Priateľka / Byt

Príspevok v téme: Priateľka / Byt
Varus

Písal som do jednej témy, že u mňa nie je možné, aby som si našiel priateľku, pretože mám problém s bytovou situáciou. Bývam v byte s mamou, sestrou a starou mamou, ktorá je imobilná, takže už len sedí a leží na posteli.

Trochu ma prekvapilo, že so mnou ľudia nesúhlasili, keď som napísal, že by to určite priateľke vadilo, keby som si aj nejakú našiel. A stále si stojím za tým, že by to tak bolo.

Ja si neviem predstaviť, že by som si svoju babu doniesol do bytu, kde žijú ďalší traja ľudia a to sme skoro neustále na sebe, že nikam veľmi ani nechodíme. Nehovoriac o tom, že o starú mamu sa treba starať a je už na tom tak, že musí vykonávať veľkú aj malú potrebu priamo v izbe za pomoci špeciálnej stoličky, kde to treba následne vybrať a vyhodiť do WC.

Neviem si predstaviť, že by bola u mňa priateľka, ktorá by chcela ísť napríklad na WC, chcela by ísť po niečo do kuchyne a zrazu by videla ako moja mama riadi svoju mamu a ucítila by ten zápach, kým to mama vyhodí a vyvetrá sa. Takto to u nás aj každodenne vyzerá. Ak by chcel niekto napísať, že jednoducho treba niekde starú mami umiestniť, tak to je záležitosť na neskutočne dlhý čas, pretože zariadenia sú preplnené dôchodcami a všade je dlhý poradoví zoznam.

Samozrejme, že by som chcel vlastný byt, však to je asi sen každého mladého človeka, že raz bude mať svoj byt alebo dom. Lenže v dnešnej dobe je to nereálne. Byty sú tak predražené, že nie je možné, aby si mladý človek kúpil byt bez toho, aby si vzal veľkú pôžičku, ktorú bude splácať dlhé roky. Podnájom taktiež nie je riešenie, pretože človek vkladá peniaze do niečoho, čo nikdy nebude jeho.

Ja som sa s týmto zmieril, že by to každej babe vadilo, keby mala prísť k svojmu priateľovi a neustále by boli ako keby pod dozorom a nemohli si užiť čas, ktorí majú len sami pre seba. A nie, nemyslím tým len sex. Len ma zaskočili niektoré reakcie od ľudí, ktorí písali, že v tom vidím problém len ja.

Varus

Dobre, uzatvoríme to tak, že ty máš svoju pravdu a ja svoju. Takto by sme si tu mohli vymieňať názory stále dookola.

La

Pre teba je šťastie očividne toto - niekto prestrieda za päť rokov aj troch partnerov. Píšeš, že takí ľudia majú jednoducho šťastie, že sa dajú s niekým vždy dokopy. Ja píšem, že je to smola a trochu aj výpovedné. Asi sa na tento problém pozeráme inak, a preto si nerozumieme.

Áno, treba preskúmať a pozbierať informácie, dať si ich dokopy, porozmýšľať a sformulovať nejaké predpoklady - čo, prečo a ako. Ak sa budeš s niekým rozprávať, tak možno by ti ten človek niečo porozprával o svojom živote, ako on chápe vzťahy a ako sa mu darí vo vzťahu, ktorý má. Možno potom prehodnotíš svoj pohľad na "šťastie" a na svoju "smolu". Prípadne ťa ten človek ovplyvní a niečo na svojom správaní zmeníš.

Možno však na začiatok bude stačiť, keď pochopíš čo vlastne chceš ty. Ty chceš vzťah, to samo o sebe je pre teba asi šťastie.. Veď choď aj ty na diskotéky, pravidelne, keďže máš tú smolu, a možno nájdeš svoje šťastie aj ty.

Prečo zrazu máš vzťah? Taká hypotetická otázka... Píšeš, že si bol zakomplexovaný a pesimistický - to znamená, že teraz už nie si? V tom prípade, to možno z teba vyžarovalo, a preto si ju oslovil. V druhom prípadne možno bola aj ona zakomplexovaná a pesimistická, tak ste našli spoločnú reč.

Ja ti však nechcem protirečiť a o niečom ťa presviedčať - niekedy človek potrebuje mať aj šťastie. No nesúhlasím s tým, že všetko aj čo sa týka vzťahov je o šťastí, že je jedno čo si človek myslí.

Varus

Lenže ja píšem, že je o šťastí, ak si človek niekoho nájde, dokonca takého s ktorým bude počas celého života. Ja nepíšem, že je o šťastí úplne všetko. Ja som narážal konkrétne len na vzťahy.

A treba preskúmať, že prečo si niekto nájde zakaždým vzťah ? Prečo niekomu nerobí problém si nájsť nového partnera z týždňa na týždeň ? Ako to chceš preskúmať ? Nedostaneš žiadne racionálne vysvetlenie a prečo ? Lebo je to o šťastí ako celý čas aj tvrdím.

Si myslíš, že ľudia, ktorí si vedia nájsť vždy nový vzťah, tak sú od iných ľudí niečim výnimoční ? Keby si sa takého človeka aj spýtala, že ako to robí, že si nájde vkuse niekoho, tak čo by ti akože povedal ? Dal by ti tajný recept na to ako hľadať vzťahy ? Jednoducho vždy natrafí na človeka s ktorým si porozumie a je ruka v rukáve.

Píšeš, že niekto si nájde partnera možno preto, pretože zbytočne nepreberá, lenže ja tu píšem o človeku, ktorému sa jednoducho nenaskytne situácia, aby si ten vzťah našiel. Ono to nie je tak jednoduché, že napríklad prídem do zamestnania a zistím, že to dievča nemá vzťah a je možno aj tri roky samo. To vôbec neznamená, že teraz sa mi hodí okolo krku a budeme spolu. To dievča o mňa nemusí mať vôbec záujem, aj keby malo byť aj ďalšie tri roky samo.

Toto teraz ber ako príklad. Ja pôjdem budúci týždeň do Ministry, to je ten spomínaný klub u nás v BB. Zrazu tam uvidím dievča, ktoré sa mi páči a padneme si do oka a zrazu strávime spolu večer, kde si zatancujeme, niečo vypijeme a prehodíme si kontakty. Dva mesiace sa budeme stretávať a zrazu budeme tvoriť pár.

No a ako to, že zrazu by som mal partnerku, keď doteraz som vzťahy videl z úplne iného uhla pohľadu ? Bol som zakomplexovaný a pesimistický. Myslel som si, že baba by o mňa nemala záujem, pretože si ju nemám ani kde doniesť. Prečo zrazu mám vzťah ? No preto, lebo so mal ten večer jednoducho šťastie, že som narazil na dievča s ktorým sme si padli do oka.

La

Nie všetko je o šťastí - keby bolo, tak načo sa o niečo snažiť, nie? Veď, nemám to pod kontrolou, tak načo. Už vôbec sa nestotožňujem s tým, že je jedno čo si človek myslí.. Tým sa proste sám vzdávaš schopnosti niečo zmeniť, riadiť a dosiahnuť. Pomôž si sám aj boh ti pomôže.

Niekto sa nemusí snažiť a nájde si niekoho ľahko, a niekto naopak má s tým problém. Prečo? Ja neviem, treba to preskúmať prečo. Ten jeden už asi si mal niekoho nájsť, bola príležitosť. A ten druhý má možno ešte niečo stihnúť - dosiahnuť nejaký cieľ, niečo zmeniť a až tak sa vytvoria podmienky, a tiež si nájde vzťah. Opakujem, treba to preskúmať. Nejde tu o to, že ten prvý to mal ideálne.. ten možno rieši úplne iné problémy ako ten druhý. Každý má svoju vlastnú a jedinečnú životnú cestu, ktorú treba ozmysliť.

Až keď budeš vidieť vzťahy ľudí objektívne, také aké sú v skutočnosti, tak potom porovnávaj kto má aké šťastie. Lebo niekoho životným nešťastím je práve zlý výber partnera.

Čím to je, že niekto má hneď nejaký vzťah? Ja neviem, možno nepreberá, možno je taká ľahkovážna povaha, berie to nezáväzne a netrápi sa. Prípadne má také morálne kvality, že mu je to dopriate bez väčšej námahy.

S tým, že keď sa niekto veľmi snaží mať vzťah, a to odpodzuje, tak s tým nesúhlasím ani ja. Kým sa zoznamuje normálne a nerobí nátlak a správa sa vhodne a primerane, tak nevidím problém.

Varus

Podľa mňa je úplne jedno, či si človek myslí, že bude do konca života sám alebo je presvedčený, že ten vzťah raz bude mať. Takto to podľa mňa v živote nefunguje. Je to všetko len o šťastí.

Boli tu témy, kde sa ľudia sťažovali, že tiež nemajú vzťah. Bolo písané, že sa o seba starajú, vyzerajú dobre, že sú spoločenskí, socializujú sa, cvičia a jednoducho ten vzťah nie a nie prísť. A nepísali to v záchvate nervov, len chceli rady, že čím to môže byť.

Jeden chalan, ktorého som spoznal ešte keď sme boli pubertiaci, tak prišiel k priateľke ako slepí k husliam. V Piatok večer išiel do nočného klubu u nás v BB a tam spoznal dievča s ktorým je hádam aj doteraz. Súdim podľa toho, že mali spolu dlhoročný vzťah a známy mi vravel pred nejakým časom, že sú ešte asi spolu.

Ďalší ľudia si napríklad nemajú problém nájsť vzťah hneď potom ako im jeden skončí. Takto niekto prestrieda aj troch partnerov za 5 rokov. A čím to je ? Jednoducho majú šťastie, že sa s niekym vždy dajú dokopy.

Ono to nefunguje tak, ako si niekto môže myslieť. Človek môže žiť s tým, že vzťah príde, keď bude ten správny čas. Niekto takto čaká celý život a k čomu je to dobré ? K ničomu ! Niekto sa usilovne snaží nájsť vzťah a taktiež nič.

A tie reči, že človek, keď chce silou mocou vzťah a usiluje sa o to, tak si ten vzťah ešte viacej od seba odháňa, je podľa mňa tiež hlúposť. Pri iných veciach to samozrejme zase neplatí. Pri iných veciach zase ľudia píšu, že keď sa človek nesnaží a nerobí pre danú vec nič, tak ju mať ani nebude. Prečo by to malo byť pri vzťahoch inak ?

Aj také reči kolujú, že ľudia, ktorí chcú na silu vzťah si nájdu vždy človeka s ktorým nebudú šťastný. Koniec koncov si ten človek aspoň vzťah nájde a funguje možno tak dva roky, tri a potom sa to môže začať kaziť, ale aspoň si ten vzťah konečne nájde. To je jedno akým spôsobom si človek nájde partnera, pokaziť vzťah sa dá vždy.

La

Vieš, keď sa budeš podceňovať a dávať možnosti, že si nájdeš priateľku malú šancu, tak tým sa táto možnosť stáva štatisticky aj menej pravdepodobnou a nevedome pracuješ na jej nezrealizovaní.

Veď možno aj preto hľadáš problémy čo by ti mohli znemožniť mať vzťah - teraz to bol byt a nabudúce nájdeš niečo ďalšie.

A... rozmýšľaš o vzťahu, lebo je to prirodzená túžba. Keďže ty vzťah prirodzene chceš, tak vždy ťa to bude trápiť - niekedy viac, niekedy menej a nehovor, že nie. Vzťah tiež nemusí byť vykúpenie, ale ak sa nájdu dvaja čo sa majú naozaj radi a majú k sebe úctu, tak život je hneď krajší a iný.

Ja som tiež bez vzťahu a viem, že to takto neostane. Taká možnosť pre mňa jednoducho neexistuje. Ty by si mohol rozmýšľať podobne a byť aktívny.

mirinda890

kto bude chcieť to pochopí, aj tak najskôr sa stretávaš s človekom vonku a nie doma, takže to by sa nejako vyriešilo

Varus

Je pravda, že riešim úplne nepodstatnú vec vlastne. Doteraz som nemal vzťah, tak neviem prečo riešim vôbec bytovú situáciu. Neviem z kade som vôbec nabral, že nejakú priateľku vôbec niekedy budem mať :D

Ale tak človek, keď sa nudí, tak musí nejako zabíjať čas, tak som založil aspoň tému, aby som si s niekym vymenil pár viet.

La

Prečo je kúpa bytu nereálna? Ty jediný chceš byť teraz výnimka zo systému a kupovať byt za vlastné peniaze? Veľa šťastia, snáď sa toho dožiješ, ak nemáš nadštandardný plat. Súhlasím, že byty sú predražené...

Ak máš na to splácať pôžičku, tak kúpa bytu je pre teba reálna. Kúpa bytu a pôžička je záväzok, a preto je potrebné to dobre premyslieť. Kupovanie bytu a pôžička nie záležitosťou len pre jednotlivca. Veľa ľudí bytovú otázku rieši až s partnerom - vezmú sa a idú si kúpiť byt, keď nechcú bývať u rodičov alebo v prenajatom byte. V tom prípade tam sú aj dva príjmy na splácanie pôžičky, ktorá je takto dostupnejšia. Výber bývania, lokalita a pod. sa prispôsobí potrebám oboch partnerov, čo je tiež jedna z výhod, keď si byt kupuje dvojica.

Na začiatok je podľa mňa veľmi rozumné ísť spolu bývať do prenájmu, aby sa dvaja viac spoznali a zistili či to má budúcnosť, či si rozumejú. Tak to robí veľa párov, že vyskúšajú spolu bývať, a keď to funguje, tak urobia ďalší krok, a potom ďalší :). V tomto prípade to treba brať skôr ako investíciu do budúcnosti a nie ako vkladanie peňazí do niečoho čo nebude tvoje, vaše.

To, že nemáš byt nie je dôvod na to, aby si sa vyhýbal vzťahu a dopredu hovoril za ženy, že im to bude vadiť. Keby toto mala byť podmienka pre vzťah, tak väčšina ľudí by bola bez vzťahu. To, že niekto má postarané a rodičia mu odovzdajú alebo kúpia byt je skôr výnimočné a nič čo treba obdivovať.

Aj keby ste u vás doma boli dokopy len dvaja, tak bytová otázka je do budúcnosti stále aktuálna, keďže súkromie je súkromie a ľudia sú vo všeobecností nastavení na konflikt a nie na pokojné generačné spolužitie.

Najprv si nájdi dievča, a potom spoločne riešte spoločné bývanie. Bol by si hlúpy, keby si sa takto diskvalifikoval kvôli bytu, keďže veľa chlapov nemá vlastný byt a tí pokojne hľadajú a zoznamujú sa. Myslí na to, že máš tiež prednosti a tie prezentuj a váž si ich na sebe.

januska998

Ale je to realne kazdy clovek moze mat svoj byt. Nebude ho mat len ten kto sa nesnazi rozhadze vsetky zarobene peniaze nevie setrit a narieka namiesto prace . Muz ma ovela vyssi plat viac moznosti a nejde ani na matersku a napriek tomu dnes maloktory mysli na buducnost a vlastne byvanie. Len sa treba vzchopit a dokazat to moze kazdy clovek.