Uvitala by som a bola by som velmi vdacna za vase prispevky....mam 9 rocneho syna...je strasne samostatny uz od malicka, nikdy som snim nemala problem co sa ucenia tyka.ale to chovanie...sprava sa ako dospely clovek..resp.casto ho pristihnem pri chovani, ktore je prirodzene pre deti v puberte..13-15 rocne...prestal ma pocuvat, neposlucha, robi si co on chce a co jemu vyhovuje..ak m nieco zakazem, je urazeny a ohradzuje sa tym, ze na nic nema pravo a ledva caka kedy bude mat 18 rokov...nezaujima ho hranie, ani zabava..ale zasadne len to, co sa tyka dospelych ludi a ich problemov...neviem si vysvetlit jeho chovanie..neviem ako k nemu pristupovat..momentalne cakam na predvolanie k psychologovi, ale rada by som si precitala nazory a skusenosti inych mamiciek v podobnej situacii..dakujem...
strasne zle dieta..co stym?
mozno prave ho trapi to,ze ho v triede povazuju za najhorsieho grazla...a je to velmi tvrde slovo....pre takeho chlapca...a ked je najlepsi v triede,tak mozno sa mu aj posmievaju atd.lebo deti vedia byt velmi krute...a preto zacal stavkovat,lebo je uz na konci zo silami...a vola o pomoc...je to tazke,treba hladat pricinu...ja som mala znamu,ktorej syn bol velmi mudry,a nehccel jej vobec ani chodit do skoly,lebo vsetko ovladal a tiez sa nudil...a povedal,ze on je mudrejsi ako ucitelka,tak aj on...mozno si porobi ulohy zvladne to vyborne,deti sa mu potom smeju ,ze je biflos atd.a potom on tak reaguje...a ked mal slzy v ociach urcite ho to trapi...ze ho povazuju za grazla...su aj ine skoly,kde chodia sikovny a mudrejsi tak sa s nim o tom porozpravaj,ci by nechcel ist na nejaku lepsiu skolu,kde bude mat viac ucenia atd.co Ti na to povie on...a podla toho sa riad...samozrejme aj psycholog nie je zly...len aby sa mu potom viac neposmievali,lebo deti vedia byt velmi krute...prajem Vam vela stastia...a hlavne synovi aby sa mu zacalo darit...
hej, aj ja by som povedala, ze moze byt inteligentny, ale nemusi to tak byt...skusila si sa s nim porozpravat? Mate v rodine vsetko v poriadku? s manzelom a tak, lebo niekedy to deti vycitia a vysledok nie je velmi prijemny...alebo ako sa k nemu spravaju ostatni clenovia rodiny? nemohol taketo spravanie u niekoho odpozorovat? Daj si tieto otazky, hlavne sa snaz zistit, ci ho nieco netrapi...ci v skole nie je sikanovany alebo ci on sam nesikanuje...pohladaj prispevky vsade na internete, lebo moznosti a pricin su tisicky......
KLEAAA...dakujem za slova...noo..uz som sa bola prihlasit do psychologickej ambulancie...takze cakam teraz na predvolanie..dufam bude vsetko ok...:)
MAJKA...mam dve deti..mladsi ma 3 roky..cize je medzi nimi 6 rocny vekovy rozdiel...da sa povedat, ze zmeny u starsieho syna zacali narodenim mladsieho..ale nikdy neziarlil..na surodenca sa strasne tesil..nosil plienky...daval cajik..proste vsetko...zaujal proste taky velkobratsky postoj...a ako surodenci su uplne nerozlucny...aj ked kazdy ma ine zaujmy :)..
nie je ten chlapec jedinacik? nepohybuje sa takmer vzdy len v prostredi dospelych ludi?
a obcas nieco napis, ako si dopadla u psychologa, a nejake zazitky s tvojim synom, nech je sranda........
len ty pekne chod do psych-ped poradne,ktore v kazdom meste.nemusis to nikde hlasit, proste sa tam objednaj a hotovo...takto to pekne povedz o synovi, ako si to tu napisala. Oni mu hodia nejaky test a tam zistia akeho to mas genia.
a pravdepodobne ti strcia do ruk nejake hodnotenie. Nikde to nebudu posielat. ak to hodnotenie bude posobit pozitivne, tak pekne chod za ucitelkou, strc jej to do ruk a ospravedln sa za synovo spravanie a vyzaluj sa, ze to iste mas doma. Takto v nej najdes spojenca.
a vykasli sa na nejaky image, ktore bude mat. Neboj, od 6. triedy aj tak asi bude mat viacej ucitelov. Tam bude zalezat, ako ho ktory dokaze precitat a nasit nanho spravnu cinnost. Ale necakaj ziadne divy od ucitelov. Predstav si, ze oni tam maju v triede 30 deciek, ktore sa uz citia ministrami aj so svojimi rodicmi a potom je tam tazko nieco ucit.Su casto vyhoreni a nie vsetci maju dost energie, aby riesili podobnych geniov ako je ten tvoj.
a ty ho zatial zamestnaj jazykmi, a nieco som tu uz pisala predtym.
Bud rada, ze mas take decko, kolki by boli radi, keby to ich aspon chodilo, rozpravalo a pod.
Bud pysna, nie kazdy ma mudre dieta.
je tu vela chyb, ale nekce sa mi to opravovat..sorry
..ste skvele..naozaj..strasne som vdacna za nazory..tak trocha mi to podvihlo naladu a rozsvietilo sa mi akesi svetielko v tme :)..ja proste som zo synom z bola tak, ze som sa doslova hanbila snim niekam chodit, lebo vsade viedol rozne "reci a rozhovory"...nikdy sa nehral s detmi, ale vzdy sedel a riesil to, co riesili dospeli...a v skole ho vyhlasili za najhorsie dieta v triede...totalneho grazla a roztopasne netisitelne "individuum"...ale ked som sa ho na to spytala...so slzami v ociach a nevinnou detskou tvarickou mi povedal, ze on sa v skole nudi a nebavi ho sediet v lavici, ked on si ulohu urcenu na celu hodinu vyriesi za 10 mint a potom sa nudi..tak samozrejme zabava ostatne deti....ale bohuzial ma nalepku "zleho" dietata..a to snim pojde asi az do deviatej triedy...
Mne tiez hned napadlo, ze bude mimoriadne nadany. Prve dva odkazy sice vyzeraju, ze sa vyjadrili 14-rocne deti nabrusene na svojich rodicov, ale mozu obsahovat nejake dobre rady - mozno ho fakt privela brzdite, buzerujete, usmernujete a toho len roztrpcuje. Pravidla dodrziavat musi, aj ked je mimoriadne inteligentny, v tom mu urcite neustupujte, ale dajte mu dostatok podnetov (ako sa tu uz vela popisalo) a chvalte ho. Kedze sa citi byt starsi, tak nie takou formou, ako sa chvalia 9-rocni. Ale akoby ste uznavali spravanie pubertaka. Drzim palce, nech su nase teorie spravne!!!
to sieta je urcite velmi nadane,len to treba v nom najst,co mu ide najlepsie a tomu nech sa venuje,je pravda ze on uz to detstvo nepotrebuje,treba ho zamestnat a rozvijat jeho inteligenciu a talent,mozno vtedy bude mat pomenej energie a bude s nim rozumna rec pomaly ako s dospelakom,ak je problem s tym ze ma vela energie,tak mu pomedzi vsetko ostatne najsi este nejake sportove vyzitie,ja mam hyperaktivneho synovca a velmi mu pomohlo ze ho dali na karate,dvakrat do tyzna,tvrda drezura,tam sa s nimi nebavia,a navyse robi to pre svoje zdravie,naucil sa discipline a je omnoho rozvaznejsi a vsetci sme cakali ze ho to po dvoch tyzdnoch prestane bavit ako vsetky deti a cuduj sa svete bavi ho to uz druhy rok,samozrejme ma vypadky ked sa mu nechce,ale vybije tam vsetku energiu a domov pride ako odstaveny pomaranc.
tak to vyzera tak, ze mas mudre dieta.
Vykasli sa na to , ze nama detstvo, on ho uz ani nepotrebuje. Ak ma ucitelku, s ktorou sa da normalne riesit, tak fakt nech ho zatazuje nejakymi nadmernymi ulohami, ktore ho budu drzat. Nech mu da nieco nastudovat kludne aj z 9. uciva, nech ho nesetri a nech to ten tvoj genius spracuje pisomne. a fakt nejake tie konicky, skoro pre dospelych. Ak je na matiku, su vselijake sutaze, alebo sa len posielaju riesene ulohy. Ak poznas SUDOKU, tam budes mat od neho pokoj. Chod s nim do kniznice, poukazuj mu, kde co je...a tam sa ti po case aj prestahuje.
Ak mate niekto napad ako zatazit decko zmysluplne , aby neotravovalo, PORADTE aj ostatni.