Ahojte, robili už niekomu resekciu? Mňa minulý rok hrozne bolel predný zub a zubárovi sa to moc nepáčilo, pchal mi tak nejaké vložky a že keď to nepomôže, tak resekcia. Ale prešlo mi to. Normálne sa čudoval, že sme sa tomu tak-tak vyhli. Nooo lenže teraz ma rozbolel ten blbý zub znova a mám ťažké obavy, že sa nevyhnem tej resekcii. Je to hrozné? Dá sa to prežiť bez ujmy?
Resekcia zubov
Ahojte, pridam svoju skusenost s resekciou, ktoru som naposledy absolvovala asi pred 4 rokmi. Najhorsi je ten vstup do ambulancie a prvotna injekcia. Potom uz len clovek citi, ako by mu mal v ustach zbijacku, proste len neprijemny pocit.Robili mi naraz dva zuby a chodila som opuchnuta asi 4 dni, ale dalo sa to vydrzat. vzdy lepsie, ako stale trpiet a odkladat to. Pa
Lekár ti dá len iniekciu pod hornú peru a keď ti strpne tak ti vytiahne zub.
erikulaa,keď ti to puchne,mala by si ísť za zubárom pravdepodobne máš tam zápal a bude potrebné nasadiť antibiotiká.Doftedy si vyplakuj ústa aspoň harmančekom alebo čo máš doma.
Caute, tiez som tri dni po resekcii momentalne, ak mozem povedat injekcia ma ale dost bolela,, ostatne pohodicka, to som uz necitila, no zda sa mi ze kazdym dnom napuchujem viac a viac, a to sa mi pod perou urobil neprijemny pluzgier a newiem co s tym,, a az na to, ze pri pohlade do zrkadla sa musim ama na sebe smiat, sa to celkom da, :) a newiete nahodou ci mozem normalne jest? lebo som sa nepytala a tam mi nic nevraveli,,
Som tri dni po resekcii koreňového hrotu. Nie je to nič hrozné. Štipľavá ijekcia, potom už len stŕpnutie, bolesť necítiš, ani nevieš, kedy ti rozrežú ďasno, len vieš, že ti tam niekde škrabkajú po okostnici (aj to len podľa zvuku), napadnutá kosť je mäkká, takže to ide ľahko dať dolu, potom počuješ čosi ako zvuk vŕtačky - to ti zrežú koreňový hrot zuba, potom pocítiš len tlak, ako ti na jeho miesto dajú cement, cítiš len neustále prikladanie tampónov, ktorými odsávajú krv, nakoniec dva-tri stehy na zošitie a ideš domov. Ak si včas priložíš studený obklad, ani nebudeš vedieť, kedy prestala účinkovať injekcia. Dá sa to zvládnuť v pohode aj bez tabletiek od bolesti, len s tými studenými obkladmi. Bolesť je len mierna, tupá a lokalizovaná na malom mieste, nič strašné, môžeš mi veriť, migréna je oveľa horšia. Najhorší je len ten opuch tváre, pár dní nebudeš poznať samu (samého) seba v zrkadle, ale ja mám pocit, že aj ten už po troch dňoch ustupuje. Vzhľadom na fakt, že to veľmi nebolí, už by som sa toho druhýkrát tak nebála, ako teraz - keď to bolo v premiére.
Presne ako pise TRIN....lokalna anesteza ...injekciou ti ju vpichnu do dasna....a to jej jedine, co ta boli....potom budes citit iba tlak, nie bolest....a ked anesteza pominie, tak sa to bude dat vydrzat alebo budes znovu na tabletkach....v podstate je to mensia bolest ako ked ta zub boli...ja mam vdaka mojich "skvelym" zubom z asebou asi 6 resekcii....v podstate pohoda
SAm sibo,
resekcia korenoveho hrotu je vykon ktory sa vykonava v lokalnej anesteze,spravidla na jednokorenovych zuboch.voli sa pristup cez dasno priamo na koren,tam sa to nareze,napili koren a odstrani sa granulomatozne tkanivo,ktore robi problemy.Je to posledna sanca ako zub zachovat.potom uz len exktrakcia.robi sa to na zuboch,ktore sa v minulosti liecili pre odumretie nervu a po zaplneni korenoveho kanala kasickou cestou cez zub.ono sa to na sto percent nepodari vzdy ten zapal vyliecit a potom sa moze stat ze sa to casom vrati,nakolko je zub uz zaplneny korenovou vyplnou,voli sa tato druha cesta.vykon trva cca15-20min.neboli.len citis neprijemne vybracie ked sa pili hrot.potom 2-3 stehy a ides domov.doma studene obklady a klasika od bolesti co pouzivas.mozes aj nemusis zapuchnut.ja som to absolvovala2x ale zub mi po zatlaceni na dasno zostal citlivy,ale radsej ako by som ho tam nemala mat.robi to stomachirurg.v pohode to prezijes nie je to nic hrozne. vela stastia
Mrtvy zub(bez nerva a vyzivy) je kus ciastocne organickej latky, ktory sa postupne kazi a pod nim sa moze vytvorit hnisave lozisko.Da sa to vyliecit rozrezanim a vycistenim hnisu(resekcia), antibiotikami alebo napr elektroforezou striebra.
Priloz cisto strieborny predmet(bez niklu! med moze mat)na puch a zapoj na + baterie(4,5 V), na minus pol zapoj drot na ktory daj napr lyzicku, ktoru chytis do druhej ruky.
Za 5-10 minut prejde do dasna dost striebornych ionov, ktore tam znicia miestne bakterie. Opakovat 2 x denne kym sa opuch nestrati.