Zákaz pitvy

nirv

Mne sa nepáči predstava že sa niekto vo mne po smrti rýpe. Aj ked to nebolí, je to hnusné. Pokiaľ to niekomu nezachrani život, nevidím dôvod. A ak ma zavraždia...aj tak pochybujem že niečo zistia. Myslím naša polícia. Btw museli by ma rezat aj keby videli príčinu smrti? Napr desať bodných ran a rozbitá hlava. Potrebujú presný popis stavu celého tela a všetkých orgánov? Napríklad sa predavkujem a napíšem list na rozlúčku, tak načo pitva? Alebo skocim z 12 p a ostanem na kašu, aj vtedy ma ešte budú kuskovat ? A čo ked odpadnem a ostanem bez pulzu, v kóme, zle určia že nezijem a ja sa preberiem na rezanie hrudníka omg ...

medicka LFUK

myslite si ze pre mrtveho je dolezite urcenie priciny smrti? nedavno sme pitvali 80 rocneho polymorbidneho starceka len preto ze doma nestastne spadol na schodoch(a teda sa to definuje ako uraz) nasledovala nemocnica a pitevna. co myslite aky uz len profit mal starcek z takejto pitvy? alebo verejnost? (spravna odpoved - ziadny) okrem toho je tu aj ekonomicke hladisko - pitva je draha zalezitost - a platime ich my vsetci.. celkom pekne by nase zrdravotnicto usetrilo keby sa vykon pitiev zmysluplne upravil len na nevyhnutne pripady.

medicka LFUK

MARCELKA001 myslim ze tomu kamaratovi uz by ziadna pitva nepomohla.. a ktovie ci by ju vobec chcel.. My tu vlastne riesime dve roviny. Prva je uzitocnost pitvy pre zijucu verejnost. Druha je uzitocnost pre pozostaleho. Zavisi od uhla pohladu - ci uprednostnime zaujmy spolocnosti nad pozostalym. Ja ako medicka ktora som absolvovala anatomicke, patologickoanatomicke aj sudnolekarske pitvy mozem s cistym svedomim prehlasit ze moj zisk z pitiev nie je az taky velky ako by ste si mysleli. Naopak bez mihnutia oka by som uprednostnila pokoj pre pozostaleho (bez pitvy). Samozrejme - sme rozni ludia - niekto moze byt presvedceny ze pitva je super a aj sa rad porozdava na organy - a je to vysostne jeho sukromna vec. Ale takisto by sme mali respektovat pokial niekto svoju vlastnu pitvu odmieta - a tak ako je jeho ustavnym pravom odmietnut lekarsku starostlivost pocas zivota - by malo byt respektovane aj jeho odmietnutie pitvy po smrti.

medicka LFUK

CREPINKA mylis sa, pitve sa vela - praveze aj umrtia v zdr. zariadeniach - u tych prebieha nie sudnolekarska pitva ale tzv. anatomickopatologicka. nic to vsak nemeni na tej skutocnosti ze povazujem za neeticke pitvat tych ludi ktori este pocas zivota pitvu odmietli na oficialnom formulari UZDS, podla platnej legislativy.

Mimulus

Ja osobne chcem venovať po smrti svoje telo na vedecké účely :) A na Human Body som bol a tá výstava bola veľmi zaujímavá :)

Marcelka001

aadriaanka, som z medicinskej rodiny a pitvu beriem uplne normalne. Pokial je dolezita pre urcenie smrti, nevidim dovod na to, preco by nemala byt vykonana. Navyse, telo je po smrti len schranka organov, nic viac preboha. Nehovorim, ze sa po smrti spravaju nejak extremne uctivo k telu ti, co pitvu vykonavaju, ale je to telo bez zivota, zhynie v zemi, obrati sa v prach. Aku vacsiu uctu k nemu chceme po smrti mat, ako skutocne urcenie smrti a dostojne ulozenie do zeme...?
Mala som kamarata, ktoreho nasli utopeneho na brehu rieky. Siel z prace, mal mat pri sebe celu dvojmesacnu vyplatu, ale tu nikto nikdy nenasiel. Aj napriek tomu, ze hovoril znamym, ze ide priamo domov z prace, nasli ho na opacnom konci mesta, ako byval. Rodina odmietla pitvu. Oficialna verzia znela, ze opil a utopil...podla mnohych jeho priatelov mu ale niekto na druhy svet dopomohol. Bohuzial, to sa uz nikdy nezisti...Keby bola pitva, som si ista, zeby zistili nieco viac

crepinka

medicka LFUK, prax je ina ako teoria, dnes sa pitve malo a uz vobec nie umrtia v zdravotnickych zariadeniach, vacsina sa uzavrie ako "akutne kardiopulmonalne zlyhanie" a vybavene..

Agnes999

tak medici sa musia na niecom ucit, a potom poniektorym vyberu organu a transplantuju zivym, to je predsa dolezitejsie aby mrtvola vyzerala krasne aj po smrti, aj tak sa uz coskoro rozkladie

medicka LFUK

zdravim. som medicka. prave absolvujeme na stazach sudne pitvy a intenzivne sa touto temou zaoberam v mysli. napriek tomu ze to nie su prve pitvy = medici maju pitvy v prvom rocniku, potom tretom a este v piatom = je to velmi silny zazitok. myslim ze keby pitvy boli pristupne sirokej verejnosti = tato by bola sokovana a zrejme vyvinula tlak na zmenu legislativy = minimalne v zmysle aby sa pisomne odmietnutie pitvy cloveka pocas zivota respektovalo za vsetkych okolnosti. pitva je naozaj otrasna, verte mi, za seba aj svoju rodinu sme podpisali formular o odmietnuti pitvy. zial mmt legislativa je taka ze stat = ktoreho zosobnuje obhliadajuci lekar = to vobec nemusi respektovat a preto sa vo velkom povinne pitve = dopravne nehody, urazy, nahodna smrt doma alebo vonku, deti do 15 rokov, umrtia v zdr zariadeni.. atd.. je mi ludsky smutno nad kazdym jednym nehybnym telom ktore pitveme = celkom zbytocne nasilne zohavujeme. som presvedcena ze telo ktore pocas zivota sluzilo a bolo milovane si po smrti zasluzi pokoj a nie taketo nezmyslene nasilne poskodzovanie v mene coho? vedy? vyuky? ved to je na smiech.