Hyperinzulinizmus1

Príspevok v téme: Hyperinzulinizmus1
mišo

Zdravím, bol som na dovolenke asi pred rokom, kde boli švédske stoly, no proste kvalitná prejedačka, no a odvtedy mám pocit oveľa horšieho hladu, keď dlhšie nejem, bolí ma hlava, som strašne nervózny, hneď po každom nakričím, roztržitý, celkovo veľmi nepríjemný. Akonáhle sa najem, prestáva to. Bol som s tým už dávnejšie u doktorky (obvodná ma poslala k diabetologičke), robila mi rôzne testy a zistila, že mám zvýšenú tvorbu inzulínu.... problém je, že nezistila prečo, ani magnetická rezonancia nezistila žiadny nádor, ktorý by ho mohol vo zvýšenej miere vylučovať... tie stavy pri hlade sú na 90 % z tohto dôvodu. Vie niekto, prečo mi ho telo odrazu začalo viac vylučovať? A ako sa to dá zastaviť?... Nie je to nejaká kritická situácia, že by sa s tým nedalo žiť, ale je to dosť nepríjemné, keď sa nemôžem najesť.... Hlavne pre moje okolie. Cukrovka to nie je, ale presne opačný stav... už som začal jednu diskusiu presne s týmto príspevkom, teraz k nemu pridávam a zakladám ďalšiu, lebo som sa sem dlho nepozrel a nereagoval. písalo sa tam niečo o potravinách s nízkym glyk. indexom. a o diétach, zaujíma ma, ako má presne vyzerať. napíšte mi prosím na dano.miso@azet.sk, nejaké cenné rady, ďakujem.

mira

K tým priaznivým formám zložitých cukrov by som dala i stráviteľnú ale i nestráviteľnú celulózu /vlákninu/ zo zeleniny a obilnín a škrob. Ale nie samotný ako v bielej múke, ale spojený s minerálmi, vitamínmi a vlákninou v celozrnných obilninách.
Veľmi priaznivá forma cukru pre diabetikov je v pšene.
Tu je veľmi dôležité dokonalé prežutie a preslinenie v ústach, ktoré je natrávením prostrednítvom alfa amylázy zo slín, keď sa už v ústach uvoľní sladká chuť a prinesie nám pocit uspokojenia bez negatívnych následkov.

kamari

Jedlá s nízkym glykemickým indexom nie sú nízkosacharidové jedlá. Sú to potraviny, ktoré obsahujú niekedy aj viac ako 60% sacharidov, ale nie v jednoduchej forme.
Najjednoduchší cukor je sacharóza - to je klasický cukor, ktorý sa okamžite vstrebáva do krvi - organizmus s ním nemá žiadnu prácu. Zložitejšie cukry sú laktóza (mliečne výrobky), fruktóza (ovocie), maltóza (cereálie napr. ovs.vločky alebo strukoviny, orechy...). Podľa rád na fóre by si mal konzumovať čo najviac potravín obsahujúcich maltózu. Ja to síce poznám zo strany diabetika, ale princíp je asi podobný. So zložitými cukrami má organizmus viac práce, kým ich rozloží a zužitkuje, takže nejde cukor okamžite do krvi, ale vstrebáva sa postupne a možno v tvojom prípade udrží dlhšie hladinu cukru v krvi na normále aby si nemal stavy hladu a je možné, že to bude evokovať časom aj menšiu potrebu a produkciu inzulínu.