Su to uzkosti?

Príspevok v téme: Su to uzkosti?
SamuelUnava

Zdravím. Viem že podobných príspevkov tu je xy, no ako každý kto sem prispieva s podobnou témou by som bol rád aby mi dal niekto nejakú radu alebo tip ako sa vyliečiť. Moje zvláštne pocity začali začiatkom leta 2019 , kedy mi moje telo dávalo najavo, že niečo nie je v poriadku. Začal som akoby zle dýchavať , pociťoval som slabosť na bicykli , resp. mával som pocit akoby som strácal kondíciu. S týmto problémom som obehal pľúcneho lekára ktorý mi povedal že pľúca mám 100% v poriadku a mám na seba asi vysoké nároky. Tak som to neriešil. Myslel som že to je tým , že som dosť húlil a to skoro každý druhý či tretí deň. No neskôr mi začali vadiť úplne somariny , napríklad večer keď sme húlili mi padlo niečo do oka a ja som totálne panikáril, nešlo mi vymyť oko a na druhý deň som musel ísť na pohotovosť pretože ma strašne škrábalo. Tam mi vybrali nejake 2 smietky z oka ale aj tak ma to stále bolelo a nechápem prečo ale vsugeroval som si do hlavy že ma bude škrábať do konca života. Dala mi nakoniec mastičku po ktorej mi bolesť úplne zmizla. Potom sa mi po nejakom čase spravila len tak vyrážka na koži a opäť som panikáril že to bude niečo vážne. Jednoducho som si nahováral úplne banality že to je bud niečo vážne alebo to budem mať navždy. Celkovo druhý polrok som mal taký stresovejší, musel som sa rozhodnúť či zostať na SVK alebo ísť študovať do Dánska + venoval som sa aktívne hudbe , akciám (DJ) a celkovo to bol náročný polrok a do toho som dosť húlil. Zlom nastal niekedy koncom októbra kedy ma pozvali ako hosťa do rádia. Začal som si robiť ďalšie stresy a doslova mi začalo preskakovať srdce. 2 dni pred tým ako som mal ísť na rozhovor mi srdce začalo nepravidelne biť a začalo akoby preskakovať. To moja hlava už nezvládala a zakaždým ako mi preskočilo som dostal totálnu triašku do nôh a dostal krátkodobú úzkosť. Moja hlava si opäť vytvárala strach, že to je vážna choroba a ja pravdepodobne umriem. Pár dní po rádiu som šiel ku kardiologičke kde mi nasadili 24hod ekg na ktorého výsledky som musel čakať týždeň. Ja už som ale vedel že niečo nie je v poriadku. V jeden večer keď sme hulili mi v jednu sekundu zase preskočilo srdce a ja som myslel že skolabujem. Nebola to úzkosť, ale prišlo mi veľmi zle, vybehol som von z bytu to predýchať. Na druhý deň sa stalo niečo čo mi zmenilo život. Šiel som na dodávke z práce na služ. cestu a popri jazde mi opäť preskočilo srdce, no vtedy som zažil pocit ako nikdy predtým. Bol to panický záchvat. Myslel som že odpadnem celý som sa triasol no proste kto zažil tak vie. Vtedy mi začínala aj choroba tak som si zobral PN na celý týždeň. Ten týždeň som celý doma preležal a zažíval neskutočné záchvaty úzkostí. Vtedy som ešte nevedel čo to je. Myslel som že začínam byť nejak vážne psychicky chorý.

Od tej doby sa cítim akokeby som bol od sveta oddelený v akejsi bubline. Záchvaty už nie su také intenzívne ale povedal by som že už sú skôr chronické. Každé ráno viem že to bude to isté peklo zas a znova. Neprechádza to. Beriem Magnézium, ženšen, bcomplex a nič mi nepomáha. Moja hlava mi akoby šla na 50% , pretože nedokážem poriadne rozmýšľať, stále som si googlil choroby (čo bola najväčšia chyba na svete) a sám sa diagnostikoval. Prv som si diagnostikoval bipolárnu poruchu a teraz schizofréniu. Neviem prečo stále si niečo googlim , pretože tie symptómy mi dosť sedia. Napr. Tá útkosť sa mi vystupňovala za tie 3 mesiace až tak, že sa niekedy bojím naozaj hocičoho. Ak sa mi niečo mihne vo vzornom poli mám tendenciu kontrolovať čo to bolo. Bolí ma často hlava z ničoho nič, dokonca niekedy si “otváram uši” a počúvam okóie či nemám halucinácie. Našťastie ich nemám, no sem tam mi v tom vzornom poli akoby niečo prebehne , pár krát sa mi zdalo že mi na určitom bode akoby sčernalo , a ked prebliknem očami je to fajn. Dokonca teraz pred pár dňami sa na mňa kolegovci pozerali a ja som si akoby privolal paranoje že sa rozprávajú o mňe. Alebo proste ak sa s niekym rozprávam alebo pozerám naňho hneď si predstavím čo si ten človek myslí. Som dosť všímavý človek tak neviem či som si to vyvolal sám, slebo mi naozaj začína schizofrénia. Je to peklo.

Chodím aj psychologičke ktorá mi povedala , že schizofréniou netrpím , robila mi aj “kresliaci test” ktorý bol v poriadku. Vraj takéto zrakové anomálie v perifernom videní sú v tej najvystupňovanejšej úzkosti. Mám úzkosť už pomaly fakt zo všetkého a hlavne z tej schizofrénie. Nemôžem to dostať z hlavy. Nálada sa mi strieda z úzkostnej do depresívnej a je to veľmi nepríjemné.
Najhoršie je na tom to že to v podstate nikto nechápe a všetci si myslia že to prejde ak človek na to nebude myslieť čož si myśím že je hlúposť.

Môže to byť začínajúca schizofrénia/psychóza?

A prosim vás, ak ste zažili niekto niečo podobné, aké boli vaše symptómy pri úzkostných poruchách?

Hhah

Ahojj, áno, tie všetky symptómy patria k úzkosti. No na bližšiu diagnózu je lepší psychológ alebo psychiater. Ja si myslím, že máš generalizovanú úzkostnú, niekedy je spojená aj s istým druhom depresie, pri ktorej ale nemusíš mať zrovna depresie v zmysle utápania sa. Dnešná medicína tieto stavy tak definuje a patria pod psychiatriu.

Písala som Ti tie nápady preto, aby sa Ti polepšili príznaky, neboj sa použiť ich, niekedy človeku pomôže, keď aj v jednom príznaku sa mu uľaví.

Ten stres a vyššia ľakavosť k tomu patrí. Niekedy aj precitlivelosť na zvuky či svetlo. Nervový systém je už prosto tak nastavený.

Tomaas 12345

Na tie uzkosti a panicke poruchy ktorými trpíš by si mal začať brať antidepresíva, pomôžu ty, aj mne pomohli na uzkosti, zlepšili ich takmer o 100%.

dratha87

rozhodne by to podla mna chcelo sa o tom tak z chuti s niekym porozpravat alebo si proste najst nieco co ta bude naplnat na tolko, ze nebudes mat na nieco taketo cas, chapes?

SamuelUnava

Praveze mam vizie do buducna a zivot ma bavi , takze syndrom vyhorenia to urcite nie je. Ale citim sa v akejsi bubline nechapem. A trapi ma dost aj to periferne videnie v ktorom mi niekedy akokeby preblikne nieco alebo prebehne. Som z toho uplne vystraseny ...

SamuelUnava

Ďakujem za odpoveď. Len ja akosi nedokážem poraziť ten strach. Stačil jeden záchvat paniky a môj mozog vníma tento svet úplne inak , akoby som bojoval so svojou vlastnou myslou , alebo proste viem že všade kam pôjdem mi bude jednoducho zle. Ak niečo počujem , napr. “s” v pozadí , chytám panilu že to bola halucinácia... Raz to je lepšie raz horšie no to vnímanie na ten svet je stále rovnaké ... Niekedy mám aj stavy akoby som šiel alebo robil nejakú činnosť úplne nevedome. Ako oťapený ... Je to všetko normálne pri tejto poruche?

Hhah

Či je tá všímavosť symptómom poruchy? Hm, ak vieš, že si ju mal aj predtým, tak nie. Ale mohla sa Ti tá všímavosť zvýrazniť pri tejto poruche.

Je dobré oddychovať, aby tá psychika nebola neustále preťažovaná. Treba si nájsť niečo čo ma baví a nebude zaťažovať zároveň.

Na tie svaly je dobrá masáž, sprcha, otužovanie, suché teplo. Suché teplo uvoľňuje svalstvo. Dá sa kúpiť také obilninové vrecko čo sa zohreje v mikrovlnke. Ja si to dávam na trapézy, tak ma potom menej bolí hlava.
Aj pravidelný pohyb je dobrý pri tejto poruche.

... To inakšie vnímanie, to bude tým mozgom, troška inakšie funguje. .. mohol by si si aj čaje kupovať.

SamuelUnava

Hhah - Áno , som taký stuhnutý celý. Skoro stále sa mi chce spať. Fakt mi je normálne najlepšie keď spím. Lenže od tých 3 mesiacoch sa to vystupňovalo až tak , že sa bojím úplnych somarín , napríklad nejakých ornamentov na záclone :-D. , alebo hrali sme spoločenskú hru kde postavička z karty proste na mňa “pozerala” a mne to prišlo fakt divné. Celkovo mám taký pocit že inak ten svet vnímam. Na druhej strane som dost vsimavy clovek. Je aj toto symptóm úzkostnej poruchy? O tej schize mam nacitaneho az az a neviem ci som si to vsetko aj neprivolal.

Palino995

No ja nehulim uz rok, obcas si dam trochu ale to neratam a tiez som iny proste uzkost mam v podstate na dennom poriadku stale mam z niecoho strach alebo nejake nutkanie, bol som silny fajciar marihuany asi 5 rokov a toto su nasledky..

Hhah

Ahojj, máš tú úzkostnú poruchu. Üzkostná je často spojená aj s depresiou a ak zrovna depresia nie je prítomná, tak tá únava a vyčerpanosť áno, lebo po úzkosti následuje vyčerpanie. A tak sa tieto dva príznaky podporujú. Pretože keď je aj zdravý človek unavený, tak rýchlejšie stresuje a je podráždený.

Tak Tí radím, aby si bojoval jednak s úzkosťami, ale aj ünavou. Ako? To bude asi otázka. Lebo sú to protistrany.

Dôležitý je určite relax, a zdravý životný štýl. .. inak uvidíš čo po troch mesiacoch bude, teda už iba po jednom. Zrejme to neprejde. Tak platí tá zmena.

Nebolí ťa náhodou aj kŕčna chrbtica alebo nemáš trapézy a krk stiahnutý? Odtiaľ zvykne pri úzkostných poruchách aj bolieť hlava. Lebo sme napätí, trapézy tuhnú a potom aj hlAva bolí. Nemáš to?