Dobry den, neviete mi prosim niekto zodpovedne a zrozumitelne odpovedat na otazku za ako dlhu dobu sa moze na "zdravom"creve-/aspon podla kolonoskopie spred roka/ vytvorit kolorektalny karcinom?
mala som ho vtedy bez zapalovych zmien a bez polypov. Len drobne nezapalene hemoroidy-preto som aj sla vtedy na kolono,lebo mi obcas trochu krvacali.
Teraz mam zas nejake problemy ale nechcem chodit na kolono kazdy rok, ale tiez sa velmi bojim rakoviny a potom sa stale trapim. preto prosim o odpoved odbornika, ci moze rakovina vzniknut aj priamo zo predtym zdravej sliznice creva a ako dlho to trva?
alebo kedy vznika nador priamo zo sliznice creva a nie z polypu na creve-za akych podmienok?
Prosim Vas o odpoved a dakujem
GASTRO-odbornik,prosim odpo
Ivka, a to mam akoze len tak tomu lekarovi zavolat? a polozit mu moju otazku? nebude to nejake divne? okrem toho ma vobec nepozna... ja neviem
a odkial je ten lekar ivka? alebo sa s nim budem kontaktovat mailom?
Viete Stasi zakiaľ má človek zdravie tak túži po všetkom možnom ale keď je chorý netúži po ničom iba po zdraví a toto sa dá ťažko pochopiť. Nie nie som lekár.
o, aka skoda, ze je tu tak vela gastro,ci odbornikov, ktory mi vedia zrozumitelne a jasne odpovedat na mnou polozenu otazku... :(
Ethel, napr. ty by si mohla-vedela?
dik
sony, ste gastroenterol, ci iny lekar?
sony, no to si ma teda potesil-aj ziarenie z pocitaca!
a ktore su nadorotvorne virusy?to ako plati aj pre hrube crevo? pritom sa nikde nespominaju zeby tam spustali rakovinu,alebo boli jej pricinouu!-ako je to napr.pri krcku maternice/HPV/
onkologická cytológia- je vyšetrenie pri ktorom sa v odobratých výlučkoch pátra po prípadnom výskyte zhubných rakovinových bunkách.
Presne tak, na vzniku rakoviny sa podiedlajú nádorotvorné vírusy, vlastne stačia iba ich časti tzv. onkogény. V normálnych bunkých plnia len svoje fyziologické poslanie a ďalej sa neprejavujú. Pre svoju aktiváciu potrebujú nejaký spúšťací mechanizmus, napr. účinky chemických karcinogénov, žiarenia alebo iné neznáme činitele. Ale aj napr. žiarenie monitoru počítača pri surfovaní na internete.