Bipolárna porucha typ II

Príspevok v téme: Bipolárna porucha typ II
Mishka_1511

Ahojte vsetci,
chcela by som poprosit o kontakt na skutocne dobreho psychiatra/psychiatricku. Uz tri roky viem ze mam bipolarnu poruchu typ II, mam vsetky priznaky a mam o tejto chorobe uz aj dost nastudovane.
Uvedomila som si (v r 2020) ze nou trpim uz velmi dlho ale riesit som to zacala az v r 2020 ked bola moja depresivna epizoda uz neznesitelna. Predtym som viac krat vyhladala psychologa (ked som este netusila ze ide o BAP) ale ked sa mi polepislo a prehupla som sa do hypomanie (v tom case pre mna len konecne dobrej nalady) samozrejme som si myslela ze som okej a mala som len horsie obdobie.
V r 2020 som to zacala riesit s psychiatrickou, najskor diagnoza tazka depresia. Dostala som rozne lieky, nezaberali, tri mesiace sme ich menili, od AD po lieky na spanie (cely mesiac som vobec nemohla spat) na uzkost a podobne az som skoncila na dva tyzdne v nemocnici pre silnu alergicku koznu reakciu. Toto som dajako pretrpela a potom mi zasa bolo skvelo tak sme postupne vysadili lieky a ja som si ficala na svojej hypomanickej vlne a svet bol krasny. Potom zasa prisla depresivna epizoda opat rozne lieky, 4 mesiace nezaberali a potom mi zrazu bolo dobre a neskor uplne super a tak som zasa s psychiatrickou zacala lieky vysadzat az som uplne vysadila. Upozornila som ju na to ze si nemyslim, ze ide o depresie, pretoze je mi po nich vacsinou az prilis dobre, svet je uzastny, vsetko sa mi dari, robim milion veci a podobne . . . Povedala mi ze si len mam uzivat ze mi je fajn. Moje okolie mi uz od puberty vela krat opakovalo ze mam spomalit, ze rychlo rozpravam, ze ako to ze to vsetko stiham. Popri praci som vystudovala dve vysoke skoly, chodim tri dni v tyzdni este po praci na brigadu, kazdy vikend som na nejakom kopci alebo v zahranici ci na biku – ked mi je dobre. Minuly rok som sa stahovala z maleho bytu kt som prenajala do vacieho, tento rok ten vacsi menim za este vacsi a budem sa opat stahovat. Vacsina mojho okolia fakt nechape ako to stiham. Preto ked sme v 2020 s lekarmi zacali omielat slovo depresia a ja som si o tom zacala viac studovat prisla som na to ze to je BAP.

Popri tom celom som chodila na psychoterapie, najskor k jednej psychologicke, ktoru som po pol roku viac uz vidiet nechcela lebo som mala pocit ze sa ma stale pyta na to iste a nedokaze si o mne zapamatat zakladne veci. Cakala by som ze si pred sedenim vytiahne moju zlozku a aspon si pripomenie kto som co som a s akym problemom za nou prichadzam. Nasla som si teda inu ku ktorej chodim uz rok a pol a tam je to ovela lepsie, povedala by som ze si rozumieme a ma to asi aj zmysel tam chodit. Chodim k nej tak 2-3 krat do mesiaca.
Po tom co som na zaciatku tohto roka s psychiatrickou vysadila escitalopram mi bolo zasa ako inak na jar a v lete perfektne. Zhorsovat sa to zacalo v septembri ale ja som sa zatala a povedala som si ze to vydrzim a nejako to dam. Zakazala som si upadat a snazila sa zo vsetkych sil nedat na sebe nic znat. Takto som vydrzala oktober a aj november, kedy som oslavovala svoju 30 a rozhodla som sa to urobit vo velkom, s priatelmi, s rodinou a isla som aj na vylet do zahranicia. Tvariac sa ze som okej, vnutri som vsak trpela. Potom sa klasicky pridali uzkosti, obrovska podrazdenost, do postele som si lahala hned po tom ako som si urobila vsetky povinnosti, niekedy uz pred osmou vecer. Niektore dni som sa na veci ktore treba urobit aj uplne vykaslala, najradsej by som toto obdobie prespala. V noci sa uz od septembra opat budim o 2 a potom zasa o 4. Niekedy zaspim, inokedy uz nie. Uvedomujem si ze to nie je tazka depresia, taku som zazila v 2020 ked som sa bola schopna tyzdne nesprchovat a dokazala som dni nejest, nespala som vobec. Ale ani tento stav mi nie je prijemny, kedze trva uz 4 mesiace a hoci viem ze s prichodom jari mi zas bude super musim svoj problem riesit.
Nemam doveru k svojej psychiatricke, pretoze mam pocit ze ma nepocuva. Viem ze je to BAP a nie iba depresie. Viem ze sa potrebujem liecit.
Navyse sedim u nej vzdy nanajvys 10 minut, poviem ako mi je predpise lieky a strojenymi naucenymi vetami ma vyprevadza von. Moja predstava (asi nerealisticka) je ze budem navstevovat pravidelne psychologa aj psychiatra a ti dvaja odbornici sa budu v pravidelnych intervaloch radit. Ved ako moze psychiater za 10 min co tam clovek sedi stanovit diagnozu a predpisovat lieky. Na to predsa potrebuje podrobnejsie info o stave. Alebo potom nejakeho psychiatra kde stravim viac ako 10 minut, ktory ma bude pocuvat a urobi nejake vysetrenia.

Je mi jasne ze su psychiatri pretazeni a davaju terminy az o niekolko mesiacov a ze asi to co ocakavam nie je uplna realita. Ale ak mozte hodte mi sem nejake kontakty idealne na nejakych ktori sa specializuju na afektivne poruchy, pripadne skusenosti s psychiatrami, nech sa viem rozhodnut ci mam ist zasa k tej svojej, ktora ma zrejme pocuvat nebude, predpise mi nejake AD, ktore ale ako viem uz o mesiac dva potrebovat nebudem, lebo na jar sa mi vzdy polepsi a lietam v raji a ked za nou pridem tak mi len povie ze pomaly vysadzat. Najhorsie to byva od septembra do januara. Nemyslim si tiez ze ide o sezonnu depresiu, lebo skutocne poznam hypomaniu, kedy som plna elanu, mam obrovske sebavedomie, vela pisem, vymyslam vylety a akcie pre kamaratov, malujem a robim co mi len napadne.

Budem rada ked mi napise niekto s BAP, kto uz nezaziva az take hojdacky. Uz ma nebavi kazdy rok padnut na dno a potom sa z neho dostavat. Byt ako Fenix ktory vstava z popola a skutocne by som privitala nejaku aspon trchu vacsiu rovnovahu. Skusala som meditovat, dychove cvicenia, autogenny trening a vselijake ine techniky, mali vsak minimalny alebo ziadny vysledok. Je mi jasne ze nastoavovanie liecby bude zrejme trvat, ale ak bude pri mne odbornik ktoremu verim a nebudem mat pocit ze to len vybavi za 10 min tak to snad zvladnem. Som z Ba ale sm ochotna za niekym erudovanym aj cestovat.
Dakujem pekne za pomoc

Domanda

Ahoj prečítala som si tvoje príspevky, nechcem povedať že viem ako sa cítiš ale skoro aj hej lebo ja mám niečo podobné ,tým že pracujem v zahraničí mám vyše pol roka - jar leto zač. jeseň. Totálny frmol nezastavil sa mám na všetko pár minút , a potom som 3 , 4 mesiace na Slovensku a nerobím absolútne nič úplne vypnutá a deprimovana že takto nechcem žiť . Ale píšem ti preto že ja som pred časom našla istú radu, lebo som hľadala niečo na ocd , a písalo sa tam že pomáha aj na bipolar. A iné, je to voľnopredajné N-acetyl-L-cystein vo vyšších dávkach , ja to momentálne skúšam ,skús si o Tom prečítať .

Omen

Mishka,
rada. : )

Mám na teba otázku: "Narodila si sa v znamení Panny?"

Tie depky ti prichádzajú v "správnom čase" - depkovom období. Krátke dní, málo svetla...

Tvoja psychologička je profesionál a ten sa nemieša do psychiatrických diagnóz, lebo NIE je lekár s atestáciami zo psychiatrie. Jej úlohou je diagnostikovať ťa z vlastného klinického vyšetrenia a objektívnej anamnézy opierajúc sa o osobnostné rysy, chovanie, názory, povahu berúc do úvahy vplyvy psychosociálne, dedičné... Zisťuje, či proband má/nemá poruchu osobnosti, o akú duševnú poruchu (porucha osobnosti a správania) sa jedná - presnú diagnózu podľa MKCH. BAP ti môže diagnostikovať LEN a LEN psychiater!

Môžeš osloviť nejakého súdneho znalca z odboru psychiatrie, nájdeš na nete v sekcii Ministerstva spravodlivosti, spýtať sa tu: ipcko.sk...

Tu alergiu môžeš riešiť cez dermatológa, buď ťa otestuje on alebo ti odoberie krv a pošle do labáku aj so zoznamom liekov, ktoré si brala. Ak máš o to záujem, a to by si mala mať, tak si zistí názvy všetkých potencionálnych spúšťačov, lebo najbližšie to nemusí skončiť len vyrážkami.

K tomu detoxu: aj cez depky zvládneš kvapky Joalis, či iné suplementy, čaj, vodu a keď si bez depresií pridať saunu, paru...
Máš to naštudované, tak si musela zachytiť, že alkohol, cigy aj káva zhoršujú tvoje ochorenie a konieckoncov aj tvoje telo vysiela cez pečeň rovnaké signály. Je to na tebe, či pochopíš tieto signály a budeš sa nimi riadiť. Bezkofeínová káva je tiež dobrý humus a neznamená, že je BEZ kofeínu, je to len marketingový ťah. Výborná náhrada je zelený čaj so svojimi viacerými blahodarnými účinkami na zdravie.

pupavka18

Miška, ale pobyty sú nielen na mesiace, to sú iné stavy..
Ale tebe treba VYPNÚŤ aspoň na 10 dní, a to môžeš, lebo však dovča je 6 týždňov v roku, a to pre každého + všelijaké benefity v práci, študijné voľno, my máme napr. 2 dva dni, 9 x P, návšteva u lekára, toto všetko sa dá spojiť + dni,ktoré sú voľné ako sviatok.

Alavita je centrum na Liptove, pobyty, platené, človek hľadá východisko...keď chceš, kukni na nete

Tým, ze máš veľa naštudované na nete, neznamená, ze máš vo všetkom úplne pravdu, preto liečenie, ak aj len na 10 dní po dohode s lekarom...lebo viac hláv, viac rozumu a hlavne čas rozprávať so psychiatrom,aby si sa dakde pohla, keď aj len kúsoček

V BA bolo neviem či ešte je Carnozin, carnomed.. meranie stresových jednotiek u človeka, ty si v permanentnom strese, z toho si vyčerpaná na mraky

Dáko sa pozbieraš a ideš ďalej , maš viacnásobnú rýchlosť a výkon ,ako ostatní... Carnozin pozri na nete, my máme carnozin extra od slov.firmy

Tiež či berieš aspoň komplex vitamínov B, omega 3, zinok, toto je základ, na spanie B6 s melatonínom,

Ty tým,.že máš naštudované, tak aj sama možno nevedomky vedomky ,,riadiš" svoje problémy, svoju liečbu tak ako v práci, všetkých kontroluješ.

Krátke pobyty, vypnutie pravidelné aspoň na pár dní, tvoj organizmus ide na plné obrátky, ale dokedy, len preto, lebo máš 30 rokov, si na vrchole svojich síl..

Máš dojem,že bez teba v práci to na 10 dní nepôjde? 10 dni, to je 1 týždeň + víkend k tomu. Pôjde, neboj...na 10 dní pravidelne za 2 3 mesiace môžeš vypnúť, aj musíš.

Tvoje telo neoddychuje, zrejme ani v noci, tvoj spánok je nekvalitný od stresov, čo ti doslova ,,mlátia" v hlave. Skús ten carnozin pozrieť, je ich veľa, aby som tu nebola za ,,telešoping"

Prečítaj o strese a carnosine, nám veľmi až zázračne) pomohol spolu s Antistress komplex vitamínov B, Antistress je na aj deň od Barnys, na noc je Hypnox Forte, všetko máš na nete, prečítaj.

Ty vidíš zlepšenie v zmene psychiatra, v skladbe liekov... Všetko spolu treba, znížiť stres, zaviesť poriadok v tvojom dni, pravidelnosť, k tomu lieky, zaviesť ODDYCH, VYPNUTIE, tiež sa zamyslieť, či keď vymeníš byt už 3.x, či budeš spokojná.

Možno tu alergickú reakciu si mala aj z toho, lebo striedanie veľa liekov a hlavne možno v krátkom čase, predsa len, je to chémia,

Vieš sebaláska, odpustenie...áno, ale toto sú len mm, čo treba zmeniť.

ovomaltine

Mna napadlo, ze ked ti nesadla psychiatricka a je s tym problem, skusit psychoanalytika.
Este sa chcem spytat, ktore obdobie je horsie, manie alebo depresie?

pupavka18

Miška,

ale ty žiješ zrýchlene a rýchlosť sa zvyšuje, a to je nebezpečné veľmi

No z tvojho písania mne ide aj kúsok OCD, ADHD, afektívna porucha, panika, depky = jeden veľký guláš, hore, dole, dole hore

(Pol roka na Bali, úplne inde od tohto, čo žiješ)

Je toto vôbec život?

kúsok sadneš, a už ťa poháňa výčitka, že sedíš, v tvojej mysli už kombinácia,ako čo najlepšie a najefektívnejšie spraviť ďalšiu činnosť, ani pohyb nazmar, lebo škoda každej sekundy

Mishka_1511

Omen dakujem. Ja viem ze sm sa zrejme spravne diagnostikovala, aj ked moje depresie su kazdy rok v tom istom obdobi a rovnako aj hypomanie. A to dokonca aj v case pred antidepresivami. A prave pre to, ze som toto niekolko krat vravela svojej psychiatricke – ze nejde len o depresivnu poruchu ale skor BAP a ona ma nepocuvala a stale mi davala len AD hladam teraz niekoho ineho. Hoci do zaznamov mi raz poznacila depresivna epizoda, inokedy depresivna epizoda pri BAP nikdy mi nedala ine ako AD. Mam o tejto poruche velmi vela nastudovane. Viem ze tie vykyvy nalad k tomu patria a madikamentozne sa da upravovat iba ich intenzita tak aby to clovek zvladol a vedel zit bez problemov. Moja psychologicka sa vyhyba jasnemu vyjadreniu ci ide o BAP hoci k nej chodim velmi pravidene uz vyse roka. A uz viac krat som sa jej pytala ze ci nespolupracuje s nejakou psychiatrickou alebo nie su nejake skupinove sedenia. Zial nevedela mi pomoct. Mam vsak na plane sa jej na to buduci tyzden opytat opat. A ano bohuzial si uvedomujem, ze sa mozog v nasich podmienkach neda testovat na hladiny dopaminu, serotoninu a inych neurotransmiterov a preto je nasadenie akehokolvek AD ci stabilizatora alebo antipsychotika ci ineho lieku hop alebo trop a nastavenie spravnej liecby moze trvat roky.
Mala som alergickú reakciu ale lekarom sa nepodarilo zistit na ktory liek. Pretoze mi vtedy moja psychiatricka od augusta 20 do oktobra 20 asi 5 krat zmenila lieky od lamotriginu, cez escitalopram, stilnox, dithiaden a uz ani neviem co dalej. Takze neviem sama na co som alergicka. Co sa tyka detoxu . . . vies ono je to teraz pre mna velmi narocne. Standardne dbam na zdravu stravu a snazim sa jest vela zeleniny a ovocia, raz do roka vacsinou na jar si davam detox na stavach a polievkach na tyzden. Avsak takto na jesen a v zime, kedy stracam chut cokolvek jest som aj niekolko dni bez jedla a potom ma prepadne taky hlad ze zjem prve co mi pride pod ruku. Cize o vyvazenej strave v tomto obdobi nemoze byt ani zmienka. Uvedmujem si ze svoje telo ochudobnujem o dolezite ziviny a preto je pre moj mozog este o to narocnejsie bojovat s nerovnovahou hormonov ale akosi sa neviem prekonat. Alkohol sa snazim neuzivat v nadmernom mnozstve, kavu pijem ale bezkofeinovu v tomto obdobi alebo caro. Cigarety bohuzial vynechat neviem. Krabicku mam asi na dva dni a neviem si svoje fungovanie bez toho predstavit.
Sledujem viacero ludi s BAP, kt so spravne nastavenou liecbou dokazu pekne fungovat a svoje vykyvy dobre znasat. Pretoze su kratsie a menej intenzivne ako ked sa neliecili. Len psychologicku som vymenila pretoze mi nesedela ta povodna, tato je okej. Verim jej. Pri psychitricke som si povedala ze vydrzim dlhsie, su to vyse dva roky a proste jej neverim. A nemozem sa zverit do ruk niekomu ku komu nemam doveru.

Omen

Mishka,
správne si sa diagnostikovala, je to mániodepresia, po novom BAP.
Tým, že si brala len antidepresíva bez stabilizátorov nálady, mohli to byť práve ony, čo ti vyvolali manickú fázu. Tie jednotlivé fázy sa tam striedajú, raz si hore, raz dole. Žiaľ o tom tá choroba je, ale aby tie výkyvy neboli také obrovské a bolestivé záleží od toho, či to máš akútne, či chronické, o akú presnú dg. (BAP je základná dg.) a jej typ sa jedná a od nastavenej liečby.

Psychologičku, s ktorou si spokojná si už našla, čo keby si ju požiadala o radu? Musím ti však povedať, že určiť presnú psychiatrickú dg.je beh na dlhé trate. Psychiater nemá také možnosti na potvrdenie dg. ako iný lekár, musí sa spoliehať len na svoje znalosti, skúsenosti, testy...

Mala si alergickú reakciu, musíš si dávať na seba veľký pozor, nosiť v kartičke poistenca názov lieku, ale dávať pozor aj na jeho zloženie. Takú istú účinnú látku môže obsahovať aj liek s iným názvom, preto by nebolo od veci nosiť so sebou pohotovostný balíček pre alergikov.

Budíš sa v čase, kedy sa aktivuje pečeň a budia sa aj žlčnikári. Uprav si stravu, čistí pečeň (čaje, suplementy alebo to zober cez riadený detox - ambulancia aternatívnej medicíny) a vynechaj alkohol, cigarety, kávu (ak sa ťa to týka) a nezdravé tuky.

Inak si fyzicky zdravá? Žiadne úrazy hlavy, otrasy mozgu, infekčné či degeneratívne ochorenie, ochorenie štítnej žľazy...? Skús si pozisťovať, či nemáte v rodine duševné alebo degeneratívne ochorenie a ak chceš, nechaj tu na seba mail.

Mishka_1511

MrkvovyDzus tych veci je hrozne vela. Su to nespravne vzorce, ktore som nadobudla v detstve a pocas dospievania a ano snazim sa ich terapiou opravit ale ide to velmi tazko a pomaly. V prvom rade s absoultne prestavam verit, co je v ine mesiace presne naopak. Mam samozrejme pocit ze som neschopna a kazdu jednu drobnu chybu si vycitam, extremne. Nedokazem sa tesit z uspechov a kazdodennych malych radosti. Nedokazem sportovat, varit si jedlo, nechce sa mi upratovat, v praci sa drzim so zatatymi pastami ci zubami. Samozrejme sa v tomto obdobi zacinam viac porovnavat. Nie len s ostatnymi ale aj so svojim aktivnym ja a este viac si vycitam ako to so mnou aktualne je. Len strucne pochadzam z rozvedenej rodiny, kde bol otec agresor, mamina si pomahala alkoholom a brat mi uz 3ti rok sedi za drogy (ma 28 rokov) s ktorymi zacal mat problem tesne po rozvode, mal vtedy 10 rokov ked sa nasi rozvadzali (v 12 zacal s marihuanou, neskor to boli aj tvrde drogy). Mne vtedy proste nebolo dobre doma tak som hladala unik a zacala som teda velmi skoro brigadovat, aby som nemusela travit cas doma. A takto som sa uz v pomerne mladom veku naucila ficat zo skoly do prace, potom sa domov ucit a podobne. Pred 20 som zduchla do podnajmu a teda popri skole som musela brigadovat o to viac aby som najom uplatila. Rodicia ma nepodporovali, financne ani inak. Nechapali ze som odisla, mne tam vsak bolo strasne zle. Hlavne s bratom, kt bol casto pod vplyvom alebo tam nebol niekolko dni a mama mala potom hysaky alebo si vypila. A najma kedze sa v detstve a pocas puberty vsetko tocilo okolo problemoveho brata osvojila som si vzorec ze ja musim urobit cosi extremne super aby ma pochvalili, lebo to ze som mala v skole same 1, chodila na brigady a sportovala bolo standardom. Naopak ak trojkar a priemerny ziak prinesie lepsiu znamku tak je dovod na oslavu. Uz vtedy som na seba zacala byt extremne narocna a povedzme ze som to dohnala az do perfekcionizmu, ktory je mojou vlastnou klietkou. A samozrejme mam potom obrovske ocakavania od okolia. Toto je vsak v case ked mi je dobre uplne inak. Som v pohode, len mam rada aktivny zivot. Ked mi je zle skutocne si toho vela vycitam, hoci mi vsetci okolo mna hovoria ze na to v akych podmienkach som vyrastala som na tom velmi dobre. Som extremne zamerana na vykon a ked nedosahujem taky ako by som chcela vycitam si to. S psychologickou casto riesime to, ze mam byt na seba zhovievavejsia a dovolit si pochybit. Nuz ale cim mi je horsie, tym menej beznych veci som schopna robit a tym viac sa v tom celom zacyklujem. Standardne si varim tak dva krat do tyzdna na viac dni, je to lacnejsie a clovek vie co je. Od oktobra som hadam ani raz nevarila. Upratovanie - bezne je u mna neustale poriadok a vsetko zarovnane, teraz by som nezavolala nikoho na navstevu. Okrem toho asi pre to ze som v detstve necitila podporu, bezpecie a istotu po nich tuzim teraz. A jedine co mi tieto pocity dava je kontrola. Extremna kontrola nad vsetkym, ci uz v praci alebo doma ci medzi priatelmi. A aj toto je nesmierne zatazujuce. Kontrolujem brigadnikov ktori su mi zvereni, ale nie raz dva krat ale kazdy den, co robia ako robia ci to robia dobre. Kontrolujem veci co som urobila ja, opakovane. Neviem sa spolahnut na kolegyne ked mam dovolenku, lebo veci robia inak a podla mojich standardov nedostatocne, hoci to nikto iny tak nevnima. Podobne je to v domacnosti s uparotvanim a inymi cinnostami. Ked som mala partnera dlho mi trvalo kym som si vedela zvyknut ze veci robi inak a ze aj tak su v podstate urobene dobre. Dalej k mojmu zivotu :) V 21 som si kupila prvy byt, kedze som vsak mala len taku pomocnu poziciu v praci navalila som si na seba dalsie 3 brigady, po praci - aby som zvladala platit hypo a skolne, pretoze som cez vikendy chodila na vysoku skolu. Cize som sa stale len tocila v kruhu aktivit a zasa len umocnila vzorec - clovek je hodnotny iba ked podava vykon, ked je aktivny - resp ja som hodnotna iba ak podavam vykon. To boli momenty kedy som opakovane pocula - ako to vsetko zvladas ? rano cvicit, potom do prace potom na brigadu cez vikend do skoly. Popri tom mat upratane, navarene pre seba aj pre priatela, pozehlene atd. A bola som na seba hrda. V detstve mi chybalo ocenenie od rodicov a o to viac po nom tuzim teraz. Ano viem, musim sa najskor ocenit sama, prijat sa taka aka som, s chybami a mat sa rada. Mam dost nacitane a nastudovane. Lenze dostala som sa do stavu ked som cele svoje okolie naucila ze vsetko vybavim, vyriesim, zastresim atd a nechcem podavat vykon pod tuto mnou nastavenu latku hoci by to asi bolo jedno a mne by sa koniec koncov ulavilo. Cize v podstate moje dospievanie a zazemie v rodine a tiez ja sama som sa dohnala do extremneho perfekcionizmu, neustalej kontroly, porovnavania sa, nespokojnosti, tuzby po oceneni. Avsak v case ked mi je dobre tieto veci vobec neriesim. Dokazem urobit spontanne rozhodnutie, bez planovania, nenutim sa tak do dokonale upratanej domacnosti, aj ked vtedy upratana je. Avsak neprekaza mi mikina prehodena cez stolicku ako napriklad teraz. A najma moja neschopnost ju odpratat aj niekolko dni. Velmi dobre si uvedomujem ze kluc k celemu mojmu problemu je v prvom rade sebalaska a sebaprijatie. Pocuvam meditacie, snazim sa pouzivat afirmacie, zamyslat sa nad tym preco mi tie ktore veci sposobuju nepohodu a uzkost a potom reagujem tak ako reagujem. Nuz a druhou vecou je asi odpustenie rodicom, lebo nepopieram, nosim v sebe male ustrachane a nahnevane dievcatko, ktore im vela veci zazlieva. Hoci sami nedostali prirucku ako byt dobrym rodicom a ako vychovavat deti a tiez su len ludia a maju narok na chyby. A sami dobre vedia, ze to nezvladli. Mamina si obcas este vypije a otec roky trpi depresiami pre brata. Nespi dobre, izoluje sa doma, jeho stravovanie je tiez kapitola sama o sebe. A ked sa ho snazim presvedcit na psychologa povie ze on uz len caka kedy to cele skonci (nema ani 60 rokov). Takze do velkej miery som presvedcena, ze sme nieco po nich podedili - myslim ze nase psych problemy su aj geneticky podmienene, kedze aj bratova dlhorocna zavislost na drogach a veci ktore porobil pripisujem akejsi psych poruche. Nuz a potom sa to len umocnovalo prostredim v ktorom sme vyrastali. Svoje pocity ako poruchu riesim cca 3 roky, neuspesne. Predtym som vedela ze mavam obdobia take a onake ale nejako som to vzdy vydrzala hoci nie bez problemov. Len som tym situaciam ktore sa mi udiali nasla vysvetlenie az podstatne neskor. Raz som mala panicky zachvat a odpadla som, skoncila som na centralnom prijme pretoze som sa vtedy triasla, nebolo mozne ma prebrat a vyzeralo to ako epilepticky zachvat (asi v r 2016 -2017), robili mi vsakovake vysetrenia na nic neprisli. Vtedy som netusila ze to bol panicky zachvat, pochopila som to az ked som sa zacala vecami viac zaoberat ovela neskor. Mohla by som tu toho napisat este strasne vela, ale od toho som tuto temu nezakladala. Hoci priznam sa - vypisat sa z toho je tiez fajn, hoci tieto veci preberam pravidelne na sedeniach. Tam najviac riesime otca a moje detstvo.

Pupavka - ja si nemozem dovolit na par mesiacov sa odpratat do liecebne. Platim hypoteku, nemozem prist o pracu. Navyse by som tak stratila pocit istoty a kontroly nad mojim zivotom, co by mohla byt sice cenna lekcia a ukazalo by mi to, ze netreba kontrolovat nic, pretoze zivot je aj tak nevyspytatelny. Kazdopadne proste s rodicmi zit nechcem, to by mi bolo velmi tazko, podnajom dnes stoji len o cosi menej ako moja hypoteka, takze prosto pracovat mi treba. Nemozem byt niekolko mesiacov bez prijmu.

Dakujem vam vsetkym za nazory a rady. Ak sa tu najde este niekto s BAP a ma skutocne dobreho psychiatra hodte mi sem prosim kontakt.

krajcika

ako sa vlastne tato porucha prejavuje? je to taky typ diagnozy, ktory je potrebny akutne riesit a liecit?da sa to vobec uplne vyliecit?