Zbrojny pas pre epileptika?

rabar

"KAPACITOR" EEG za posledne 4 roky mam v poriadku. Momenalne som sa rozhodol vymenit lekara,bol som pacientom od roku 2007 a v poslednych rokoch som stratil nadej,ze ma vobec chce liecit. Pri platenej konzultacii mi ina lekarka povedala,ze 10rokov nemozem uzivat antiepileptika,potom by som mohol ziskat zdrav.sposobilost (neviem,kde vzala taku lehotu,lebo ani vo vyhlaske,ani ziadnych usmerneniach a komentaroch k nej som sa noc take nedocital). Spomenula mi este jednu moznost,s ktorou sa ja ale nestotoznujem: "vysadte lieky,prestante chodit na kontroly,vyhodte vsetky zaznamy z karty a fungujte,v Cechach su antiepileptika volne predajne v lekarni,kupujte si ich tam". Samozrejme nechcem riskovat,ze by som prisiel este aj o vodicsky,tak tu moznost odmietam,hlavne ak je vyhlaska postavena u nas tak,ze dava sancu aj epileptikovi

KAPACITOR

To znamená, že užívaš antiepileptiká a si bez záchvatov ?
Spýtaj sa lekára, ak bude EEG v norme a vysadili by Ti antiepileptiká, za aký čas (po koľkých kontrolách) by Ťa v takomto prípade neurológ vyhodnotil ako Spôsobilého na držanie ZP.

To znamená, že Dn.Epi. na základe lek. vyšetrení stále pretrváva,akurát ako si opisoval bez vonkajších prejavov (záchvatov).

Legislatíva ohľadom vydania ZP v tomto prípade jednotlivé choroby neseparuje, všetko je na predmetnom vydanom lekárskom potvrdení: Spôsobilý / Nespôsobilý.

Omen

Rabar,
si perla v tomto marazme, čo sa tu pohybuje: vychovaný, slušný, chápavý, komunikuješ na úrovni, poďakoval si sa, a preto som sa rozhodla, že sa ti ešte pokúsim nejako pomôcť.

Pozor! Zákon je už novelizovaný, tak si naštuduj toto:
www.minv.sk, prípadne vyhľadaj aj ďalšie.

K zákonom sa vydávajú KOMENTÁRE, ktoré bližšie špecifikujú jednotlivé paragrafy, možno tam niečo objavíš, niečo, čo ti pomôže ZP získať: obchod.wolterskluwer.sk, www.pravnickaliteratura.sk...

Komentár nemám, neviem, či sa tam toto rozoberá bližšie, ale ty sa skús cez niekoho k nemu dostať (nejaké poľovnícke združenie, či súkromná osoba vlastniaca zbraň, právnik, kníhkupectvo...), aby si ho nemusel kupovať a zistí si, či tam nie je náhodou bližšie špecifikovaná táto oblasť, aby si mohol lekárovi svoju argumentáciu právne doložiť - že ti môže dať odporúčanie na získanie ZP a za akých podmienok.
Ak by som zistila niečo, čo by ti pomohlo, ozvem sa ti. Som dosť vyťažená, mám málo času, nepáli mi vždy naplno, ale na teba si ten čas nájdem vždy, keď tu budem. : )

rabar

Omen dakujem pekne. Ci ten zbrojny preukaz niekedy dostanem alebo nie,nenapisem,ze mi to je jedno,lebo celkom nie je,ale dokazem bez toho zit. Skor ma trapi to,ze ludom vo vyhlaske vznika akasi falosna nadej. Ak to ma byt takto,tak nech proste tu vyhlasky novelizuju,2 casti priloh zlucia do jednej prilohy a budu to kontraindikacie vylucujuce zdravotnu sposobilost. Alebo nech potom stanovia jasne podmienky,aby tu pravnu zodpovednost zobrali z pliec lekarov

Omen

Rabar,
rozumiem a chápem ťa. Vieš, nie je to o tom, žeby som tebe aj Qwertymu ten ZP nedopriala, ale sám na vlastnej koži si zažil, ako to v reáli je. Ak by to lekár povolil a niečo by sa stalo, potom by mohol mať problémy so svedomím a aj trestnoprávne.
Mám takú vedomosť, že práve chorí ľudia si dávajú veľký pozor, aby o ťažko získané oprávnenia neprichádzali. Tak vám obom prajem, aby ste si snáď v budúcnosti ZP vybojovali a v spokojnosti užili. Sleduj novinky v tejto oblasti. Ešte mi napadlo, že by si snáď nejaké info mohol/i získať cez para -
olympionikov alebo ich zväz. Viac pomôcť neviem. Tak sa maj!

rabar

"pisticka" samozrejme, ze to nie je sranda, rovnako nie je sranda vsak ani vodicsky preukaz, v istych pripadoch sa aj vozidlo berie ako zbran. Oba preukazy maju svoje podmienky, ktore treba splnit pre ich ziskanie. Povedal by som, ze pri oboch by mohli byt tie podmienky relativne porovnatelne. Ale to je uz ciastocne odbocenie od temy.
Co sa epileptika a zbrojneho preukazu tyka, ak to ziadny lekar nepodpise mal by mat na to dovod, resp. vysvetlenie preco neudeli zdravotnu sposobilost, pretoze na zaklade platnej vyhlasky 229/2011 zdravotnu sposobilost udelit moze.
Epilepsia nie je strasiak, moze mat tazsi, ale tiez lahsi priebeh. Nevidim dovod, preco clovek ktorý v mladosti prekonal 1-2 epi zachvaty a potom za cely zivot zachvat nedostal, pretoze sa kazdy polrok, pripadne rok pravidelne podroboval kontrolam, tak by mal byt takymto sposobom znevyhodneny. To je vacsia pravdepodobnost, ze ziadatel za pol roka/rok strati psychicku sposobilost ako to, ze dostane epi zachvat

rabar

Omen dufam, ze su to naozaj len sumy :( ja som chcel zbrojny pas na polovnicke ucely, kurz som absolvoval tusim este v roku 2016, vsetko pripravene a stroskotava mi to na uplnej hluposti.
Vodicak nie je problem, maju jasne dane, pri uzivani liekov a bezzachvatovom stave moze mat epileptik VP po roku, samozrejme musi byt pravidelne zdravotny stav kontrolovany. Zbrojny preukaz bez sacne, aj ked vo vyhlaske je jasne dane, ze by to mozne bolo.
Ja som lekarke argumentoval: kedy som pre seba a svoje zdravie, resp. zdravie inych nebezpecnejsi, ak sedim na posede so zaistenou zbranou alebo ked idem po dialnici 140-150 km/h co je standardna cestovna rychlost ? Ak by som nedajboze dostal epi zachvat, tak maximalne spadnem z posedu ja (mozno), ak by sa mi to stalo na dialnici v tej rychlosti, aky by mohol byt vysledok.
Zial, nepochodil som

Omen

Rabar,
viem o tom. Je teória a je prax a ja v niektorých prípadoch uvádzam veci z praxe, čo dá pýtajúcemu sa priamu odpoveď. A toto bol tiež taký prípad, čo si potvrdil aj ty.
Epiletici majú veľké ťažkosti UŽ pri získavaní vodičáku, ale tam to má lekár aspoň ohraničené, v akých medziach sa môže pohybovať. Túto tá možnosť chýba, preto si to zodpovedný lekár nezoberie na triko.
Inak treba sledovať novely, či sa niečo nezmenilo, ale idú také šumy, že sa tento zákon bude opäť sprísňovať.

rabar

Omen, kontraindikacie su uvedene v prilohe 1. Priloha jedna je rozdelena na 2 casti, podla vyhlasky 229/2011, ak ziadatel ma chorobu uvedenu v casti 1 (napr. schizofrenia), tak nemoze ziskat zdravotnu sposobilost. Ak vsak ziadatel ma chorobu uvedenu v casti 2, tak moze ziskat zdravotnu sposobilost, ak neohrozi zivot a zdravie seba alebo niekoho ineho