Tipy na knihy o zmysle života, bytí, pravde, podstate, filozofii?

Príspevok v téme: Tipy na knihy o zmysle života, bytí, pravde, podstate, filozofii?
marek1251487

Prečo sme tu, ako to všetko funguje, prečo to vôbec funguje, s akým významom? Najbližšie k týmto odpovediam bola pre mňa Kabala. Dala mi mnoho uspokojivých odpovedí a trocha ma nasmerovala v živote ďalej. Len v ďalších knihách už varila sama zo seba, začala to byť nuda a nezrozumiteľné.

Čítali ste nejakú dobrú filozofickú knihu o živote? Ktorého filozofa si prečítať a prečo? Je toho neúrekom, neviem ktorým smerom sa vybrať.

Náboženstvá z toho prosím vynechajte.

Charles Bukowski

Napr.:
Marcus Aurelius: Hovory k sebe
Joseph Campbell: Tisíc tváŕí hrdiny
Jordan Peterson: 12 pravidiel pre život
Sam Harris: Spiritualita bez náboženstva
Aldous Huxley: Brány vnímania
Buddhovy rozpravy - Velká rozprava o Buddhově úplné nibbáně
Konfucius: Hovory
Friedrich Nietzsche: Tak vravel Zarathustra, Antikrist, Genealogia morálky
Soren Kierkegaard: Choroba na smrť

marek1251487

@January
urcite kabalu doporucujem. dala mi ako jedina odpovede po niekolkych rokoch stagnovania. zaklady popisuju to, ako funguje nas svet, myslenie, vnimanie, napredovanie. o com su prapociatky cloveka a kam smeruje. a kde najde rovnovahu a stastie. naozaj vynikajuce ucenie, ktore ako jedine da uspokojive odpovede.

marek1251487

pretoze nemam co ine v zivote riesit. ked prides do stadia, ze si spokojna so svojim telom, zdravim, peniazmi, vztahom, karierou, nevidis hodnotu v materialnych veciach, tak sa jednoducho sama dopracujes do tohto stadia, ze ta tieto otazky zacnu zaujimat. pretoze ked som si kupil vysnene auto a potom od neho este vysnenejsie, tak som pochopil, ze toto nema konca a ani ziadnu hodnotu. a hodnotu zacali mat pre mna skusenosti, vedomosti, zazitky. chapem, ze ked niekto riesi existencne problemy, tak sa k takym otazkam nikdy nedopracuje. alebo malo narocni ludia, ktorym staci niva kabelka, alebo cervene najky. pre mna su tieto odpovede, ako ked sa naucis citat a pisat. a odhalis knihy. aky svet sa ti otvori. a po zodpovedani niektorych otazok som si pospajal mnoho odpovedi. preto sa napriklad nebojim smrti, viem aky vyznam tu mam, ako byt stastnym, ako docielit v zivote rovnovahu. ako mat pouzatvarane vsetky kapitoly v zivote, ako si vsimat nove prilezitostia moznosti. zivot na tejto urovni je velmi zaujimavy. len potrebujem potravu. zase nezozeriem kazdu radoby zivotnu uvahu ci knihu. nejakym sposobom to musi mat logiku a zodpovedat urcite zivotne javy a otazky.

kabala mi dala odpovede. na mnohe esencialne a existencionalne otazky. chcem o tom vediet viac a viac. vela. som smadny po poznani a dalsich informaciach. respektive sa chcem dozvediet, ci toto ma konca. ze pridem do stavu, kedy nebudem viac mat potrebu ziskavat odpovede. tak ako uz nemam potrebu sa obklopovat materialnymi vecami..

Lenuska456

Tychto tem byva cim dalej tym viac. A su to temy ktore aj mna velmi zaujimaju. Casto rozmyslam o zmysle tohto vsetkeho rozmyslam kam mam smerovat aby som bola spokojnejsia ale potom sa pozriem na toto vsetko ako sa zije v tejto dobe aki su ludia atd a nepaci sa mi to cim viac potom premyslam tym horsie a mam depresivnu naladu. Tiez ma zaujimaju knihy na tuto temu ale ak mam napisat svoj nazor motivacna literatura mi moc nedala teda. Pride mi to vsetko uz kopirovane jedno od druheho a v konecnej podstate o nicom. Kecy ze ked nieco chces vsetko sa da a ked preto budes robit vsetko bude to fungovat alebo rob to co ta bavi a ziv sa tym a cely zivot bude super a pod tak toto nie...to nemusim. Ak mam poradit z mojho pohladu co sa mne pacilo tak to boli napr knihy od autora Eckhart Tolle. Ak si to doteraz necital mozno ti to da iny pohlad na veci a vidno ze to pisal clovek ktory naozaj vie co pise. Podla mna. Este celkom zaujimavy autor pre mna je Osho

January

marek, aku mas motivaciu, alebo preco mas potrebu sa venovat takymto tazkym temam?
a po dalsie, ked mas nastudovanu kabalu, tak ti nedala odpovede?