Včera som bola dať predpísať deťom lieky na alergiu. Ambulancia imunológa je hneď vedľa dia ambulancie. Sestrička videla v čakárni veľa ľudí, tak sa vstupujúcej pomerne mladej (tak 35) mamičky spýtala, čo je tam tak veľa ľudí. A pani s opovrhnutím odpovedala: " Ale, to sú všetko DIABETICI!"
Dosť sa ma dotklo to opovrhnutie tými ľuďmi,hlavne keď tam boli zväčša starší ľudia. Akoby bola cukrovka totožná s nejakým svrabom a jej sa absolútne netýkala.
Aké máte skúsenosti s reakciami okolia a ako sa k Vám zachovali v zamestnaní?
Ja mám neustále pocit, že ma všetci akoby ľutujú... Neznášam to!
Okolie a diabetici
Mne sa stalo,keď som bola tehotná,v autobuse na mňa vyskočila jedna stará pani,že jej sedím na mieste,lebo ona je ztp.Ja som vstala,nechala som ju hundrajúcu sadnúť a opýtala som sa jej či sa jej dobre hopká,keď už kôli nej vstala tehotná žena,tiež ztp,a ešte má v tom brušku deti dve.Bola ticho,ale žiadna ospravedlňujúca reakcia sa nekonala.Môj otec ma učil,aby som vôbec starým ľuďom nevstávala,pretože dve hodiny pred mojim narodením išla moja mama v autobuse do pôrodnice a žiadny starý človek sa nepostavil.Tak to máš tak.Ľudia sú rôzny,ale ja sa už vždy ozvem.Aj teraz keď idem v električke s deťmi,mladí chlapci mi uvolnia miesto,keď vidia,že proste dve malé deti ťažko udržím,ale starý sa otočia hlavou k oknu.
Kamari,okolie celkovo pristupuje cudne ku ludom so zdravotnym postihnutim.Ja mam doma ZTP syna,sice nie je cukrovkar,ale diagnoz ma az az a vela krat sa stretavam s roznymi reakciami ludi.Niektori syna a hlavne nas rodicov lutuju,co ja velmi nemusim a niektori k nam zase pristupuju s obdivom.Ja mam najradsej taku tu neutralitu.Aj mne ked sa syn narodil,vsetko sa mi obratilo hore nohami,ale casom som si zvykla a beriem ho ako nase slniecko.Vyzaduje si celodennu starostlivost,vela krat vie byt naozaj neposlusny,ale casom sme aj toto vyriesili a naucili sme sa co na neho plati..Len horsie je to,ze niekedy sami ZTP ludia maju tendenciu sa lutovat a od ostatnych vyzadovat taku nejaku zvysenu pozornost.Mne sa to osobne stalo,ked som bola s mojim teraz uz nebohym otcom asi pred dvoma rokmi na vysetreni a mala som pravdaze so sebou aj maleho-ved kam by som ho dala..Maly po cakarni behal a behal az pokial sa neunavil-podotykam,ze je autik a potom na tej fotelke v cakarni zaspal.Prisla jedna pani s francuzskou palicou a prve co bolo,hned spustila,ze chori si nemaju kam sadnut blizsie ku dveram-podotykam,ze miest na sedenie tam bolo az az ibaze boli od dveri doktorky vzdialene asi 6-7 metrov a to sa milostivej nepacilo.Ona by si sadla najradsej medzi dvere.Kaslala som na nu,lebo takych situacii uz som prezila az az.Ale ked zautocila na to,ze maly si tam chrape pri dverach a mohol by chrapat aj na tych vzdialenejsich stolickach,tak som uz nevydrzala a vsetko som jej vyklopila,ze ked si mysli,ze ona jedina je ZTP a ostatni su tam obycajny vzduch,tak to je na velkom omyle,vysvetlila som jej situaciu,maleho ZTP preukaz som jej nalepila na celo a stara sa tak zahanbila,ze myslim si,ze druhy krat si dobre rozmysli,ci sa bude do niekoho obuvat alebo nie...A ked sa maly potom zobudil a zacal tam robit rosambo a ona zistila,ze ona sice ZTP je,ale existuju aj ludia ktori su na tom zdravotne aj horsie,tak sa mi ospravedlnila a okolitym ludom rozpravala,ze ona nevedela atd...Ale co mi je to platne.Keby sa zachovala ako slusny clovek,nemuselo dojst k nicomu...Takze to spravanie okolia a niekedy aj samotne ZTP ludi je rozne..