste vsetky mozne vysetrenia (uz sa "tesim", lebo neznasam behacky po lekaroch) aby sa vysetrilo vsetko co by to mohlo sposobovat. Vraj to kludne moze sposobit chripka takuto sarapatu a neexistuje na to liek, ktory by proti tomu bol. U kazdeho je to individualne, niekto sa z toho dostane rychlo, niekto pomaly, niekto aj nikdy. Je to haluz. Ja sa proste citim ako kedy, niekedy mi je na prd, inokedy je to uplne fajn. Ja sa chystam na to proste nemysliet, neriesit a naplno sa venovat zivotu a nie chorobam :)