Depresia

Príspevok v téme: Depresia
layla

Caute vsetci!Rozhodla som sa zalozit tuto temu pretoze ma uz dlhsi cas zoziera prave depresia..ja sa proste neviem z nicoho tesit:(mam len 16 rokov ale velmi sa trapim,hocico ma dokaze rozhodit,nikdy nie som stastna a mala som uz aj take myslienky na samovrazdu:(prosim kto ma podobne problemy nech mi napise alebo poradi co s tym mam robit,ku psychologicke som chodila ale nepomohla mi a lieky brat nchcem.

Súvisiaci obsah

varvara

lost vidis to je mozno pravda ako vravis ,ze kazdy vnimame svet inac a ani nevieme ako nas mozu mat radi ..ja zase pocity ako laska atd vyhadzujem zo seba von ked to drzim v sebe dusi ma to ...dakujem ,ze si si nasiel cas mi odpisat pekne povzbudive slova pre mna aj dobre rozumne myslienky

lost

varvara
moj otec mi asi nikdy nepovedal ze "mam ta rad"
velmi malo sa mi "venoval"
neprivolal ma ze "hej synu, ideme orpavovat auto,... ideme natriet plot... ideme .... "
ked som sedel za pc velmi a nepomahal som (pracoval som na svojom projekte) povedal mi aj nadavky, nieco aj na sposob "mozes ist do pi.. odtialto" atd atd
ja som k nemu v podstate nic extra necitil (flegmaticka povaha som) avsak - vnimal som ho ako unikatneho cloveka atd.
neskor mi mama povedala, ze otec je taka povaha, ze on nerad ukazuje taketo veci ako "mam ta rad" atd..
ked som minule prisiel k nim na navstevu, jedna z poslednych viet co mi otec povedal bola "dakujem(e) ze si prisiel" - a i ked som navonok nic neprejavil, to bolo ze WOW AKO ZE WOOOW!!!

Cize z toho mi vypliva - ze su ludia co VELMI VELMI TAZKO prejavia svoje city, a tak sa moze nastat ze sa nedorozumieme a potom je vsetko zle..

To len na margo tvojich rodicov - mozno trosku inak vnimaju svet (vlastne KAZDY dooost inak) - cize ani "nevies" ako velmi ta mozu mat radi atd atd :)

"le nech sa to zlepsi uplne nech som silny predator"
- je velmi dobre vidiet ze aspon mas CIEL. ciel je motivacia, a ak ma clovek motivaciu zivot je hned svetlejsi :)

varvara

lost no aj radost tak prezivam prehnane :)ako male decko a to som 28rocna .veru ...dedicstvo ma ani nenapadlo ...som taky clovek ,ze som velmi naviazana na rodinu a ked mam priatela je to pre mna vsetko...len rodicia nie su tak naviazany na mna a nikdy ma v tomto nechapali byvam dost daleko od nich...skor som dostala bitku a ked som zacala si vylievat srdce ,lebo ja poviem hocico asi je to temperament ,alebo neviem ako to nazvat ..tak tomu nechapali take slova ze mam ta rada ,alebo take povedali mi ze rad nemozes mat rada a tak popripade mi otec povedal ze som jebnuta takze tak ...som ja takato hypercitlivka mohla by som sa uz konecne z toho vyliecit a nie vsetko tak vnutorne prezivat rozne pocity emocie v sebe citim hrozne agorafobia,panicke ataky obcas ktore ani neviem ,ze som uz mala ,lebo s nimi zijem dlho uz ma to nevedelo ani vystrasit ako niekto pise ,ze ho to vystrasilo a SF ..uz je to o nieco lepsie ,ale nech sa to zlepsi uplne nech som silny predator ,lebo takto clovek niekedy straca chut zit

lost

ja si obcas pred tazkou situaciou poviem:
"nech sa stane cokolvek, zvladnem to, hoci neviem, nemam ani tusenie ako, ale zvladnem to, nevzdam sa, prehrat mozem len raz, ale vyhrat vele krat"

ruku na srdce - kto vie na 100% povedat ze nieco zvladne :) ani ten najmajstrovskejsi sportovec - napr Nadal, Federer, Tiger Woods, Tison, Schumacher a iny.. proste nemaju garanciu ze to zvladnu, tak ako moze mat priemern clovek garanciu ze nieco zvladne. Tym nehovorim ze sa treba bat, prave naopak - netreba sa bat. Toto hlavne pisem preto, ze vela ludi nepreukazuje strach a tym padom si niektori z nas (obcas aj ja) myslime ze oni to zvladaju lahsie, lepsie.. ale nie je tomu tak... ak ano - len si neuvedomuju riziko, neuvedomuju si realitu..

Cize aj ked mas strach, ze co bude, je to OK, je to normalne, a povedal by som triezve a zodpovedne.

No je tu nieco velmi dolezite, NEDOVOL tomu strachu aby ta ovladol, jednoducho vies ze tam je nepriatel, ale nedaj mu najest, nepreukaz ze mas strach, ber to ze mas pred sebou domacu ulohu a nie strach z niecoho. ulohu vyriesis, usmejes sa , da ti to skusenosti a ides na dalsiu ulohu, popripade si medzi tym oddychnes a ked si neoddcyhnes medzi ulohou 1 a ulohou 2, tak si oddyches 2x tolko medzi ulohou 2 a ulohou 3...

kiez by sa dalo poslat na dialku zopar pozitivnej energie :)
no neda sa..

avsak aj v tom je caro, ak si tu pozitivnu energiu vytvoris sama, o 100 x to bude lepsie 'chutit', lebo vies ze TY SI TO ZVLADLA :) a to je dobry pocit :)

lost

varvara

ak to liecis, tak nie si "slaby jedinec" :)
slaby jedinec neprezije, slaby jedinec nebojuje, a uz len z fyzikalnych dovodov, vzdy je niekto "slabsi" a niekto "silnejsi" - odvodene od pozitivneho polu a negativneho polu (nieco z fyziky)
alebo napr - proton a elektron
obaja su potrebni.
ak by nebol elektron,
bol by "zaportny proton" a "kaldny proton"
cize stale je niekto o 0.0000001% slabsi ako tne dalsi
a aj keby - ten kto je slabsi v niecom je silnejsi :)
ked to tak velmi prezivas - naozaj velmi milujes rodinu - to je velmi pekne - klobuk dolu.
myslim to vazne, lebo najdu sa ludia co pocitaju takto:
"kedy zomries? chcem uz dedit!"
niekto to prizeva potichu (neplace, uzavrie sa do seba, avsak vnutorne prebieha vodopad slz) a niekto to prenesie aj von - je viac otvoreny. nie je to nic zle, chapem ze toto uz vies, a len sa to neda ovladat - no to si TY - unikatna osobnost, iny ako ostatni ludia (ti co nevyronia ani slzu, ti co rodnia viac a ti co ronia nieco medzitym)

zivot je tazky, no ja to beriem v poslednom case asi takto:
ked to neboli, tak nezijem :D
znie to divne, ale nie je to v duchu "sadmoaso" alebo "emo" alebo nieco podobne. je to v tomto duchu a style:
som v autobuse a stojim - mozem si sadnut (je volne), ale ja proste stojim, doma mozem sediet dost, ked stojim, citim svoje nohy intenzivnejsie, citim ze stojim, citim ze zijem, lebo viem ze mnoho ludi tu moznost nema.. mozno som trochu odbocil od temy, ale pointa bola v tom ze, aj ked je clovek precitiliveny - viac ako vacsina, to nevadi, aspon viac zije :) otazne moze byt jedine to, ze ci je to dobre "viac zije ked citi smutok" - no je vysoko pravdepodobne ze tak isto viac citi aj radsot :)

varvara

lost dakujem pekne napisane ...u mna zacali uzkosti v 13tich rokoch ked dedo zomrel na rakovinu ja som to vsetko videla ako sa stracal nam pred ocami a potom dalsia rana za pol roka krstny zomrel v havarii pri Brne sa im pokazilo auto sofer za nimi zaspal v kamione a narazil do nich zozadu 4 namieste mrtvy a krstny este zil 5 dni pomliazdeniny mozgu srdce mu bilo a potom koniec to si tiez pamatam ako dnes strasne vela pohrebov sme mali po sebe a uz dlho som teraz pohreb nezazila a viem ,ze kazdy raz zomrieme len moja uzkostliva hlava to nejako neberie mam z toho blbe pocity a hned mi to pripomenie aj to obdobie ked som mala 12 rokov a ked si tak uvedomim ,ze pre cloveka ako ja je zivot tazky neviem znasat taketo veci s nadhladom som slaby jedinec tato zem je pre nie taketo citlivky..uzkost mam 15 rokov vlastne az pred pol rokom som prisla na to ze su to uzkosti predtym som myslela ,ze je to tlak a krcna chrbtica ..no a konecne ked viem co to je navstivila som psychiatra psychologa a konecne to liecim ..

lost

varvara
co bude to bude
na toto neviem odpovedat
avsak...
90 rokov, to je takmer 1 storocie
velmi velmi uctihodny vek.
90 rokov sa dozije clovek, ktory sa o seba stara, ma seba rad a ma rad aj svoju rodinu.
ak nie, tak by nevydrzal na tejto planete tak dlho a skonci l by skorej (psychika robi vela)

no nic nevydrzi (minimalne na tejto planete) vecne

to je velmi, velmi kruty fakt

a mozno je to aj dobre - dobreho vela niet, a existuje taka pekna fraza ale zabudol som ju, nieco na sposob " dobreho je vzdy malo.

cize ak je nas zivot casovo ohraniceny, tak je extremne cenny, lebo si to nemozeme uzivat vecne (aspon na tejto planete)...

raz to pride, v tom sa nemozeme klamat.

sam som velky flegmatik atd atd, ale tato predstava sa ani mne nepaci, ak pridem o babku, alebo deda.. (o jednedneho som uz prisiel ked som mal 10, v tom case som si neuvedomil co sa stalo, mal som sastie ???? )

druhy ma skoro 70, babka skoro 60.

pred par dnami zomrel sused. vek neviem, ale je to otec susedky (zili v jednom dome), raz som bol u nich, a bol to clovek, z ktoreho vyzarovala ista energia, taka pozitivna.. bol vtipny, a slusny clovek. ma aj vnuka, ktoremu sa nedavno narodil syn. a ked som nad tym uvazoval - ake je to zvlastne.. dnes je tu a zajtra tu nie je. je to take velmi zvlastne.. a obdivujem ludi co toto zvladnu - smrt blizkeho.

pointa je v tom, ze v nasom srdci NIKDY NEUMRIE a MY NIKDY NEUMRIEME V ICH SRDCIACH.

je to ako: vybil sa mi mobil, niekto kto sa mi chce dovolat sa znervoznuje CO SA STALO ?!
My ho v duchu a na dialku upokojujeme "dufam ze sa nestrachujes, ja som v pohode, nicoho sa neboj"
LENZE on to nepocuje, nevie to pocut..

Co ak je to po smrti priblizne rovnake, ze ten co idisiel sa nam snazi povedat ze neplac... navzdy budeme spolu.. atd ?

Ten co odisiel a je nas milovany URCITE nehcce vidiet nas plakat urcite nehcce aby sme boli smutny - iste nie je mozne oslavovat smrt ze juchhuu odisiel si... tak ale, chvilku si poplakat je OK, preco nie, slzy smutok vyplavia.. avsak potom si treba spomenut na vsetko dobre co sme prezili, co sme prezili uz NIKTO a NIKDY nevymaze... to zostane navzdy a to sa pocita.. fyzicno odide a cokolvek pride potom, uvidime :)

bude to tazke? ja neviem, podla mna ano. ale treba si uvedomit ze (citat z terminatora):
'You know what I've learned, Marcus? Is you can focus on what is lost or you can fight for what is left'

v preklade nieco ako :
Vies co som sa naucil? Mozes sa sustredit na to co co je stratene, alebo mozes bojovat za to co zostalo.
(taky HRUBY preklad)

Cize zaverom by som pouzil tento citat, ze sice sme stratili jedneho clena, dalsieho clena, no stale mame pre koho zit, stale mame rodinu pre ktoru sa oplati bojovat! a preto musime mat silu a preto sa NESMIEME VZDAVAT.

zelam babke este vela vela rokov v zdravi a Tebe vela vela sil a zdravia do zivota :)

varvara

lost ano ano ja som nikdy lieky neuzivala a uzivam asi 5 mesiacov liek a som rada ze som rada ,ze je mi o nieco lepsie a vies co uzivam aj doplnky ako je magnezium ,thiamin ,kyselinu listovu a pyridoxin no a tak si zijem a momentalne dnes na mna nieco liezlo ,ale je to opodstatnene ,lebo mame problem s babkou vsetko bolo okej ,ale znovu odpadla vzali ju do nemocnice a ked ju rodicia navstivili ze ani nevedela kto prisiel a si tam nieco svoje mrmrala ma cukrovku 90 rok bude mat..neviem co budem robit ked zomrie som strasne citlivka na smrt dufam ze sa nezrutim najhorsie je ze mi bola ako mama to uz len tak od temy

lost

avsak prevencia je najdolezitejsia, tym sa znizi riziko pouzitia liekov alebo doplnkov :)
avsak, ked by aj RNG predaval umyselne tu na fore, ludia sa PYTAJU, cize RNG by som prirovnal ku GOOGLE :)
len plne automatizovany :))))