Dobrá kniha, ktorá povzbudí

Príspevok v téme: Dobrá kniha, ktorá povzbudí
MCD

Ahojte, čítali ste niekedy nejakú dobrú knihu, ktorá Vás psychicky nakopla, povzbudila? Zameraná na pozitívne myslenie, ako získať duševnú pohodu, rovnováhu, sebadedomie ako sa zbytočne netrápiť maličkosťami. Jednoducho niečo v tomto štýle. Aby človek nemyslel negatívne, aby si užíval život a podobne.
Za každý tip budem vďačný, ďakujem.

bronimira

Mna tie motivacne knihy vytacaju. Ako sa da mysliet pozitivne ked sa tu deju veci ako sa deju, ako mam mysliet pozitivne a motivacne ked mi zomieraju blizky ludia :(

MCD

Ďakujem za príspevky.

Len aby som to upresnil. Môj život je jeden stres a nervozita, ktorá sa posledné týždne neskutočne prehĺbila. Chytávam nejaké záchvaty paniky a úzkosti, hlavne z toho, že či sa niekedy môj život vráti do normálu. Niektoré prejavy na mojom tele ma dosť stresujú a moc sa nato zameriavam (búšenie srdca, tlak na hrudi, nervozita, nepokoj), namiesto toho, aby som si užíval a vychutnával život, ktorý by som mohol mať krásny v podstate. Ale dostal som sa do nejakého začarovaného kruhu. Proste sa bojím, že či náhodou nedostanem nejaký panický záchvat úzkosti a je jasné, že ho potom dostanem.
Týždeň dozadu som čítal knihu Ako si zvýšiť sebavedomie a celkom ma tá kniha dala do rovnováhy, sústredil som sa nato, že to je môj problém a tie dni som strávil celkom v pohode. Potom som ale navštívil psychiatra, ktorý si myslí, že také záchvaty nie sú dobré, že musíme nejako ukľudniť hormóny a dal mi aj nejaké tabletky, zatiaľ len malú dávku. Trvá to čas, kým to zaberie, takže zatiaľ od toho nič neočakávam. Najskôr vraj poriešiť dôsledky a potom sa zameriať na príčiny tých záchvatov. Ja si ale myslím, že si to dosť robím aj sám. Proste keď sa niečoho bojíte, tak sa to just stane (čítal som knihu Od stresu k progresu a dostal som do kapitoly "nespavosť"). Dovtedy som spával dobre ako bábätko, no od vtedy sa budím v noci a mávam stres. Takže mi z toho vychádza to, že si veľa veci robím sám, podvedome. Chcem svoj život dostať pod kontrolu, uvažujem, že sa objednám aj k psychológovi, alebo neviem no. Musím proste počuť niečo také, že to prejde, že to prekonám, nejaké rady, ako myslieť pozitívne a na to sa sústrediť.

Bohatier

Niekde som počul, že zlepši živor inému a zlepšíš i ten svoj (táto Ti ukáže dôležitosť rovnováhy vo všetkom). Die psychotherapie - Wighard Strehlow

fmfiain1234

Dobrý deň MCD,
keď som ešte chodil na strednú školu, mal som určitý čas pokazený počítač a tak som hľadal niečo, čo mi ho ako zábavu nahradí. Našiel som knihy od Martina Kukučína. Jeho knihy sú vtipné a optimistické.
Odporúčam jeho knihy.

Ďakujem za odpoveď a ochotu.

Omen

Motivačných kníh je veľa, tak snáď ťa niektorá z tu uvedených osloví:
Daniel Slobodan: Cesta k prameňu
Joyce Meyer: Sila myšlienok
Richard Carlson: Netrápte sa pre maličkosti
Netrápte sa, môžete byť šťastní
Pavel Hirax Baričák: Šlabikár šťastia
Eckhart Tolle: Sila prítomného okamihu
Don Miguel Ruiz, Don Jose Ruiz, Janet Millsová: Piata dohoda
Nick Vujicic: Život bez hraníc

parazitik

Teraz som si precitala poriadne co pises :D Ty chces vyslovene nejaku motivacnu, ktora obsahuje NAVOD ako si zlepsit niektore aspekty v zivote, osobnosti... Ako hovorim, ja som sa tieto veci naucila prostrednictvom roznych situacii v priebehu zivota a teda, nepotrebujem nikde to uz citat a ovela viac mi daju (ne)obycajne pribehy v beletrii.

Ale vyslovene na tieto ucely by som teda odporucila tu Kaviaren na konci sveta od John Strelecky (tenka chutna knizka, preluskas hned) a Don Miguel Ruiz - Styri dohody. Tu mam rozcitanu uz nejaky ten cas, lebo naozaj vacsinu z toho uz poznam a aplikujem, tak nie som nejak motivovana sa s jej precitanim ponahlat, ale vela ludi si ju pochvaluje (pre mna vsak mnohe z toho je samozrejme).

parazitik

Precitala som kvanta a kvanta knih. Skoro z kazdej som si nieco zobrala. Vyslovene motivacnu, co ma tak pohladila na dusi som vlastne asi ani necitala. Ale nieco z tej kategorie, co sa mi pacilo, je napr. Kaviaren na konci sveta, velmi tenka, precitas behom dna a su tam krasne ilustracie. Tu knihu som si kupila asi kvoli obalke, je krasna, taka nunu :-) A obsahuje velmi jednoduchy navod ako zit stastnejsie. Faktom je, ze ked citam teraz uz akukolvek akoze motivacnu knihu, drvivu vacsinu z toho poznam a aplikujem v zivote, resp. nejak som sa ku tomu v zivote dopracovala aj sama, k tym urcitym myslienkam, navykom a tak. Cize mna uz nic nevie nejak zaujat z tej kategorie a preto ani nevyhladavam take knihy.

Osobne ma viac oslovili, motivovali a priviedli na urcite myslienky a k hlbsiemu vnimaniu zivota a suvislosti naopak knihy z kategorie beletria. Uplne najoblubenejsiu knihu mam od Mika Waltari - Temny anjel. Je to tucna dvojdielna kniha, ale je vyborna ako vsetko od Waltariho. Hovori o konci jednej civilizacnej epochy (Pad Konstantinopola) a na pozadi toho sa odohrava velmi nadcasovy pribeh. V podstate dokonale sedi na akukolvek dobu a vnimam, ze mozno aj tato nasa civilizacia pomaly ale iste konci, zda sa, ze teraz uz aj celkom rychlo. Citala som ju, ked som mala 15 a doteraz je to moja uplne naj kniha, aku som kedy citala.
Z kategorie knih, ktore ma najviac oslovili su este tieto: Toshikazu Kawaguchi - Before the coffee gets cold, Bernhard Schlink - The woman on the stairs, Paolo Coelho - Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala. Ani jedna v podstate nie je "duchovna" (okrem Coelha), ale v kazdej je akoby taka podstata niecoho zachytena, take hlboke pravdy skryte za pribehom.
Velmi mam rada aj take surrealisticke knihy, jednu dobru som citala nedavno od Samanta Schweblin - Mouthful of birds a uz velmi davno od Jozef Viktor Schwartz - Navraty z neskutocna. Obe obsahuju poviedky, kde niektore su povzbudive, ine znepokojive, ale nenechaju cloveka chladnym, maju take to fluidum, co nuti sa zamysliet nad tym. Ovsem ako vyslovene povzbudzujuce knihy to asi naozaj nie su, pri tej Schweblin sa mi z niektorych poviedok az chcelo "blejt".

Este mi napadlo, mozno take duchovne (cez pribeh) knihy, ktore sa mi pacili su: Aniko Sandorova - El camino - Cesta, ktora vedie domov, zbierka poezie od Rupi Kaur - Slnko a jeho kvety (nie je duchovna, ale v tych riadkoch je nieco, co ma velmi oslovilo) a teraz mam rozcitanu od Leonard Cohen - Nadherni porazeni. Je to zvlastna kniha, najprv som ju chcela odhodit, lebo tam je jazyk na styl Bukowskeho a toho rada nemam, ale Cohena rada mam, tak som tomu dala sancu a je to take, no neviem, neuchopitelne a to mam rada. Ale je velmi perverzne pisana, to nemusim, taky jazyk, inak je to teda velmi zaujimava knizocka, stale som sa nerozhodla, ci sa mi paci alebo nie, ale nuti ma to ju preluskat.

fmfiain1234

Dobrý deň MCD,
ak som to správne pochopil, hľadáš dobrú knižku o psychológii.
Ja som síce nejaké knižky o psychológii čítal, ale neviem ti povedať, čo ti odporučiť.

Porozmýšľaj, čo by ťa zaujímalo a napíš to sem, tak ako všetci.

Ak som to správne pochopil, tak hľadáš materiály, ktoré porovnávajú motiváciu s pracovným výkonom. Existujú činnosti, ktoré zvyšujú motiváciu a činnosti, ktoré znižujú motiváciu. Príliš malá motivácia (lenivosť) znižuje ľudský výkon a príliš veľká motivácia, tiež znižuje výkon človeka. Posielam ti krivku motivácie a výkonu. Stredne veľká motivácia má na výkon človeka najlepší vplyv.

Ďakujem za odpoveď a ochotu.