Kazdodenne cvicenie

Marian Brezina

Určite je dobré cvičiť každý deň, len by to nemalo byť každý deň v týždni veľmi náročné.

Je to geneticky podmienené, niektorí dokážu precvičovať celé telo aj 7 dní v týždni s veľmi náročnou intenzitou, niektorí len 4 dni a zvyšné 3 dni musia byť ľahšie. To, ako na tom geneticky ste, zistíte tak, že si odskúšate cvičiť veľmi náročné cviky každý deň (so správnou technikou!!), a budete skúmať, či vám to robí problémy, či sa telo dosť dokáže zregenerovať.

Je to ale podmienené aj tým, tým čo robíte, teda koľko máte stresu, koľko spíte atď. Lebo človek najlepšie regeneruje, keď pomimo cvičenia nemá žiadny stres a spí aspoň 8 hodín denne.

Ak človek cvičí správne, pomáha mu to mať lepší postoj, lepšie sa cítiť, mať lepší spánok a mnoho iných vecí, všetky sú dokázané viacerými vedeckými štúdiami.

Taktiež, určite nie je ideálne cvičiť brucho jeden deň, nohy druhý atď. Najlepšie je cvičiť celé telo každý deň, ale intenzitu striedať tak, aby ste sa neunavili. Takto si precvičujete správny postoj a správne fungovanie všetkých svalov tela, nielen niektorých. To je dôležité preto, lebo celé telo je prepojené, a ak nefungujú správne napr. chodidlá, tak to dokáže ovplyvniť skoro celé telo od členkov až po krk.

Martin_242

RNG: Vybudovať mohutné svalstvo nieje len tak, aj genetický obdarení jedinci môžu prirodzenou cestou vybudovať len obmedzené svalstvo, každý človek má svoje limity.
Napríklad naturálni kulturisti
na sútaži vyzerajú ako chrti oproti steroidným mutantom na Mr. Olympia.
To, čo vidíme často v posilňovniach je už zásluha anabolických steroidov.
A keď ide o obyčajného pracujúceho človeka s priemernou genetikou, ktorý nemôže alebo nechce mínať deasaťtisíc mesačne na proteínové doplnky a bielkovinovú drahú stravu, o nejakom mohutnom svalstve nemôže byť ani reči, to určite uznáš.
Skôr tak získa pekný športový vzhľad.
Keď si nebude ničiť kĺby neprimeranými váhami, ale sa sústrediť na techniku a strečing, môže to byť zdraviu aj prospešné.

miska15

ahojte chcem sa opytat,ze ked drzim dietu ale takuto ze rano-jogurt,desiata chleb,obed zemiaky s mesom,olovrant jofurt alebo ovocie..no a potom nic..a ked budem takto jest aspon tyzden co urcite schudnem,pretoze ja rychlo viem schudnut,ale keby som popri tom aj cvicila,moze sa mi metabolizmus spomalit?a schudnem aj na prsiach??a este otazka,myslite ze bude potom ten jojo efekt??

myska

no,kardi cviky nie su ani tak na precvicovanie svalov,ako tu daka babena pise, skor na ich splaovanie...samozrejme popalia ja tuk,za spravnej tepovej frekvencie je to paradicka,ale preto sa ku kardiu pridavaju aj cviky s cinkami,aby sme neprisli o svalovu hmotu.NO,babena, ked zacnes cvicit vo fitku(tipujem,ze len zacinas),tak musis cvicit najprv kruhovy trening,cize vsetky cviky na kazdu cast tela,spevnit svalovy korzet(cize chrbat,trup,hrud,inak si mozes ublizit) a po takych6-8tyzdnoch az budes mat kondicku,si zozen dakoho skusenejsieho,kto ti poradi,ako predelit cviky podla partii na jednotlive dni.Ked budes mat kruhovy trening,davaj pauzu aj2dni na regeneraciu, optimalne je chodit 3krat do tyzdna, ja chodim castejsie a sama vidim,zeby som mala menej,lebo telo je mrcha,telo si zvykne rychlo na urcity standard a potom s nim tazko pohnes:) ja chodim castejsie,lebo som zawislak a nudim sa,samozrejme,vzdy precvicujem inu partiu tela,aby si svaly oddychli apson trochu..raz som to uz prehnala amala som svalovu horucku, no kransa vec a zaujimavy zazitok:D nikdy viac:) sportu zdar a pauzam cest:)

fraisee

blbost, nemaju sa precvicovat tie iste svalove partie kazdy den cize - 1. den cvicit brucho, druhy nohy, treti ruky a bla bla.

RNG

Rychla chodza je kardiovaskularne cvicenie(na srdce) a spalovanie kalorii. Tiez prekrvi telo do urcitej miery.
Ale nepohne s kazdym svalom a pre to nie je natolko ucinne ako specialne cvicenia .
Ani domace prace neprecvicia kazdy sval, casto su to monotonne usporne pohyby.
Ale je to lepsie, ako nic, samozrejme.

RNG

Lymfa-nas odpadovy system-kanalizacia-prudi len s pomocou pohybu svalstva.Nie ako krv, ktora je hnana pumpou=srdcom.
Preto je dolezite cvicit, aby sa lymfa pohybovala a telo cistilo.
Netreba dlho alebo intenzivne, ale podla moznosti na vsetky svaly tela a aspon 2x denne 15 minut.
Ak to clovek neurobi,lymfa neprudi dostatocne a telo je zamorene.
Hlavne u starsich ludi to vedie k bolestiam svalstva a pocitu unavy.

Cinania maju dlhu tradiciu v cviceni pre tok lymfy a prekrvenie tela "tai ci", pomale suvisle pohyby spojene s koncentraciou na urcite casti tela(meditacia urciteho druhu), ktora udrzuje aj starsich ludi v ohybnosti a dobrej cirkulacii krvi aj lymfy.

agina

Ja sa snazim cvicit kazdy den a citim sa skvelo.Ak jeden den necvicim, som cela nesvoja.Samozrejme sa neprepinam, to by nemalo zmysel.

RNG

Rozdiel je cvicit na maximum svalstva a rozdiel je pre zdravie.
V posilovniach nepozeraju velmi na zdravie, tam buduju max. svalovej hmoty.
To osobne neodporucam, da to organom v tele (tym istym) ovela viac roboty, takze sa skorej opotrebuju.
Zdravotne cvicenie prekrvuje telo a vybuduje optimalnu, nie maximalnu svalovu hmotu