IBS

Príspevok v téme: IBS
Ss552

Ahojte, je tu niekto s ochorením IBS?
Chcela by som od vás len nejaké rady, tipy ako predísť nafukovaniu a neustálym bolestiam brucha.
Prestala som fajčiť, piť kávu, alkohol max. 2 poháre suchého, bieleho vína (cca raz za 2 týždne), nejem mastné, sladké, nemôžem ani priveľa vlákniny, ani mliečne/pšeničné výrobky, no bolesti a nafukovanie neprechádzajú :( .. už to trvá 3 roky a doktorka mi nevie poradiť .. čo vám zabralo?
Ďakujem.

Almarinos

katastrofa. tuto na fore to neporiesime.
jedine zmenit lekara. urcite kebyze ides do "Prakt. ambulancie" - msju dost pobociek, tak tam ta urcite dalej odporucia. nie su pokakani, ked maju niekoho niekam odoslat. take mam skusenosti. kebyze nie, tak na tvojom mieste obeham vsetkych moznych lekarov v okoli, opisem im svoj problem a niektory by ta z nich mohol zobrat.

Ss552

Áno, už to budú 4 roky, ale moja doktorka na to proste kašle, keď som schudla 24kg, lebo som vkuse mala hnačky, len mi povedala, nech si odsledujem čo mi robí zle a nech to nejem.
Ale nechce ma poslať nikam, rada by som navštívila nejakého špecialistu aj bez jej odporučenia, ale je to moc drahé.
Ja už som zúfalá, neustále bolesti brucha, proste, stále vyzerám ako tehotná.

Almarinos

Ss552-mimochodom tvojej doktorke sa cudujem, ze ta este stale neodoslala na gastro. Dobre som to pochopil, 3 roky mas taketo problemy a este si nebola u specialistu?

Almarinos

Citricidal je silne dezinfekcne cinidlo, nici plesne, bakterie a pod. Velmi to tu vychvaloval RNG-ale ta minca ma aj druhu stranu, o tom sa tu moc nepise. Daval by som ho iba zvonka. Cize aj tu na fore ma tento pripravok dobru reputaciu a ja som tomu veru naletel. Na kozi moze sposobit zacervenanie, palenie. Ale urcite pomaha na plesne zvonka, to viem. A ktovie, ako to vyzera potom vo vnutornych organoch.
Ja rozmyslam, ze by som na to isiel vysokymi davkami probiotik, ktore vy mohli vytlacit tie zle bakterie....ale to je len moja teoria. zo skusenosti ale viem, ze ked si supnem 2 tabletky LactoSeven (co su probiotika) tak sa mi na urc. cas polepsi.
Ale zase necital som tolko co ty : ) a mozno mam iny problem nez autorka.

Almarinos

citricidal- na tuto latku by som si daval poriadny pozor. urcite neuzivat vnutorne! mne to poskodilo zaludok a zrejme aj ine organy. ja som si tuto problematiku dobre nenastudoval, ale pomahaju mi probiotika, chlieb nemozem jest-bolest brucha, rozky ano. treba navstivit DOBREHO gastroenterologa podla referencii.

Ss552

Ďakujem krásne!
Určite si to pozriem, a možno je to môj problém, všimla som si, že určité druhy ovocia mi robia veľmi zle, taktiež aj niektoré druhy zeleniny a veľa vlákniny je taktiež u mňa tabu, to mi spôsobuje hrozné bolesti :/ .. a testy na SIBO si môžem vyžiadať u svojho obvodného lekára?

ModraObloha

Ahoj pozri si niečo o FODMAPs - jedná sa o akronym - Fermentable Oligo-Di-Mono sacharids And polyols. Tieto látky sa vyskytujú prevažne v zelenine a ovocí , možno je to práve tvoj problém. V podstate ide o vysoko nachylne potraviny fermentovať v tvojom čreve. Tým sa môže vytvárať nadúvanie. Čo som kus čítal o tejto problematike je to, že veľa krát sa ľudom polepší keď naopak obmedzjú vlákninu, probiotika, prebiotiká a zameriavajú sa skôr na znižovanie počtu bakteríí v čreve. Funguje to systémom - vykynožiť patogenne bakterie + drasticky znížit počet bakterií v tenkom čreve (kde by ich málo byt velmi málo v porovnaní s hrubým črevom) a následne obnoviť zdravú črevnú flóru.. treba sa zamerať na SIBO (small intestine bacterial overgrowth) a fodmaps, ak vieš anglicky a rada čítaš tak si prečitaj knihu Healthy gut healthy you, je to ale dlhé, prípade si naštuduj to SIBO a FODMAP a zmeň stravu na základe tohoto. Ak užívaš kefíry, kvasene produkty, alebo aj vela ovocia (fruktoza -fruktány ) dokonca a v cibule ich je vela alebo aj cesnaku o by človek povedal že je skor antibakterialne (do určitej miery je) tak len vyživuješ tu patogenickú floru. Z doplnkov neviem, pravdepodobne by bol dobrý berberin, citricidal, oregánovy olej v enetrických kapsuliach , zázvor, možno aj kurkuma, určite ich je viac.. další faktor je žalúdok. Ak máš vysoké pH žalúdku tak sa ti konštantne do čreva dostávaju bakterie ktoré by normálne kyselina zničila. Preto ak máš problém s refluxom/ záhou tak je môžné že maš tento problém tiež.. to zaleží ako tráviš mäso a ine živočíšne produkty a či ti vôbec ide na chut. Doporučujem zistit si niečo viac a začat k tomu nejak systematicky pristupovať, nepoznám žiadných odborníkov ale myslím že som čítal články od nejakých možno českých možno slovenských už neviem čo pisali presne o tomto, dokonca robia myslím aj testy na SIBO (robí sa to z dychu ak ti tam namerajú určitú látku tak je to velmi pravdepodobné a môže sa jednat aj o rôzne typy SIBO, to znamená že maš inu skladbu bakterii ale v podstate tam nemaju čo robiť (v tenkom čreve)