Dobrý den, obracím se prostřednictvím těchto stránek na všechny pacienty s lupusem, kteří by měli zájem zapojit se do mé studie a získat tak bezplatné genetické vyšetření ohledně genů souvisejících s rozvojem lupusu. Nabízím i možnost provést toto vyšetření u dětí či jiných přímých příbuzných pacientů s lupusem. Jednalo by se o menší studii, ve které bych ráda zjistila, které geny více či méně zodpovídají za vznik a rozvoj lupusu. Tato problematika je mi osobně velmi blízká vzhledem k tomu, že lupusem onemocněla moje maminka a její sestra. Proto jsem se tímto onemocněním zabývala i při studiu farmacie ve své diplomové práci. Ráda bych na ni navázala při rigorózním studiu, ve kterém se budu věnovat genetice SLE.
A co bych vlastně od případných zájemců potřebovala a proč si takové vyšetření nechat udělat? Dala bych vám k dispozici sadu pro odběr slin z ústní sliznice-je to bezbolestný odběr slin z úst pomocí vatového tampónku-každý to určitě zvládne sám (ze slin se potom získá samotná DNA). Bez problému lze tuto sadu zaslat poštou, takže nemusíte kvůli tomu nikam jezdit. Dále bych potřebovala souhlas o tom, že vám bude odebrána DNA a nějaké základní údaje (věk, pohlaví...). Vše by bylo samozřejmě anonymní, k údajům a jménům bych měla přístup pouze já a moje školitelka na fakultě, takže nemusíte mít strach, že by se s výsledky a Vašimi jmény nějak nekale nakládalo (na vše jsou přísné předpisy). Lupus je zčásti geneticky podmíněn, a proto je velmi zajímavé vědět, jak jste na tom v rámci Vaší rodiny, zda je např. u Vašich dětí či sourozenců vyšší či nižší pravděpodobnost rozvoje onemocnění.
Pokud někoho toto sdělení zaujalo, ozvěte se mi prosím na níže uvedený
e-mail, kde vám ráda poskytnu bližší info a můžeme se domluvit na případné další spolupráci.
Přeji všem hezký den a hlavně hodně zdraví!
Mgr. Lenka Matějková
e-mail: lenka.mata@centrum.cz
Okopirovala Agata, 3.8.20011 - stranky www.lupusinky.estranky.cz , rubrika POKEC.