Stretli ste sa s tým u IŤákov alebo u iných?

Thomas-123

Re Parker: Aj ty si dôkazom, že existujú aj príčetní IŤáci...

Neviem - ja som prišiel do styku zatiaľ asi so 4 príčetnými, ale min 20timi čo ako píšem - aj do krvi sa pohádajú, že programátor bude z každého, kto sa poctivo učí - poprípade, že dizajnér bude hoc kto kto poctivo cvičí, lebo dizajnérov robia aj 13 roční chlapci...

(Heh počul som o tom, že nejaký 15 ročný Američan postavil atómový reaktor... Čiže môže atómové reaktory stavať hoc kto? :D )

Parker

Ja pracujem v oblasti IT (webhosting) a určite si nemyslím, že by to tak bolo. Toto nie je pre každého a v mojej práci dennodenne komunikujem so zákazníkmi, čo si o sebe myslia, že ak sú schopní nakopírovať inštalačné súbory Wordpress na server, tak automaticky sa stávajú programátormi. A tí čo vedia v Skicári otočiť obrázok o 90 stupňov, tak sa označujú za grafikov.

Thomas-123

re cicilka: A hlavne byť si vedomý, že určite veci (aj keď sú dnes prestížne) nemôže robiť hockto....

A jasne, ja si nemyslím, že šeci majú trpieť depresiami alebo čo... Ale zas existuje aj niečo, ako ,,toxická pozitivita"

A toto môže byť jeden príklad, že dávaš energiu na naučenie sa nejakej veci, ktorá ti reálne nejde, ale všetci ťa presviedčajú, že tú vec môže robiť hockto (trebárs vytiahnú ti články typu ,,česky baník XY stratil prácu, naučil sa programovať a zarába teraz brutálne peniaze; poprípade ti vytiahnú komenty pod nejakými kurzmi typu ,,ja som chodil na učňovku na kuchára, prepadal som - no naučil som sa programovať a teraz zarábam tisícky eúr. Nikdy som si nemyslel, že take budem robiť)...

Počul som takú vetu, že napr. najväčšia chyba v reklame, čo môže byť je to, keď sa prezentuje, že produkt XY je pre všetkých - nič také ako produkt pre všetkých neexistuje.

A zrejme to bude tak aj s prácami - ,,práca, ktorú môžu robiť všetci - úplne všetci - zrejme tiež nebude existovať.

Thomas-123

Re daniela2: ,,Rovnako, ako keď im program nechce fungovať, tak na ňom budú makať, kým nepôjde. A myslia si, že aj ľudia sú takí. Keď im niečo nejde, majú makať, kým to nepôjde" - presne, s tým som mal skúsenosť aj ja.

Keď som sa pokúšal osvojiť si programovanie v PHP tak som bol v styku s jedným ,,jedincom" (inač budem diplomatický, nech nie je problém) - viem, že napr. radil mi ako nastaviť virtuálny server... No riešil som to asi pol dna furt nejaký problém... Furt na mňa že ,,šak si vygoogli riešenie nie?" furt som dačo našiel, ako zmeniť určite nastavenie a furt nejaký problém tam bol ta hovorím akože ,,sory ale dlabem na to - vyskúšal som tisíc možnosti a nič" ta na mňa reši v zmysle ,,joj ty si jak moj bratranec, čo keď mu dačo na pc nejde a hneď je naj**aný" a chápeš - vysvetľuj to, že riešiš to už asi viac než pol dňa a nič to nejde.....

A máš dobre, keď máš ústretových Itčkárov - aj ja som takých našiel ale bolo ich len zopár (asi traja keď dobre počítam)... Ústretových myslím, že keď som im vysvetlil, že som dával veľkú energiu do osvojenia si programovania, no ani po dvoch rokoch neboli vedomosti na to, aby som pracoval čo i len ako junior, tak mi normálne ľudsky vysvetlili že ,,sory, ale programovanie nie je pre každého... že proste kto nie je logický typ atď, tak sa pri učení bude max tak trápiť"

Dokonca som ústa otváral napr. keď pre jednu programovaciu strednú som robil jeden text, čo daju na web tak tam mali, že je to škola, určená pre ,,logické typy a žiakov, ktorí inklinovali k matematike a fyzike" (proste ústa som otváral preto, že to nebola inštitúcia, prehovarajúca, že nič také ako predpoklady nato neexistujú , že to môže robiť každý a podobne).

U iných bolo vkuse prehováranie, že áno že to môže každý, že nepočuvaj iných atď... Ako ,,nepočúvaj iných" dobre to znie ale vieš no... Dajme tomu že ty by si sa učila veci ohľadom jadrovej fyziky - a po dvoch rokoch by sa všetci ľudia z oblasti pri tvojich vedomostiach doslova za hlavu chytali.... Tak čo by to znamenalo? Že si kapacita v oblasti jadrovej fyziky a tí čo hovoria, že tvoje vedomosti za veľa nestoja sú k**i, ktorí ťa chcú len dole stiahnuť?

P.S.: Ak by si chcela vedieť, čo teraz robím tak pomaly sa snažím osvojiť si IT Testerské vedomosti... Aspoň tak mi bolo doporučené no - že je dačo iné písať kód, riešiť logické problémy atď... A iné určiť, že aké systém môže mať poruchy a trochu zjednodušene povedané ,,skúšať niečo pokaziť".

cicilka

toto sa netyka len it sektoru, to je vela ludi takych, ale tak najlepsie je naucit sa jednym uchom dnu a druhym von ;)

daniela2

ítéčkári sú kategória samá o sebe. Áno, problémy pre nich existujú iba v mysli, inak sú zvyknutí, že nič nie je nemožné. Rovnako, ako keď im program nechce fungovať, tak na ňom budú makať, kým nepôjde. A myslia si, že aj ľudia sú takí. Keď im niečo nejde, majú makať, kým to nepôjde. Akurát že ľudia nie sú počítače....:-))
Vo firme, kde pracujem, sú však ítéčkári celkom milí a ústretoví, a berú to tak, že to oni sú pre nás, nie my pre nich. Ale po každej službe mám podávať spätnú väzbu a body za prístup personálu a pomoc. Takže musia byť milí a úctiví, aj keď oni to majú v hlavách nejak inak usporiadané....
:-))

Thomas-123

U mňa bolo tak, že som našiel IŤakov, ktorí neže len o tom boli presvedčení - ale boli schopní sa aj do krvi pohádať, že každý môže byť hudobník, každý môže byť spevák, každý môže študovať za právnikka.... Lebo ,,všetky prekážky su predsa len v tvojej hlave"

Pozitívne myslenie samo o sebe nie je zlé, ale dôležitá je aj realita. (existuje neičo take ako toxická pozitivita)