na to, či chcem dieťa, treba myslieť pred pohlavným stykom. Po počatí je už na tieto úvahy neskoro, lebo či chcem alebo nie, som už matkou, a na tom nemení ani interupcia. Ak sa neskôr vydám a budem mať chcené dieťa, bude to v skutočnosti moje druhé dieťa.
Za jeden z najväčších paradoxov súčasnej doby považujem to, že ten istý lekár dokáže pomôcť pri pôrode dieťatka jednej matky a tými istými rukami vykonať potrat na základe želania inej. V jednom prípade to bol človek a v druhom nie? Veď to, či je to alebo to nie je človek, nemôže závisieť od vôle a záujmu matky, vhodnosti doby počatia či finančnej situácie. Hodnotu buď človek má alebo nemá a to musí platiť pre všetky počaté deti a za každých okolností.
Včera dávali pekný film na zamyslenie v súvislosti s touto témou - Octoberbaby. Z amerického prostredia o 19 ročnom dievčati, ktoré v 24t prežilo pokus o potrat, na ktorý išla jeho matka (tiež pre školu a kariéru) a ktorý sa nevydaril. V hlave mi stále znejú jej bolestné slová, keď sa o tom dozvedela: Čo bolo na mne také zlé, že ma nechcela?