Priateľ moc pije

Príspevok v téme: Priateľ moc pije
Lucianna161

Ahojte.
Nechcela som s uchýliť k tomuto kroku ale ozaj potrebujem poradiť.
Mám priateľa, ja 26r. on 30 r. a v poslednej dobe začal až moc piť.
Prichádza to až do takého štádia že veľakrát sa opije a ráno ani nejde do práce pretože mu je zle.
Nebývame spolu ale zakaždým keď do seba leje alkohol už viem, že ho budem musieť zaniesť domov.
Áno, viem že si veľa z vás pomyslí že som hlúpa ale keď je triezvy, je to úžasný človek, no keď sa opije je z neho arogantný človek ktorý ma absolútne nevníma, dostáva sa do konfliktov s inými ľuďmi, už ani jeho kamaráti s ním nechcú nikam chodiť.
Píšem pretože by so ocenila radu ostatných ľudí, čo robiť.
Sme spolu už veľmi dlho a neviem čo urobiť, aj som sa s ním už predtým na dlhšiu dobu rozišla ,vtedy sekal dobrotu ale akonáhle sme sa dali znovu dokopy tak je to o tom istom :/
Stále je to len o alkohole, aj sme sa viackrát spolu o tom rozpràvali, tváril sa že mi rozumie a že sa napraví ale vždy si nájde nejakú výhovorku len aby mohol piť .
Snaží sa do toho nalákať aj mňa ale ja som odporca alkoholu a to sa mu nepàči.
Pije tak 3x do týždňa s tým, že vypije kľudne aj dve fľaše tvrdého alkoholu a príde mu to v poriadku.
Nechcem aby alkohol zničil náš vzťah, ozaj ho veľmi ľúbim ale akúkoľvek pomoc odmieta :(.
Ani sa nesnaží nič zlepšiť a ja naivná stále verím tomu že to raz bude lepšie.
Prosím, ak mi chcete nadávať tak ani nereagujte, prišla som sem len po rozumné názory ktoré by mi aj reálne pomohli.
Ďakujem.

Estet

ovomaltine: Koľko váži, nie je podstatné... môže mať dobré spaľovanie a byť ako prútik, vkuse naliaty... potom môže vydrúľať 2-3 fľaše tvrdého za týždeň a na postave sa to prejaviť nemusí. Čo je však omnoho nebezpečnejšie, je vplyv alkoholu na psychiku človeka, a to nie len z krátkodobého hľadiska (zahodím všetky problémy), ale hlavne z dlhodobého... dalo by sa o tom písať slohové práce. Chlapec, ak sa nespamätá, príde o partnerku, o prácu, o sociálne väzby a skončí veľmi zle. Niekedy však k tomu spamätaniu je potrebná aj súčinnosť okolia a to je to, čo ja tu autorke príspevku navrhujem.

gimbaska

najlepsie co mozes spravit, akteda s tym ic nehodla spravit on sam, je proste ho opustit. mysli v tomto pripade viac na seba a nenechaj sa stiahnut zbytocne na dno, z ktoreho nemusi byt len tak lahke sa zas dostat

majusaa

viem, ze to moze vyzniet hnusne, ale budz rada, ze to je len tvoj priatel. ak sa nebude chchiet zmenit sam, neopohnes s nim ani ty, tak by si si mala polozit otazku, ci to s nim chces takto tahat alebo nie

Estet

Podľa toho, čo píšeš, má Tvoj priateľ už teraz závažný zdravotný problém. Existuje viacero druhov a závažností (štádií) alkoholizmu. Na to, aby sa zistilo, v ktorom z týchto štádií sa on práve nachádza, sú potrebné vyšetrenia u na to určených odborníkov. Moja rada znie: Porozprávaj sa s ním na tému oslovenia ambulantého odborníka (psychiatra) s tým, že mu pomôžeš prekonať ostych a neistotu a sľúb mu, že mu budeš oporou. Ak to vezme, buď s ním osobne aj na konzultácii u odborníka. Ak Ťa má naozaj rád, absolvuje túto konzultáciu, kde odborník bude vedieť približne odhadnúť štádium alkoholizmu ako aj navrhnúť nejaké riešenia. Určite to však nenechávaj zachádzať takto ďalej, pretože tým si na seba pletieš bič. Ak si si istá, že dokážeš s ním prestáť aj problematické obdobia, vyhľadajte odborníka a riešte to. Ak však máš pochybnosti, ber nohy na plecia a čo najďalej od neho... v neskorších štádiách alkoholizmu sa u človeka začnú prejavovať sklony k agresivite a nebezpečnému správaniu, to treba mať na zreteli.

fialka5

tvoj priatel je žiaľ už závislý na alkohole,už teraz ti to vadí a čo neskôr,chceš život s alkoholikom? On s tým nemieni robiť nič ,utekaj od neho pokial nie je neskoro.To by musel on chcieť seknúť s tým ty ho neprevychováš,môže to vyznieť surovo,viem bolí to ale bude to len horšie a horšie.

Rolko

Ahoj. Teraz pije "len"tri krát do týždňa...Onedlho to bude každý deň, až si zistí že bez ranného poldecáka nebude schopný vstať z postele. Príde o prácu,o vzťah,o všetko. Ja si veľmi cením tvoju snahu mu pomôcť. Musíš ho ľúbiť naozaj ?.A môžeš mi veriť,viem o čom hovorím. Som abstinujúcí alkoholik. Nepijem už deviaty rok. Len ja som zo strany exmanželky nemal žiadnu podporu. Sám som si zbalil veci v minútu pred dvanástou,a som išiel na protialkoholické liečenie. Za následky môjho pitia mám poruchy osobnosti,depresiu a úzkostné stavy. (pil som tvrdo cca.5 rokov) Už našťastie to mám v hlave upratané, mám svoj domov, novú partnerku,a pracujem. Keby si chcel porozprávať o tejto téme, môžeš mi napísať e-mail:rol 76ko@gmail.com
Rád ti odpoviem na tvoje otázky,lebo aj ja chcem pomáhať ľuďom trpiacimi s alkoholom. Je to choroba,čo treba liečiť,ale dotyčný to bude musieť chcieť,inak to s ním bude len horšie a horšie. Držím vám palce.?

ahjajjaj

ahoj, predovšetkým klobúk dolu, že žiadaš o pomoc, a že vieš, že to nie je zdravé, ostávať s ním, len ho zrejme ľúbiš.
Ono to s ním pôjde zrejme dolu vodou, tej doby triezvosti bude stále menej, možno príde o prácu a pod.
Ste spolu dosť dlho, aj ste hovorili o spoločnej budúcnosti? Svadba, bývanie spolu, dieťa?
Celú problematiku by som prirovnala k topiacemu sa človeku. Keď ho ideš zachrániť, je pravdepodobné, že Ťa z toho, ako kŕčovite sa Ťa bude držať utopí. Takže na pomoc potrebuješ čln, záchranné lano, či koleso. A keď by si aj to všetko mala, aj z vody po utopení zachránený a znova samostatne dýchajúci človek predsa len umrie na následky topenia sa, alebo dôjde k poškodeniu mozgu.
Ty si sa už pokúsila zachraňovať jeho, zachraňuj teraz konečne seba. Zmeň bydlisko, prácu, ak je to potrebné.

Libertz

no ked hentak reaguje uz len pri zmienke tak to je velmi tazky pripad. A komu neni rady tomu neni pomoci, vyzera ze len ten alkohol lubi. Utekaj kade lahsie, inak aj ty zle dopadnes. Nemrhaj svojim casom.

Lucianna161

Libertz
Sme spolu už 6 rokov a zo začiatku pijával tak raz za 3 mesiace a neboli to takéto množstvá.
Neviem čo sa stalo a prečo začal piť ale aj keď sa s ním o tom chcem porozprávať tak iba odvrkne a ide piť znova.
O liečení nemôže padnúť ani slovo pretože ide hneď to útoku.
Som zúfala momentálne pretože netuším kde sa stala chyba a prečo začal takto veľmi piť keď s tým predtým nemal problém, trvá to už rok :/.
Aj keď sa alkoholu nechytí dlhšiu dobu tak potom znova začne piť a je to ešte horšie, jednoducho príde relaps a nevie sa zastaviť.
Viem že by som ho mala poslať k vode no chcela by som mu aj pomôcť ale mám pocit že tu už nie je pomoci žiadnej :/.