GASTRO-odbornik,prosim odpo

Príspevok v téme: GASTRO-odbornik,prosim odpo
stasi

Dobry den, neviete mi prosim niekto zodpovedne a zrozumitelne odpovedat na otazku za ako dlhu dobu sa moze na "zdravom"creve-/aspon podla kolonoskopie spred roka/ vytvorit kolorektalny karcinom?
mala som ho vtedy bez zapalovych zmien a bez polypov. Len drobne nezapalene hemoroidy-preto som aj sla vtedy na kolono,lebo mi obcas trochu krvacali.
Teraz mam zas nejake problemy ale nechcem chodit na kolono kazdy rok, ale tiez sa velmi bojim rakoviny a potom sa stale trapim. preto prosim o odpoved odbornika, ci moze rakovina vzniknut aj priamo zo predtym zdravej sliznice creva a ako dlho to trva?
alebo kedy vznika nador priamo zo sliznice creva a nie z polypu na creve-za akych podmienok?
Prosim Vas o odpoved a dakujem

stasi

Ivka, a to mam akoze len tak tomu lekarovi zavolat? a polozit mu moju otazku? nebude to nejake divne? okrem toho ma vobec nepozna... ja neviem

sony

Viete Stasi zakiaľ má človek zdravie tak túži po všetkom možnom ale keď je chorý netúži po ničom iba po zdraví a toto sa dá ťažko pochopiť. Nie nie som lekár.

Ivka 1

Stasi napíš mi na mail ak chceš,dám Ti kontakt na lekára,s ktorým sa môžeš o tom porozprávať, poradí Ti aj ako sa dá
preventívne chrániť.

stasi

o, aka skoda, ze je tu tak vela gastro,ci odbornikov, ktory mi vedia zrozumitelne a jasne odpovedat na mnou polozenu otazku... :(
Ethel, napr. ty by si mohla-vedela?
dik

stasi

sony, no to si ma teda potesil-aj ziarenie z pocitaca!
a ktore su nadorotvorne virusy?to ako plati aj pre hrube crevo? pritom sa nikde nespominaju zeby tam spustali rakovinu,alebo boli jej pricinouu!-ako je to napr.pri krcku maternice/HPV/

sony

onkologická cytológia- je vyšetrenie pri ktorom sa v odobratých výlučkoch pátra po prípadnom výskyte zhubných rakovinových bunkách.

sony

Presne tak, na vzniku rakoviny sa podiedlajú nádorotvorné vírusy, vlastne stačia iba ich časti tzv. onkogény. V normálnych bunkých plnia len svoje fyziologické poslanie a ďalej sa neprejavujú. Pre svoju aktiváciu potrebujú nejaký spúšťací mechanizmus, napr. účinky chemických karcinogénov, žiarenia alebo iné neznáme činitele. Ale aj napr. žiarenie monitoru počítača pri surfovaní na internete.