perimetria-viete co to je..???

oko1

Výsledky môjho vyšetrenia boli dobré. Poslali ma tam, lebo som mal taký stav, že som asi na 15 minút nevidel čo bolo predomňou. Jednoducho som nevidel veci, pri ktorých som bol iba také ich okraje. Je to ťažké opísať.

skulko

oko1 a ak sa mozem spytat aky bol vysledok tvojho vysetrenia?Vsetko v poriadku alebo ti zistili zuzenie zornaho pola?A preco ta tam doktorka poslala?

oko1

Ja som už bol na perimetrii. Hlavu som si priložil k takému polmesiacu (alebo ako to mám opísať). Jedno oko mi zalepili a druhým som sa pozeral do stredu toho polmesiaca a mal som sledovať kedy uvidím takú svietiacu guličku, ktorá prichádzala z vonkajšej strany. Proste je to vyšetrenie ktorým sa skúma ako človek vidí do boku keď sa pozerá rovno.

RNG

oprava, pripiste to mojez zlej slovencine
Catharact nie je zeleny alebo sedy zakal, Catharact je zahmlenie sosovky.
Zeleny a sedy zakal su zahmlenia rohovky(glaucoma).
Zahmlenia su dosledok zhrubnutia alebo vyluckov(zhlukov)
Lekari oboje dnes riesia operacne,ale ako som naznacil su aj ine metody

jablonkaa

tie kvapky sa kvapkaju 3x denne a nemozu sa kvapkat na kontaktne sosovky, samozrejme. takze preto obmedzenia.
ten udaj, co uvadzas - ze 30% ludi moze mat glaukom aj bez zvyseneho VOT sa mi nezda byt pravdivy. skor naopak - cca 30% ludi so zvysenym VOT nema v skutocnosti glaukom, maju len jednoducho hrubsiu rohovku a ta pri merani tlaku vykazuje vyssi odpor. na druhej strane zas, moze sa jednat o akutny glaukom, ten je dobry prave tym, ze "da o sebe vediet" zachvatmi bolesti oka, alebo oci a hlavy, akutnym zvysenim VOT.

RNG

perimetria je metoda na mapovania citlivosti nervov na sietnici.
Lekari ju pouzivaju ked pacient straca videnie pre zlu vyzivu nervov v oku(zla cirkulacia v sietnici, makularna degeneracia)
Na zlepsenie cirkukacie treba pouzivat lecitin na cistenie usadenych tukov a antioxidanty na zlepsenie cirkulacie vo vlasocniciach(jemne cievky)
Silne antioxidanty su karotenoidymm najma beta karoten a specificky na makularnu degeneraciu Lutein, tiez vytazky z hroznovych semien(grape seed extract), semienok Billberry, cucoriedok, polyfenoly zo zeleneho caju, vinpocetin zo semienok zimozelene(vinca minor)a ine.
Pomahaju aj elektrostimulacne zariadenia na prekrvenie ocneho pozadia.
...
Inac su rozne zmesy na oci, niektore bohate na spominane doplnky, ako napr Occuplex alebo Seniorvit.
......
Zeleny zakal je zaspinenie ocnej sosovky bielkovinnymi zhlukmi(cataract)
Da sa cistit pouzivanim enzymatickych cisteni a hlavne ocnymi kvapkami obsahujucimi 1% acetyl-L- carnosinu

skulko

Lenze na co su kvapky na znizenie VOT pre tych ktori maju ocny tlak dobry?Lebo ze aj asi 30%ludi moze mat glaukom aj bez vysokeho ocneho tlaku..A ake su tam obmedzenia pre nosenie sosoviek?Nemozu sa vtedy nosit kontaktne sosovky ci ako??

jablonkaa

samozrejme ze je moznost, ze bude vysledok z perimetrie negativny. najma ak ma v poriadku vnutroocny tlak. zuzenie zorneho pola sa prejavi az po nevratnom poskodeni zrakoveho nervu.
nemusis sa vsak obavat, je lepsie absolvovat vysetrenie, ako cakat, kym sa udeju nevratne zmeny. dnes sa da aj glaukom dobre kontrolovat kvapkami na znizenie VOT, ktore zabrania trvalemu poskodeniu (len je to zase obmedzujuce pre nositelov kontaktnych sosoviek).

skulko

Jablonkaa, ocny tlak mu merali, teda aspon priatel to tvrdi a tvrdi ze mu povedala ze ho ma dobry..Spravu od lekara som nevidela..Viem ze ludia s vyssimi dioptriami su nachylnejsi na na ocne ochorenia..len sa bojim aby mu nediagnostikovali ten zakal..Je dufam aj taka moznost, ze sa to nepreukaze na tom vysetreni a ze vsetko bude v poriadku?!?

jablonkaa

smutna, perimetria nie je ochorenie, je to vysetrenie na diagnostiku ochorenia.
skulko, to, ci sa jedna o preventivne vysetrenie alebo podozreie na ochorenie, moze byt zrejme z doterajsich vysetreni, ktore mu ocny lekar robil. mal napr. merany vnutroocny tlak? ak bol zvyseny, samozrejme je odoslany na vysetrenie zorneho pola. alebo mu zrejme bolo sledovane ocne pozadie a lekarke sa nepozdaval nalez na terci zrakoveho nervu. nevidela si spravu od ocneho lekara, ci tam bolo nieco z toho uvedene?
kazdopadne, u ludi s vyssou kratkozrakostou su omnoho castejsie aj dalsie ocne ochorenia, preto je lepsie sledovat oko.