Ahojte. Chcel by som poprosiť o radu. Mám taký problém: Už je to takmer pol roka čo občas po vyprázdnení vidím na stolici trochu krvi respektíve na toaletnom papieri. Deje sa tak vždy pokiaľ mam hnačku - riedku stolicu, prípadne keď po vyprázdnení hustej stolice ešte trocha tlačím. Myslel som s, že to po čase prejde ale zatiaľ sa tak neudialo. Bolesti nemám žiadne. Niekedy to nie je vôbec vidieť... pri hustej stolici.. môže to byť ovplyvnené aj stravou.. Čo sa týka pocitu análneho otvoru mám niekedy dojem akoby som tam ešte niečo mal.. niečo veľmi maličké.. niekedy to zasa ani nie je cítiť.. nevylučujem, že môhlo dôjsť k vnútornému poškodeniu... mal som tam raz tenký predmet o veľkosti cca 19cm.. mladícka nerozvážnosť.. a teraz musím na svoje chyby pykať, lekárovi sa strašne bojím ísť.. čo mám robiť? je nejaká šanca, že sa to dá vyliečiť nejakými liekmi alebo čajmi? niekto mi spomínal, že je vhodné použiť čaj z dubovej kôry... ale neskúšal som to... Ak mi viete prosím poradiť budem vďačný... Prosím píšte mi len seriózne, viem že to príde niektorým smiešne, ale raz sa môže stať nejaký problém aj iným...
Problém s krvou v stolici
Tento týždeň som pozerala dokument, na základe ktorého radím ísť bezodkladne lekárovi na vyšetrenie. Rovnaké príznaky uvádzali pri rakovine hrubého čreva, čo však neznamená, že aj Vy budete mať takú diagnózu. Vždy je však lepšie ísť lekárovi čo najskôr. Krv v stolici a k tomu ešte viditeľná nie je normálna. Držím palce, aby to nebolo nič vážne, ale ešte raz radím, neodkladať a ísť k lekárovi.
Prepáčte, že zasa otravujem ale chcel ozývam sa opäť.
Natieram si už asi dva týžne možno viac análny otvor po každom vyprázdnení krémom /nivea/ a nevidím žiadny pokrok vôbec sa to nezlepšilo. ak mám hustú stolicu a poriadnu tak je to ok ale ak len trocha stolice alebo riedku tak je to zle... vidim krv stale.. nejak to nezabera myslite si este stale ze je to hemoroid ? zatial som neskusil nic ine /najma nie lekara, tam sa bojim ist/ ale asi bude na case co mam robit? dakujem za odpoved!
PS: stravujem sa bežne nejem vela mastného a takmer vobec maso, jem vela zeleniny a aj ovocie ale to v mensom mnozstve....
RNG, ale ak som spravne pochopila, je to na principe dokazu krvi v stolici? lebo podobne testy u nas lekari ponukaju po 50-tke, ale tento co si napisal vyzera byt aj na domace testovanie. existuju u vas aj ine domace testy co ale nie su zalozene len na pritomnosti krvi vstolici ale napr.nejakeho onkomarkeru-enzymu ci proteinu v stolici ktory produkuje priamo ten karcinom?
uf, RNG, keby som tomu este tak rozumela... :(
nahodou slovensku taku stranku nepoznas? ak je aj slovenska stranka-comu neverim, tak to dostat aj u nas, ale najskor nie :(
silvia, keby sa ludia poriadne stravovali, dost vlaknin a surovej zeleniny, menej cukrov a jemnych bielenych muk, bolo by menej aj rakovin creva.
Ludia maju zmenit dietu, nie kupovat test kity na rakovinu hrubeho creva, to zachrani ovela viac ludi, nez skora detekcia a potom mala sanca vyliecenia.
Inac tych test kitov je plno, napr:
www.potentherbs.com
hej, vdaka, RNG, viem , prevencia je najdolezitejsia, ale k sekundarnej prevencii moze posluzit aj vcasne odhalenie a sance sa zvysuju-na zivot a na to by mali sluzit aj jednoduche domace testy.O tom teste KIT som jakziv nepocula. nevies kde asi tak na fore ho spominali, alebo ako by sa dalo o nom najst nejake info?vies kolko ludi v mojom okoli touto chorobou trpi? vsade dookola,az mi je z toho zle, v poslednom case sa to nejak rozmohlo, predtym toho tolko nebolo.nechapem, ak je taka moznost testu, preco sa o nom u nas nevie, ponukaju len hemookult aj to najskor po 50-tke ako prevenciu,pritom sa stretavam pomaly aj s pripadmi 30-rocnymi co to maju. porad ak vies kde ten KIT vyhladat
Zase rakovinu z kolonoskopie nedostanes, ale je to poriadne neprijemne.
Je na trhu test kit, bol niekde spomenuty aj na fore, na rakovinu hrubeho creva. Ale nie je velmi presny, ako vacsina nepriamych testov.
Ludia by mali radsej rakovinam predchadzat nez cakat na tragicke diagnozy. A staci na to mat dost vlaknin v diete a spravne probiotika. Pripadne extra vitamin D, hlavne v zime, ked si ho nevytvarame v kozi.
RNG, ale spominal si nejaky domaci test, tak som chcela poradit,ze aky,lebo u nas predavaju len na okultne krvacanie a to je dost nespolahlive podla mna ak mas napr. aj hemoroidy tak som chcela vediet ci poznas nejaky iny test alebo ci existuje v zahranici na inom principe-nejaky priamy dokaz,aby ludia nemuseli zbytocne podstupovat tu kolonoskopiu,lebo pomali to zacina byt uplne bezne vysetrenie,kazdy sa boji. a markery z krvi tiez nemusia nic preukazat,alebo tiez len nepriamo,tak preto sa pytam,ak by daco lepie na diagnostiku criev existovalo
RNG, hej, pri kolonoskopii sa vypije akesi prehanadlo po ktorom sa maju vyprazdnit creva-hnacka, ale myslim ze je z byliny, tusim seny a ta hadica?no strach pomysliet.ale dufam, ze nic vaznejsie pri tom nehrozi-myslim ako vznik rakoviny creva v buducnosti nasledkom kolonoskopie ci ano?