Nesvojprávny manžel si naobjednával "zbytočnosti" z e-shopu. Je to možné zrušiť?

Príspevok v téme: Nesvojprávny manžel si naobjednával "zbytočnosti" z e-shopu. Je to možné zrušiť?
maria14

Ahojte, prosím všetkých o radu. Neviem, či s tým máte skúsenosti. Manžel (59) má dlhodobo duševné problémy, okrem bipolárnej afektívnej poruchy aj iné psychiatrické diagnózy (porucha osobnosti, prvky shizománie...). Posledné roky sa často liečil na psychiatrickej klinike. Asi pred rokom bol zbavený svojprávnosti.
Zistila som, že v pondelok si z nejakého e-shopu naobjednával rôzne zbytočnosti - masérsky stôl + nejaké iné drobnosti. Maséra nikdy nerobil a ani nikto z jeho okolia. Zistila som to tak, že mi prišla SMS správa od kuriérskej spoločnosti, že mi bude doručená zásielka. Až potom sa mi priznal. Je možné zásielku zrušiť,ak je zbavený svojprávnosti. Pri objednávke odklikol možnosť kde boli obchodné podmienky - povinnosť platby. Tak sa vyjadril aj spomínaný e-shop, že to zaplatiť musím.
Rada by som to zrušila úplne, pri najhoršom zaplatila len poštovné.

Carie

Skus sa dohodnut s firmou ze to neprevezmes a postovne im v plnej vyske uhradis. Alebo to preber a posli im nazad, akykolvek tovar objednany cez internet mas pravo do 2 tyzdnov vratit bez udania dovodu. On to aj zaplatil? Pochybujem zeby nieco take poslali bez platby vopred. Nedavaj mu ziadne karty. Straz si ho, lebo firmy nemaju nic spolocne s tym ze tvoj muz bol zbaveny svojpravnosti a objednava si kade tade a oni s tym maju naklady. Mnoho eshopov vlastnia ludia ktori popri tom chodia do prace lebo eshop by ich neuzivil a maju s tym vela prace a maly prijem. Ale casto aj dochodkyne co by z dochodku nevyzili a tak predavaju co to cez internet, vytvoria si alebo skor niekto z pribuzenstva im vytvori eshop, uzavru zmluvu s nejakou firmou, ony z toho maju nejaku casto nevelku proviziu. Ja som v minulosti vlastnila eshop a spoznala som inych predajcov a dochodkyne tam boli hodne casto.

Omen

Ahjajjaj, tvoja mama sa nachádza v oveľa jednoduchšej situácii ako Mária, a preto môže postupovať inak.
NEobjednala si tovar za stovky eur, NEpodpísala zmluvu, NEstornovala objednávku po jej potvrdení...
Urobila len jednu chybu, že balík prebrala. Odpoveď spoločnosti bola koncipovaná zámerné tak, že čakajú platbu. Podľa toho, čo si napísala, faktúru mala v balíku. Odporúčam dobre si uschovať celú korešpodenciu a balík neposielať späť, ani zatiaľ neplatiť ( vek, corona hrajú v jej prospech). Počkať, ako sa to celé vyvrbí. Záleží od ceny balíka (tá bude max. v desiatkach eur) a od ľudí v danej spoločnosti, či jej platbu odpustia.

EV365

me_myself : Je zbytočné niečo preberať a potom to vracať. Zaplatené peniaze je ťažko dostať späť.

ahjajjaj : Pošta je rovnaký prípad ako kuriér. Neplaťte a nepreberajte tovar ktorý nechcete.

snowflake : Vystihol si to. Kuriérovi je to úplne jedno.

ahjajjaj

Ahojte, mám podobný problém. Moja 71 ročná mamička prevzala od poštára balík s omega 3, ktorý neobjednala, ale aj tak jej poslali. Napísala im mail, nech si po to pošlú kuriéra, ona nevládze chodiť na poštu a platiť poštovné. Na to jej odpísali, že ju vyraďujú z evidencie, ale to jej nenapísali, ako má naložiť s obdržaným tovarom. Vyplatiť ho nechce. Je povinná zaň zaplatiť, keď si ho ani neobjednala? Je povinná zaslať tovar späť na vlastné náklady, keď si tovar neobjednala?

snowflake

ked vám bude volat kurier ci budete doma ze má pre vás zasielku, povedzte mu ze to nepreberiete.. a vec vybavená, tovar sa vráti odosielatelovi nazad... kurierovi je to u r!t!... jednoducho s balikom sa nebude trepat pred vas dom, po roznoseni zasielok sa vrati na centralu a poslu zasielku nazad... tak ako ked si niekto nepreberie zasielku z posty...

a do buducna kedze je zbaveny svojpravnosti a ak aj jeho financiami disponujete vy... tak mu obmedzte pristup k financiam,.. a asi by som aj internet obmedzila... a dalej by ste to mali riesit s jeho psychiatrom...

chamomile

EV365 a keby len hrala mrtveho chrobaka pripadne isla dole a povedala, ze vlastne nic nechce, je to v poriadku?

EV365

Ak by prišli s tovarom aj napriek tomu že si to zrušila, čo je málo pravdepodobné, tak im proste nezaplať a nič nepodpisuj. Len vyjdi von a povedz že to nechceš a dovidenia.

Omen

Mária, tvoj manžel NEbol zbavený "svojprávnosti" a už vonkoncom nie pred rokom! Zákon sa totiž pred 4 rokmi menil.
On môže mať len OBMEDZENÚ spôsobilosť na určité veci, o.i. na právne úkony. Tak tu uveď PRESNE na čo a koho na objednávke uviedol.