Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ladvinove kamene

Niva

V každom veku vznikajú kamene približne takto:
- všetko, čo telo prijme zo vzduchu, z tekutín a z potravy musí rozložiť na látky, ktoré dokáže organizmu priamo vstrebať
- robí to dosť zložito pomocou vody, tráviacich „štiav“, a enzýmov a orgánov, rôznymi biochemickým pochodmi
- čo nedokáže telo rozložiť a absorbovať, musí vylúčiť, najmä cez hrubé črevo
- ak je takýchto látok veľa, hrubé črevo to už celkom dobre nedokáže, začína sa zanášať
- časť týchto látok preniká ďalej do organizmu
- keďže je naše telo oveľa, oveľa múdrejšie, ako si myslíme, volí menšie zlo a použije „nárazníkové pásma“ – sliznice, na ktorých sa usadzujú hlieny ( a ako dôsledok hlienov potom vznikajú napr. nádchy, angíny, chrípky)
- ďalšie nárazníkové pásma koža (ekzémy, podráždenia, uhry…), aj cez kožu sa snaží organizmus zbaviť látok, ktoré mu nepatria)
- keď nepomáha ani toto, sú tu svaly, kĺby, šľachy… a nežiadúce látky sa usadzujú tam (svalový reumatizmus, atrózy, atritídy…ale aj častejšie podvrtnutie, natiahnutia svalov, alebo aj obyčajná, častejšia svalová únava…)
- toto sú oblasti, ktoré nie sú životne dôležité a preto organizmus najprv ukladá nežiadúce látky tam.

Keď nestačí ani toto, pokračuje ďalej:
- žlčník a pečeň, keďže je pečeň dôležitejšia, skôr ochorie žlčník (typické žlčníkové kamene)
- obličky sú v tesnom závese, kamienky z nestráviteľných zvyškov potravy (často nerozpustné vápenaté soli, ktoré kolujú v krvi a obličky krv „filtrujú“), môžu postupne zanášať kanáliky, až sa vytvoria kamienky až kamene

Ak ani to nestačí, prichádzajú na rad lymfa, cievy, srdiečko…čo už sa prejaví vážnymi chorobami.
Trvá to však dlho (často desaťročia) kým sa prejavia jednoznačné známky napr. artériosklerózy.

A tak drvivá väčšina minerálok (ich častá konzumácia), spálené a živočíšne tuky, biela múka (chlieb, rožky…) a výrobky z pasterizovaného (a často homologizovaného) mlieka citeľne k tvorbe kameňov prispievajú.
A naopak.

Pribúdajú ochorenia s kameňmi v mladšom veku, lebo naša potrava je oveľa viac prechemizovaná ako v minulosti.
Ak si kúpite napr. pre dieťa cereálie, kde je naviac 8 minerálov pre „zdravie“ (ktoré sú typicky anorganického pôvodu a teda pre telo takmer úplne nestráviteľné) , to je záťaž pre organizmus dieťaťa, a kolotoč sa rozbieha.

Prevencia z vyššie napísaného je jasná.

Sam

Zdravim, mne koncom roka tiez rozbijali oblickovy kamen, v nemocnici som bol ani nie 48 hodin a bolo. Len som tie rozbite zbytky nejako este nedostal von, zatial vysli len miniaturne piseky ktore sa ani na rozbor poslat nedaju.

evellina

Ahojte!Aj ja som jedna z tých,ktora mava oblickove kamene.Akurat som sa vratila z nemocnice,kde som stravila dva týždne.Ultrazvukom mi rozbili kameň a potom začali koliky.Nakoniec sa mi pridružil ešte aj zapal obličky,ale už som ok.Ja by som len odkazala všetkým,ktorý maju podobný problem aby navštivili lekara a netrpeli zbytočne doma.Chrante si obličky čo najlepšie ako viete.Všetkým Vam prajem veľa zdravia a dodržiavajte pitný režim.Ahojte...........

klaudiak

Veľmi často sa zápalový proces v obličkách spája s kameňmi , pretože prvokuje tvorku kameňov. Nedostatok kalcia v kostiach a v organizme provokuje vznik ochorenia na močové kamene.

sisa

mam tiez takyto problem.vcera sa vydal na vandrovku dalsi z mojich kamenov a tak sa znovu pokusim(tak ako pred rokom)dostat ho von "prirodzenou cestou"-ako vravia stare matere.Potrebujeme k tomu vela vela vela tekutin, schody a skakat po nich hore dolu. znie to vtipne?:-) vyskusajte!mne to pomohlo!!!

spam

ked mam bolesti a podla mna su to urcite kamene,mam s tym oboznamit doktora?alebo mam len vela pit (ale coho) a ono to nejak prejde.

ex3m

momentalne som prekonaval problem s oblickovym kamenom. Po 4 mesiacoch som ich vymocil. Boli 2. ten druhy sa mi podarilo zachytit a dat na rozbor. zatial este nemam vysledky. moj nazor je nasledovny.

1. treba si precitat odbornu literaturu v knizniciach so zameranim na literaturu o tevorbe oblickovich konkrementov. je jej dost a je to celkom zrozumitelne napisane. v sucastnosti bola publikovana obsirna kniha o nefrologii v ktorej sa spominane info nachadzaju

2. zabudnut na to ze preco sa to stalo prave mne a zacat badat co som robil zle a co vo mne nefunguje spravne

3. nenevstivit len urologa ale podrobit sa aj vysetreniam na nefrologii

4. zaklad je zachytit konkrement a dat ho na analyzu

ak potrebujes dalsie info napis na e-mail rad pomozem a poradim

Janulka

Rebelovi- obličkové kamene sa tvoria aj pri nejakom ochorení štítnej žlazy, alebo aj pri zlom stravovaní sa. Po rozbore kameňa, ktorý som vymočila po hrozných kolikách, mi urológ (on dá kameň na rozbor) predpísal diétu s obmedzením v strave. Okrem toho sa mám vyvarovať vo veľkom množstve čiernemu čaju, šípkam, kapuste, kelu, špenátu, rybám... Zo všeobecného hľadiska ak máte v rodine predispozície na tvorbu obl. kameňov treba sa o seba starať už vopred ako prídu. Dôležité je veľa piť, aby sa piesok, ktorý predchádza kameňom vyplavil von. Nepiť však veľa minerálok, lebo obličky filtrujú minerály a tvoria sa z nich kamene. Aj strava by mala byť pestrá. Ja mám potravinovú alergiu, a tak sa vyvarujem určitým jedlám. Odvtedy pozorujem, že kamene sa akosi rýchlo tvoria a nestíham ich z obličiek vylúčiť von. Všetkým držím palec. Pa!