Hej wszystkim! Od jakiegoś czasu planuję podróż na Mauritius, a szczególnie interesuje mnie wschodnie wybrzeże – słyszałem, że Mahébourg i wyspa Ile-Au-Cerf mają naprawdę fascynującą historię i piękne krajobrazy. Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z Was już tam był i może podzielić się doświadczeniami dotyczącymi np. lokalnych atrakcji, rejsów na wyspę i tego, co warto zobaczyć poza standardowymi trasami turystycznymi? Zastanawiam się też, jak najlepiej zorganizować czas, żeby nie pominąć żadnego ciekawego miejsca.
Wschodnie wybrzeże Mauritiusa – historia, Mahébourg i wyspa
Cześć! Ja byłem na wschodnim wybrzeżu Mauritiusa zeszłego roku i szczerze mówiąc, Mahébourg to takie miejsce, które potrafi zaskoczyć zarówno historią, jak i klimatem codziennego życia lokalnej społeczności. Warto przejść się po starym porcie, zobaczyć małe muzeum wojny i targ, gdzie sprzedają świeże ryby i tropikalne owoce. Jeśli chodzi o Ile-Au-Cerf, najlepszym sposobem jest wykupienie rejsu łodzią z Mahébourg, bo wtedy macie okazję podziwiać laguny i rafy koralowe, które są po prostu oszałamiające. Sam spędziłem tam pół dnia, robiąc zdjęcia i korzystając z kajaków – naprawdę świetna sprawa. Przy planowaniu warto też zerknąć na praktyczne informacje o tej części wyspy tutaj: krok-travel.pl
, mają tam przydatne wskazówki o transporcie, atrakcjach i lokalnych zwyczajach. Co mnie zaskoczyło, to fakt, że mimo popularności miej