Môže mi niekto poradiť prečo je v krvy nedostatok draslíka????Kojila som moc dlho a zistili mi to pri odbere,nakolko ma dosť bolievala a točila sa mi hlava.Mohlo to byť aj z toho????Mám problém aj s chrbticou,no bolí ma len pravá čast chrbtice................je to normálne????a možu byť tieto bolesti aj následkom tohoto nedostatku draslíka,??Za každú radu budem vdačná.Dakujem
znížené množstvo draslíka v krvy
dobry clanok o nedostatku draslika:
www.mwm.cz
Je to tam aj nejako blizsie rozpisane (vyratane)?
Mam totiz presne hodnoty draslika v potravinach, rozne druhy mäsa, takmer vsetky druhy zeleniny a ovocia (aj "exoticke"), strukoviny, olejniny, mliecne vyrobky atd z viacerych zdrojov a na tych 5000 mg to nestaci ani omylom.
Citujem E. Mindell: Vitaminova biblia
"Zdravy dospely organizmus prijme prirodzene stravou denne kalium v mnozstve medzi 1900 a 5600mg". Je samozrejme, ze strava ma byt vyvazena, zdrava. Inak, samontny KCl chuti nahorklo, aspon mne.
Na 5000 mg sa beznou stravou tazko dostanes, staci si pozriet obsah draslika v jednotlivych potravinach. Okrem bananov a fazule je to vacsinou malo. Ta KCl predsa nie je skodliva?
Preco si ho chces kupit? Dodavaj si ho v zdravej, vyvazenej strave /vobec nemusis riesit, kolko mg si ho v com prijala/ a nelikviduj si ho z tela umyselne, nic viac predsa netreba :o)
Kde sa da kupit KCl?
Bolesti hlavy a zavraty by som skor pripisala chrbtici. Priamy suvis chrbtica s draslikom nema, ale nase telo je uzasne poprepajany system - ked nieco havaruje, moze aj zdanlivo nesuvisiace...Nedostatok draslika ako choroba ide na edem, hypoglykemiu. Jeho nedostatok sa prejavuje napr.nadmernou unavou.
Mnohe tu uz bolo spomenute, len doplnim: hypoglykemia /nizka hladina krvneho cukru/ vedie k stratam draslika /K/, podobne ako dlhsie hladovanie alebo hnacky /pozor na laxativa/. Dusevny a telesny stres tiez vedu k nedostatku K.
Najdolezitejsie prirodne zdroje : citrusy, zlty melon, paradajky, zerucha, vsetky druhy zelenej zeleniny / velmi odporucam skusit STAVU zo zeleneho jacmena/, listy maty, semena slnecnice, banany, zemiaky.
Dufam, ze niecim dokazes intenzivne obohatit svoj kazdodenny jedalnicek.
Protivnici ku K : kava, alkohol, cukor, diuretika.
Sucasne je treba prijimat aj magnezium, aby sa ustalila rovnovaha ionov.
Zdroje horcika /magnezium/: figy, citron, grep, kukurica, mandle, orechy, semena, zelena zelenina.
Fakt vyskusaj tu stavu zo zeleneho jacmena - je to komplex, vsetky zlozky vyvazene /prirodou/, ma charakter potraviny a nie len doplnku.
denna davka sodika je 2400 mg, denna davka draslika je 5000 mg.
Sodik dostavame zo soli(NaCl), da sa solit aj KCl, my popuzivame zmes morskej soli a KCl.
draslik sa vyplavuje pri zvysenom moceni, napr. pri brani liekov na odvodnenie, pri hnackovych ochoreniach a dlhodobom zvracani, takze aj pri bulimii, ale aj pri dojceni, ked su zvysene naroky na vitaminy a mineraly. draslik je velmi potrebny hlavne pre spravnu funkciu srdca, takze jeho nedostatok moze zapricinit slabost organizmu, zavraty, bolest hlavy, trpnutie koncatin a pod.