výplň zubov

Príspevok v téme: výplň zubov
tom24

V minulosti som si dal urobiť porcelánovú/bielu/kompozitnú plombu na pravom dolnom 5. zube a všetko bolo v poriadku, ale potom sa mi to asi po 1,5 roku odlomilo. Teraz zvažujem jeho opravu/výmenu a pri tom čítam o výhodách a nevýhodách amalgámu/striebra/kovu vs porcelánu/bieleho/kompozitu(www.dentalzz.pl).

Nezáleží mi na vzhľade, ale na zdraví a trvanlivosti.

* Trvanlivosť – amalgámové výplne sú údajne odolnejšie, najmä pre zadné zuby, ktoré pri žuvaní robia väčšinu práce. Porcelánové náplne sa vraj ľahšie štiepia a je to dosť spravodlivé, keďže sa to stalo mojej plnke (na müsli, ktoré nebolo namočené).

* zdravie - amalgámové výplne údajne pri inštalácii uvoľňujú určité množstvo ortuti, čo by mohlo ovplyvniť zdravie. Zubár, ktorého som v minulosti navštívil, mi povedal, že zo zdravotného hľadiska nemá zmysel vymieňať strieborné výplne, ktoré tam už boli, čo by som bral ako úprimnú radu, keďže to bolo proti finančným záujmom zubára. Desaťročia výskumu v tejto oblasti údajne nedokázali žiadny vplyv vkladania amalgámových výplní na zdravie. Aj keď som o tom veľa nečítal.

Robil si o tom niekto výskum?