praskol mi teplomer na posteli a ortut sa mi rozliala nielen po nej,ale aj po stole,podlahe, je ich strasne vela malinkych guliciek, uz som povysavala a tak ale stale nachadzam, co robit ??? po case sa odpari ?
Praskol teplomer - ortut
poradte prosim, rozbil sa mi teplomer a cast ortute mi zaliezla pod parkety, naliala som tam surove vajce, vraj to zreaguje s ortutou na nejedovatu zluceninu.Co mam robit?
a ešte jedna rada, peniaze už nevraz do ortuťového teplomeru, ale kúp si digitálny :) predídeš nepríjemnostiam tohto typu.. :)
co som urobila bolo hlavne povysavanie matracu na posteli, prezlecenie obliecok od perin a vankusa, povysavanie pod postelou a okolo, poumyvanie podlahy ako aj stola a vsetkych predmetov nachadzajucich sa blizko miesta kde teplomer praskol... samozrejme este som ponachadzala pri upratovani nejake gulicky...tak ja dufam ze uz ziadne nebudu,alebo ak nejake tak naozaj v uplne minimalnom mnozstve, ktore by neohrozili moje a sestrine zdravie... a samozrejme vetrame castejsie.... (mozem sa na takyto sposob ochrany spolahnut) ???
zmrzlinka, cez sklo neprenikne ortut. kym je sklo neporusene, je to pre organizmus bezpecne.
Boze dobrotivy a ked si pomyslim ze moja sestra meria teplotu detom v ustach pod jazykom ortutovym teplomerom ! ! !
presne tak, ortut je diamagneticky material, nie feromagneticky.
u nas sa odstranuje ortut tak, ze sa posype praskovou sirou a takato zlucenina sa vysaje.
problem s rozliatou ortutou je vazny do tej miery, ze toxicke vypary postihuju nervovy system.
to zbieranie drobnych kvaposiek(guliek) magnetom asi nepracuje, ortut totiz mepatri medzi ferromagneticke materialy, tj nie je pritahovana magnetom.
Priemyselna dekontaminacia od rozliatej ortuti spociva v posypani praskom ako napr Mercosorb, ktory obsahuje jemny zinkovy prasok a kyselinu citronovu, ktore sa zlucia s ortutou(absorbuju ju) a daju sa dobre vysat. Zlucenina so zinkom(amalgam) uz neprodukuje pary, ako tekuta ortut.
Ludia casto podcenuju tu trosku ortuti, ale v casto nevetranych uzavretych izbach aj take male mnozstvo ortuti vie produkovat slusne mnozstvo jedovatych par postupne.Hlavne je to nebezpecne pre male deti.
Dakujem vam za rady :)
Ak si ortuť povysávala, vrecko musíš vyhodiť. Podlahu, stôl poumývaj, miestnosť dobre vyvetraj. Ortuť nechytaj holými rukami. Ak sa chceš presvečiť, či ešte nejaké zatúlané guličky neostali, ľahko ich pozbieraš magnetom.
no to sa neodpari, je to jedovate, nechytaj to holymi rukami, mozes zavolat hasicov hoci ja by som to pozbierala sama, uz sa mi to stalo a neviem si predstavit na to volat hasicov