Ako epileptik riesim zbrojny pas uz asi 4-5 rokov, zatial neuspesne. Problem je v tom, ze ziadny z lekarov-neurologov nechce prevziat zodpovednost a udelit zdravotnu sposobilost na drzanie zbrane.
Mne sa doktorka vyjadrila, ze u nej ziadny epileptik nema sancu. Nasiel som aj publikaciu z roku 2016, ktorej spoluautorom je hlavny odbornik pre neurologiu v SR, kde sa pise, ze akakolvek forma epilepsie je prekazkou pre udelenie zdravotnej sposobilosti na drzanie zbrane. Vyhlaska 229/2011 vsak tvrdi nieco uplne ine! :
§2 Zdravotna sposobilost, odsek 9: "Ak sa lekárskou prehliadkou u žiadateľa alebo držiteľa zistia kontraindikácie ustanovené v prílohe č. 1 časti II, ale tieto kontraindikácie podľa výsledkov vyšetrenia príslušným lekárom poskytujúcim špecializovanú ambulantnú starostlivosť podľa odseku 5 a následného zváženia posudzujúceho lekára žiadateľovi alebo držiteľovi umožňujú držať alebo nosiť zbraň a strelivo bez ohrozenia života alebo zdravia svojho alebo iných osôb, posudzujúci lekár v závere lekárskej prehliadky uvedie, že žiadateľ alebo držiteľ je zdravotne spôsobilý na držanie alebo nosenie zbrane a streliva."
Epilepsia a dalsie choroby su v prilohe č.1 cast 2. Podla znenia tejto vyhlasky sa necudujem, ze lekari nechcu brat zodpovednost a udelit zdravotnu sposobilost, lebo epileptik bez zachvatov, bez liekov je alebo nie je nebezpecny pre seba a okolie ?? resp. bez zachvatov a bez liekov je vobec epileptik ?! Epileptik dlhodobo bez zachvatov, pravidelne kontrolovany, uzivajuci lieky je alebo nie je nebezpecny pre seba a okolie ? Rozpraval som sa s viacerymi neurologmi a kazdy mi povedal nieco ine, ale kazdy mi povedal, ze by mi zdravotnu sposobilost neudelil :D