Nie je mama ako MAMA

Príspevok v téme: Nie je mama ako MAMA
Maja369

Ahojte,

chcela by som sa v podstate vyrozprávať. Mám 28 rokov a som poznačená vzťahom s matkou.

V podstate to aj mama nemala v živote ľahké, bola matka samoživiteľka, otec nás nechal samých. Keď sa s nami aj chcel stretnúť, tak mama nás vždy navádzala proti nemu (bolo u nás domáce násilie, mama bola veľmi tvrdohlavá a panovačná a otec ju zas bil :( a časom mala voči nemu veľký nespracovaný hnev). Takisto naša babka bola ku nám ako vnúčatám dobrá, ale k mame ako k dcére sa správala tak, že mama musela veľa doma upratovať a robiť a babka jej nevyjadrovala nikdy city, bola ku nej tvrdá.

A teraz k podstate témy. Keď som bola ešte malé dieťa spolu s bratom, mama nás zahŕňala láskou. Ale po tom čo sa jej stalo s našim otcom a ako nás musela sama živiť, uzavrela sa do seba. A veľakrát sa nesprávala ako rodič s nadhľadom. Pamätam si, keď som mala 13 rokov, ona bola schopná sa na mňa za niečo uraziť a nebaviť sa so mnou aj dlhé mesiace dve, neprehovorila so mnou ani slovo. Čo pôsobí na dieťa asi dosť zvláštne a veľmi ma to zraňovalo, lebo ona bola vtedy v mojich očiach ako najbližšia a najlepšia osoba. Ako som sa dostávala do puberty, začínal rozpor v názoroch. Dospievajúce dievča potrebuje aspoň nejaké základné veci, ktoré majú rovesníci, mne ich však nedala. Biedu sme nemali, avšak vyskakovať sme si finančne nemohli, ona mi však nekúpila ani základnú drogériu, ktorú dospievajúce dievča potrebuje. Nesnažila sa ma nahlásiť na žiaden šport, krúžok, bola som jej ukradnutá. Ale pre seba si veci ako oblečenie, kozmetiku a podobne kupovala. Áno tiež potrebovala aj pre seba avšak nevidela žiadne potreby svojich detí, ani psychické potreby, všetky svoje potreby som si teda musela zabezpečiť sama, aj lekárov som si musela zabezpečovať sama...Začala som teda ako prváčka na strednej škole robiť, aby som si mohla aspoň nejaký ten základ kúpiť. Cez deň som bola v škole, do večera v práci. Začala som byť z toho unavená, mavať problém s pozornosťou, bolesti hlavy. Napriek tomu som sa učila celkom dobre, avšak občas som vynechávala vyučovanie, lebo som sa cítila veľmi unavene. Čo malo aj potom dopad na prospech správania v škole, ktorý mi mama nevedela odpustit. S rovesníkmi som si nerozumela, ja som totiž musela predčasne dospieť a nechápala som ich, ani tomu, prečo nemám kamaratov. Celú strednú školu som počúvala aká som sprostá, aká som krava neschopná, ako nezmaturujem. Do toho ma bil aj brat, keď mu niečo na mne nevyhovovalo - násilne gény po otcovi. Čo som však nevedela odpustit mame, že prehliadala tie facky, kopance, údery a modriny od môjho brata, tvárila sa, že to nie je nič vážne. Hlavne aby sme navonok vyzerali ako usporiadaná rodina. Raz to jedna známa povedala všeobecnej lekárke a v škole sa to riešilo, to som bola pred maminou rodinou ako čierna ovca, ja jej robím problémy a môj brat bol chudák. Všetci uverili jej, nie mne. Pretože ja som bola len dieťa, ktoré musí počúvať rodičov. A tak to dlhé roky pokračovalo, brat ma bil aj ako už dospelú (naposledy na mňa chcel ruku siahnuť na návšteve, mala som 27 rokov, ale to som povedala, že to bude posledná vec a podám už naňho trestné oznámenie). Všetko môjmu bratovi ospravedlňovala, prehliadala a ja som vždy za všetko mohla. Brat bol jej miláčik. A aj keď mu niečo povedala v zmysle, že to čo robí nie je správne, ale nikdy viac preto neurobila, aby sa násilne nesprával, nezasiahla. A ja som bola pre ňu tá hlúpa, ktorá nedokončí vysokú školu. Ale keď som už promovala, tak sa chválila aká som šikovná a ako mi dopomohla k tomu úspechu. Nech je všetko pekne navonok. A
áno dopomohla, dala mi strechu nad hlavou, dala mi jedlo, teplé miesto...ale nikdy mi nedala lásku, pochopenie, vypočutie. Keď som viackrát navrhovala aby sme o problémoch diskutovali, aby sme sa snažili problémy riešiť rozhovorom a hľadaním riešení, nikdy sa to nestretlo a pochopením. Každý čo i len krátky rozhovor skončil hádkou. Doma som pochopenie nenašla a ani vo vonkajšom svete, pretože som sa uzavrela do seba. Napriek tomu, že mám kamarátov a známych a najbližší vedia akú som mala minulosť, len veľmi ťažko sa citovo otváram ľuďom. Fungujem ako stroj.

A ani po rokoch si neviem nájsť cestu k mame. Vždy jej snaha o vyjadrenie akýchkoľvek citov ostane pri jej rozkazoch, výčitkách. Nič voči mojej osobe nerobí s láskou, všetko čo spraví je sprevádzané výčitkou....a ja už neviem reagovať inym spôsobom na jej správanie ako rozculenim sa a nadávkou na jej osobu. Uz som na ňu zanevrela. Chápem, že sa nezmení, lebo to tak nevníma, ale neviem jej odpustiť tie útrapy, ktoré mi spôsobila.

Kamka2

Chcela by som vidieť že ak by sem nejaká žena písala že má agresívneho manžela ktorý ju kope, bije, mláti (až tak že dotyčná má z toho modriny), ktorý jej nadáva že je sprostá a nič v živote nedosiahne, ktorý sa nestará o naplnenie jej životných potrieb (ak by bola tá dotyčná vtedy neschopnosť si ich zabezpečiť sama, napr. z dôvodu materskej dovolenky či vážnejšej choroby ktorá by ju vyradila z pracovného procesu), či by ste jej ty tiež písali takéto veci ako v tejto diskusii... Že sa nemôžete k tomu vyjadriť lebo nepoznáte názor a postoj oboch strán, že jej manžel ju "určite" má rád, len to nevie vyjadriť alebo je vystresovaný, a že nech sa vlastne dotyčná zamyslí nad sebou lebo určite ani ona nie je dokonalá (a tým pádom keďže ani ona nie je perfektná tak je takéto správanie voči nej vlastne úplne normálne a akceptovateľné?). Pritom podľa pisatelka písala hlavne o tom ako má problém sa s týmito skúsenosťami emocionálne vyrovnať a vy tu nerobíte skoro nič iné ako to že spochybňujete jej zážitky čo si prežila a v podstate jej upierate právo mať k tomu nejaké pocity. Namiesto nejakej empatie alebo snaženia sa vžiť do jej situácie aby ste (mohli skúsiť) porozumieť z čoho vychádza tu hlavne moralizujete a počujete. To určite človeku čo zažil traumu "ohromne" pomôže....

Kamka2

Keita nedaj sa. Najlepšou pomstou Tvojej "darovkyne vajíčka" (sorry, nie je to výraz z mojej hlavy, čítala som to na iných fórach, ale v Tvojom prípade úplne sedí) bude, ak sa Ti podarí spraviť si nejaký kľudný, pokojný a (snáď aj) šťastný život. Ak nič iné, pomyslí si aspoň že jej to urobíš napriek (aj keď podľa mňa primárny dôvod a motivácia pre Teba by mal byť to, aby si sa sama cítila šťastná a našla pokoj a mier pre svoju dušu, naplnenie v živote, čiže pre Tvoje dobro, nie preto aby si v nej vyvolala nejakú reakciu). A na nejaké prekliatie never, to sú blbosti. A keby aj, tak vraví sa, že sa to nakoniec aj tak vráti k "odosielateľovi". Takéto niečo čím si si prešla ľudia z normálnych rodín ťažko pochopia, ale už tým že si to dokázala tak dlho prežiť si silná (aj napriek tým úzkostiam, ktoré sú mimochodom len prirodzeným dopadom na traumy ktorými si si prešla; je to spôsob ako sa ľudské telo a psychika vysporiadava s hroznými zážitkami).

Svoje detstvo už nebudeš môcť zmeniť, ale svoj budúci život možno ešte môžeš ovplyvniť k lepšiemu. Aj keby sa Ti nesplnilo všetko čo si si predstavovala, tak môžeš stále zažiť nejaké šťastie, kľud, pokoj...

Keita

Mna macocha odkopla ked som bola babo. Este kym ma mala v bruchu pila a chcela potratit. Nevydalo. Otca nepoznam. Hodila ma dedkovi a babke, co sa doma vadili kvoli nej cele roky. Sem tam prisla, na par dni, ozrala sa znova a odisla. V skole sa so mnou nechceli kamaratit kvoli nasej rodine. Nikdy ma neobjala. Nikdy nepovedala peknym menom. Neznasala ma. Prekliala ma dokonca. Hucala, ze som jej znicila zivot. Cely zivot mam len rozne aj zdravotne problemy a verim, ze kvoli nej. Jej kumpan ma zneuzival. Najradsej by som sa zabila, aby bol uz pokoj. Mam lieky, chodim na terapie. Obrala ma o vsetko. Ked dedko a babka umreli, mala som 18, rodina zhabala dom a mna vysmarili na ulicu. Nikdy jej neodpustim. Kvoli nej som dopadla ako som dopadla. Mam depresie, uzkosti a PP az kym neumriem. A to pisem len zlomok z co som zazila...

Kamka2

Ešte som si nakoniec spomenula na jednu vec... Existuje jedna kniha, moznk by Ti mohla pomôcť. (Len neviem, či mi systém tu dovolí nakopírovať weblink).

www.martinus.sk

Kamka2

Chcela som Ti ešte napísať jednu vec. Samozrejme že nie si dokonalá, ani bezchybná (to nie je nikto, nakoniec ani ľudia čo Ti tu v diskusii píšu takéto príspevky). Ale napriek tomu je plno detí, ktoré aj keď nie sú dokonalé, tak dostávali rodičovskú lásku a porozumenie. Dokonca niektoré aj od rozvedených rodičov. Musíš si uvedomiť, že aj keď ani oni neboli dokonalé, tak dostali tieto základné atribúty ako lásku, prijatie, a bezpečný domov (hoci tam tiež nemusel byť žiaden materiálny luxus). A nebolo to podmienené tým, že tieto deti by boli dokonalé alebo perfektné. A teda to, že Ty nad absenciou týchto absolútne základných nemateriálnych vecí smútiš vôbec nenaznačuje že sa potrebuješ robiť lepšou alebo vyvyšovať nad svojou matkou alebo na nej hľadať chyby aby si si zlepšila svoje sebavedomie, ako sa Ti tu niektorí hlupáci v diskusii snažia medzi riadkami posunúť. Keby to bolo tak že rodičom by sa malo už len z titulu rodiča všetko odpustiť a prepáčiť, tak by sme potom nemuseli mať na svete ani žiadne práva na ochranu detí; žiadne medzinárodné zmluvy ani úmluvy, za ktoré sa podpisujú celé štáty.

Na záver Ti ešte môžem navrhnúť knihu "Jana Eyrová"; neviem, či to poznáš a je to fiktívny román, ale niektoré atribúty sú tam podobné (najmä postava Jany a jej prvého bratranca ktorý je tam spomínaný). Je to síce fikcia, ale to ako obaja z nich dopadli by Ti mohlo dať trochu inšpirácie a vnútornej sily, ako ďalej do života.

Nemusíš nič odpüšťať; to že si uvedomuješ svoju bolesť a stratu z detstva neznamená že v sebe živíš pomstychtivosť a nenávisť. Poradila by som Ti pokúsiť sa zmieriť s tým, že od svojej matky (tak ako od otca a toho hrozného brata) pravdepodobne lásku ani porozumenie nikdy nedostaneš, ale môžeš ju sama hľadať inde... Snažiť sa nájsť krásu všade kde sa dá; v prírode, v dobrých ľuďoch okolo seba, v milujúcich zvieratkách ktoré vedia dať pravú nezištnú lásku.... Čítala som raz v angličtine takú frázu, znela v preklade "priatelia sú rodina ktorú si vytvárame sami", a pri dobrých priateľoch to naozaj platí. Ak nájdeš v sebe vnútorný pokoj a spoznať ľudí, ktorí sú dobrí a ktorým na Tebe bude naozaj úprimne záležať, tak v budúcnosti dosiahneš šťastie a spokojnosť.

Kamka2

Osobne som čítala (na iných fórach) veľa príbehov ľudí s podobnými životnými skúsenosťami. Niekedy tam boli rôzne obmeny, napr. rodičia boli dvaja a preferované dieťa bola sestra; niekedy bolo nemilované dieťa zas jedináčik alebo tam boli ďalší manželskí partner(i) jedného alebo oboch pôvodných rodičov; scenár ohľadne absencie lásky a porozumenia tam však vždy bol veľmi podobný (niekedy bohužiaľ aj s pridruženým týraním, tak ako u Teba). Veľa s týchto ľudí sa nakoniec rozišlo so svojimi rodičmi a prerušili s nimi úplne všetky kontakty, aj so súrodencami alebo ostatnou rozvetvenou rodinou. Niektorí z nich neskôr našli lásku, porozumenie, a prijatie, ktorých sa im v detstve nedostávalo a o ktoré boli ukrátené u rodičov svojich partnerov.

Myslím že pre Teba je dôležité si uvedomiť, v čom si vyrastala a aký vplyv to na Teba malo. Ako Ťa to poznačilo, zranilo, zmenilo pohľad na život a na seba... Nesnaž sa v sebe potlačovať ani zapierať svoje pocity. Uvedomenie si svojich pocitov môže byť prvým krokom k liečeniu duše (alebo skôr negatívnych dopadov na Tvoju dušu). To nie je žiadne "ľutovanie sa", ani "zbytočné hrabanie sa v probléme", to je psychologický proces, ktorým si musíš prejsť aby si si uvedomila že aj Ty ako človek máš hodnotu, a napriek tomu že nie si (tak ako nikto) bezchybná a dokonalá, máš právo na minimálne základnú úctu, rešpekt, bezpečnosť a integritu svojej osoby. A NIKTO Ti nemá právo tvrdiť ani inak. Bez uvedomenia a hlbokého vnútorného prijatia týchto myšlienok by sa Ti totiž mohlo v budúcnosti stať, že si nájdeš partnera, z ktorého sa vykľuje rovnaký násilnícky človek ako napríklad Tvoj brat, prípadne aj niekto kto by Ťa síce nemlátil, s namiesto toho by Ťa neustále a sústavne ponižoval, zosmiešňoval a inak úmyselne psychicky ničil. Toto sa stáva ľuďom ktorí prešli podobným detstvom ako Ty, lebo niekedy takíto ľudia nepoznajú správnu model fungovania a myslia si, že prejavy týrania sú láska, alebo skončia s nejakým štokholmským syndrómom.

Kamka2

Kecy typu že treba za každú cenu "odpúšťať", inak sa svojich problémov nezbavíš, sú tá najväčšia blbosť ktorá sa v dnešnej, nazvala by som to "laickej psychológii" (typu rady od verejnosti) nachádza a je to často opakovaná fráza, ktorá je omieľaná ľuďmi ktorí sa chcú tváriť ako múdri, ale pritom danému problému vôbec ale vôbec nemusia rozumieť. Stačí že budú z nadriadenej pozície akéhosi pomysleného vlastného osvietenia papagájovať túto rádoby múdru frázu, ktorej spojitosť so skutočným vyliečením a pozbavením psychickej a citovej traumy akosi (pokiaľ viem) nikdy nebola akokoľvek vedecky ani žiadnou štúdiou preukázaná.

Pre podateľku: je mi veľmi ľúto čím si si prešla. Určite to bola bolestivá skúsenosť. Samozrejme, nikto nie je dokonalý a všetci máme svoje chyby, ale napriek tomu si aj Ty mala právo v detstve na lásku, porozumenie, pochopenie, na nejakú základnú úctu a BEZPEČNÝ DOMOV. Tieto veci nie sú (alebo by teda nemali byť) považované za žiaden luxus ani niečo extra, čo si musíš zaslúžiť - malo by to byť dané úplne automaticky, v rámci možností každého rodiča (a myslím že porozumenie, snaha o pochopenie, milé slovo, povzbudenie, a nejaký záujem o Teba ako o ľudskú bytosť a dieťa Tvojej matky) naozaj nič peňažné nestojí. Máš úplne plné právo cítiť sa smutná a v podstate žalieť za tým, na čo si mala v detstve právo, čoho sa Ti nedostávalo, a nad tým že sa teraz musíš vďaka tomu vysporiadavať s následkami, s ktorými by si inak nemusela.

daniela2

Ahoj, rozvedené matky to majú ťažšie, lebo sa ani po psychickej stránky nemajú komu zveriť, ak majú problémy s deťmi a nemajú čas ani na kamarátky, ktoré majú skúsenosť s odrastenými deťmi, ktoré by jej poradili, aby dcére kupovala drogériu alebo jej dávala nejaké vreckové, a aby dieťa nemuselo počas strednej školy aj pracovať, pracovať by malo iba počas školských prázdnin, prípadne občas jeden víkendový deň pár hodín.
Potom by nemalo neospravedlnené hodiny v škole a matka by nebola psychicky zdeptaná z toho, že má dcéru záškoláčku a nedá sa s ňou normálne rozprávať, lebo sa háda a neposlúcha. Navyše mať ešte po práci energiu aj na to, aby zabránila synovi jej fyzicky ubližovať.
Myslím, že mama Ťa mala a má rada. Len je tak zdeptaná životom, že jej ostal v mysli samý stres a starosti a nebola schopná ti lásku preukazovať. Určite si želala, aby si študovala, aby si sa dobre učila, nemala neospravedlnené absencie z vyučovania a pod. A želala si aj to, aby ti brat neubližoval a aby ste sa nehádali. Len bola slabá presadiť si tieto želania. Takže sa s ňou nehádaj, k hádke treba dvoch a keď niečo vyčíta a podobne, máš predsa dve uši: jedným dnu a druhým von.
Domnievam sa, že tvoje detstvo bez prejavovanej lásky k tebe zo strany matky nemôže byť dôvodom k úplnému odstrihnutiu matky z tvojho života. Na tvojom mieste by som si k matke udržiavala emocionálny dištanc, napriek tomu by som ju kontaktovala. Teraz bývaš samostatne? Máš vlastnú rodinu?