Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Tipy na knihy o zmysle života, bytí, pravde, podstate, filozofii?

Príspevok v téme: Tipy na knihy o zmysle života, bytí, pravde, podstate, filozofii?
marek1251487

Prečo sme tu, ako to všetko funguje, prečo to vôbec funguje, s akým významom? Najbližšie k týmto odpovediam bola pre mňa Kabala. Dala mi mnoho uspokojivých odpovedí a trocha ma nasmerovala v živote ďalej. Len v ďalších knihách už varila sama zo seba, začala to byť nuda a nezrozumiteľné.

Čítali ste nejakú dobrú filozofickú knihu o živote? Ktorého filozofa si prečítať a prečo? Je toho neúrekom, neviem ktorým smerom sa vybrať.

Náboženstvá z toho prosím vynechajte.

Lenuska456

Neboj sa podobne stavy mavam velmi casto. Rozmyslam rozmyslam a aj tak k nicomu nedospejem. Myslim ze prave to rozmyslanie a nase myslienky nam najviac skodia a ublizuju. Niekedy sa citim zbytocna a mam depky z toho ze neviem prist na to co je pre mna ten zmysel a ktorym smerom sa mam ubrat. Na rady od inych ludi aj ked to mozu byt ludia podobni tebe zabudni pretoze to co plati pre ineho nemusi platit pre teba a opacne. Kazdy si ideme svoju cestu kazdy si musime najprv niecim prejst aby sme sa pohli dalej ale to uz asi davno vies. Aj ked pises ze mas vsetko v pohode a si stale nespokojny mozno to stale nie je vsetko cim si mas v tomto zivote prejst. Mozno mas byt niekde uplne inde aby si dosiahol ten svoj ,,pokoj" ale na to odpoved nenajdes v ziadnom fore ani knihe ani u ineho cloveka. Tu odpoved mas iba ty sam v sebe. Ja ta chapem uplne co zazivas je to zvlastny pocit vediet ze nieco chcem ale neviem ako a co. U mna je situacia trosku ina tiez nemozem tvrdit ze sa by som si nazivala zle podla formy dnesnej doby ale u mna je problem a aj nespokojnost prameni uz z detstva a zo situacie v rodine. Pre mna rodina vela znamena aj ked aj o tomto pise Tolle trochu z ineho uhla pohladu, ako sa prilis upiname na osoby a veci v nasom zivote atd...Ale u mna to je presne ten bod kedy pocitujem bud pokoj alebo nestastie a toto je kamen urazu kedy ja najviac trpim. Pre mna je prave pomoc rodine a najblizsim ta cinnost ktora dokaze upokojit moju dusu a vtedy pocitujem zadostucinenie. Mozno prave pre toto som nespokojna ked musim travit cas v praci a nebavi ma to nevidim v tom zmysel. Mam pocit ze by som mala byt niekde inde a robit nieco ine ale neviem co. Je to velmi zvlastne ja sama niekedy pocitujem stastie bezdovodne ktore sa strieda s pocitmi zufalstva. Takisto viem ze prave moje myslienky mi velmi skodia a aj napriek tomu ze som k tejto teme precitala viac knih stale to neviem zmenit a deje sa to dokola. A ak ta zaujima este napr co robim ja vo volnom case tak je to vzdy rozne no vacsinou si ja vyberam co budem robit nenecham sa nikym do nicoho nutit lebo uz aj tym som si presla. Casto mam chut byt sama len tak si precitat dobru knihu to je cinnost ktora ma momentalne bavi najviac pretoze sa mi nechce chodit nikam medzi ludi mavam stavy ze mi vadi byt niekde medzi ludmi nepotrebujem to. ALe potom to prejde a zase mam chut ist von spoznavat iny zivot ine kultury bavit sa kecat len tak o nicom a neriesit strasti zivota ktore si robime. Rada travim cas v prirode kdekolvek a pokial ma na vyber medzi spolocnostou ludi a spolocnostou psa vyberam si to druhe. Od mala mam ku psom velmi blizko beriem tieto bytosti ako nejake spriaznene duse. A dalsia vec ked idem do prirody chcem si vychutnat ticho a klud ktore tam je a so psom to ide jednoduchsie ako s ludmi ktori maju potrebu stale nieco tarat. Cize som skor introvert ale som aj rada medzi ludmi niekedy to potrebujem a potom ked mam toho dost zase zaleziem do svojho kludu a citam si alebo robim ine jednoduche veci ktore ma bavia a nemyslim pri nich na hluposti. Takto nejako aj ked som sa rozpisala je to vsetko len take okrajove

marek1251487

@Lenuska456
No. A.. Plánuješ s tým svojim stavom niečo robiť? Čo budeš robiť, kým umrieš? Ako docieliš, aby si bola spokojná, čo sú tvoje priority? Lebo ja takto "trpím" už roky a nezlepšuje sa to. Nemám depresie, len mi príde väčšina vecí zbytočných. Pre ľudí som samozrejme tiež divný. Nezaujíma ma nič iné, len ako tento stav nakŕmiť, ako žijú takýto ľudia. Môj život je tiež veľmi jednoduchý. Mám peniaze, ale mám len jedny rifle, pár tričiek. V byte pár vecí, cez deň vykonávam len to najnutnejšie ohľadom hygieny, vzhľadu a zdravia. Mám kopec času, s ktorým si neviem počať, že čo. Aj keď mám hobby, vzťah. Ak človek prestane lipnúť na malichernostiach a materiálnych veciach, zrazu sa mu v živote otvorí nový priestor s množstvom času. A ten potrebujem nejako vyplniť. Z časti sa mi to darí vzťahom, čítaním a písaním. Len cítim, že sa mentálne/emočne nikam nehýbem. Ako to máš ty?

Lenuska456

Tvoje slova mne osobne davaju vacsi zmysel ako to si vacsina ludi mysli ze je ich zmyslom. Je to prave clovek ktory sa povazuje za najvyssieho a za nadradeneho nad ostatne zive tvory a bytosti a to je dalsia vec s ktorou nesuhlasim. Keby bol clovek najinteligentnejsi tvor na tejto nasej zemi robil by toto co robi teraz? Nicil by vedome vsetko okolo seba aby mal z toho potesenie zisk a ukojenie ega? Nemyslim si a prave ludia zmyslajuci podobne ako ja sa tu necitia dobre mozno prave z toho dovodu ze sme sa tak vzdialili jednoduchemu bytiu o ktorom pises ako asi nikdy. To nase podvedomie a intuicia castokrat nemaju sancu k niecomu nas doviest aj ked tu odpoved nosime v sebe pretoze nam predostieraju nieco uplne ine a snazia sa to prirodzene potlacat uz od detstva skolou potom vysokou skolou a pracou atd...predhadzuju nam to co by sme mali robit ako mame zit ale to ma od pravdy daleko ako aj ine veci. Suhlasim aj v tom ze debaty na tuto temu nic neriesia ale ja sa radsej budem bavit o takychto veciach ako o tom kde som bola na dovolenke aku pracu robim co mam vystudovane ake mam auto a pod...Ja nemam chut ani potrebu sa zapajat do tychto nezmyselnych debat a preto som radsej ticho. Som clovek ktory ma rad jednoduchost a jednoduche veci a nechapem zmysel komplikovania si zivota a to je teraz take rozsirene a pritom zbytocne. Ludia aj tak nedosiahnu povacsine nikdy to po com tuzia maximalne sa tomu prblizia a mozno nakoniec zistia ze to bolo uplne nanic a nezmyselne. Inak o tom byti atd pise prave Tolle v jeho knihach preto som ti odporucila. Snad najdes v jeho knihe nieco pre teba zaujimave

marek1251487

@Lenuska456
ano, tieto rozhovory su nekonecne a nic neriesia. akoby na to nebola odpoved. alebo ako keby sme ju mali cely cas pred sebou. s tymi zazitkami mas pravdu. ja osobne si ani nerobim z dovoleniek, ci pobytov ziadne fotky.

ano, ludia riesia somariny. kazdy na svojej urovni nieco riesi. pretoze nejak musime vackat na smrt. ak teda nechceme spachat samovrazdu. problemom je, ze mame to vedomie a inteligenciu. je nam nanic. zatazuje. cely nas vyznam bytia je cisto fyzicky/prirodny. prezit, oplodnot, porodit, vychovat a cim skor umriet, aby sme nebrali zdroje dalsje generacii. to je zmyslom vsetkych zivych organizmov na tejto planete. rozmnozit sa. nic viac. uz som to tu raz pisal. co je zmyslom nasho zivota:

Čo ak život nemá žiadny význam, žiadnu cieľovú pásku? Že zrejme nikdy nikam nedobehneme. Že už tam vlastne sme. Cesta nikdy neskončí, len sa jedného dňa zastavíme a padneme na zem mŕtvi. Čo ak sme sa tu vyskytli podobne ako huby v lese? Len preto, lebo pršalo a bolo teplo? Žiadne vznešené poslanie, vyšší význam. Len súhra náhod a vhodného času, priestoru, energie. Že nemusíme splniť žiadny cieľ. Prečo by sme aj mali mať nejaký vyšší význam ako lev v džungli, alebo strom v lese? Má svoj význam a nemusí ho poznať. Už len tým že je, má nejaký význam. Je súčasťou lesa. Je s ním v rovnováhe a preto nevyschne. Ani sám netuší, čo pre ten les znamená. Že zadržiava vlahu, poskytuje ochranu zvieratám, bráni rastliny a mach pred vysušením. Za to sa mu okolie odvďačí vhodnou pôdou, klímou. Je „šťastný“ pretože je súčasťou celku. Už sa narodí ako cieľ a výsledok. Že jeho poslaním je len – byť. Nevyžaduje sa od neho, aby hľadal iný význam ako ten, že sa zrodil tu a teraz v takej podobe.

To isté človek. Nemáme žiadne poslanie. len tu byť. robiť to, čo je pre nás prirodzené. filtrovať cez hlavu myšlienky, vytvárať nové. každým slovom a činom niečo vo svojom okolí meníme. a celý systém sa snaží o rovnováhu. a ak nedostávame energiu, chradneme, vyschneme, umrieme. či už samovraždou, alebo ostaneme emočnými invalidmi.

Lenuska456

Neda mi este raz nereagovat na tento prispevok. Moje pocity su trosku ine ako tvoje ale to nevadi tiez mam uplne iny pohlad na vsetko ako vacsina ludi napr ktorych poznam. A kedze sa nemam o tom velmi s kym porozpravat lebo ma oznacuju za divnu a ze si vsetko nahovaram a pripustam a ludia okolo mna riesia tie veci ktore si opisal, tak som rada ze aspon tu sa mozem vyjadrit v pohode. Kazdy den vidim ako ludia riesia hluposti banality a mna tieto veci proste nezaujimaju aj ked je to nasou sucastou. Nechapem im nerozumiem a oni nerozumeju mne. Ziju zivot v socialnej sieti hraju sa kazdy na to co nie su len malokto je naozaj sam sebou kedze chcu zapadnut do tejto pre mna falosnej a smiesnej doby. Par ludi pocituje ze toto vsetko co zijeme nedava nejaky vyssi zmysel a moj nazor je ze toto ani nie je zmyslom ludskej existencie. Stale nieco robit a pritom bez vyssieho zmyslu potom dostat za to peniaze a kupit si kopec veci ktore aj tak raz stratia hodnotu a obetujeme pre to to najvzacnejsie co mame a nie su to peniaze ale cas...Takmer kazdy clovek chce to iste ako podla nejakeho vzorca - vystudovat nejake dobru skolu najst si super platenu pracu kupit si byt alebo dom dobre auto dobre handry ist na dobru dovolenku atd...Je toto zmyslom zivota cloveka? Mnohi teda vacsina v mojom okoli nesuhlasia ked im poviem ze to tak nie je ze podla mna toto vsetko nedava ziadny zmysel. Ja sa napr neviem tesit z tych vsetkych veci ktore si mozem dovolit kupit za peniaze. Cim dalej tym menej mam z toho radost. Niekto sa tesi ze ide na dovolenku napr do USA alebo inam no ja nemam potesenie ani z takychto veci. Idem niekam na par dni super uzijem si mam zazitky fotky vsetko super ale pridem ztade a uz ani neviem o par dni ze som tam bola a nemam z toho popravde nic. Mne nesedi ani vyrok ze miesto veci treba zbierat zazitky. Lebo aj tie zazitky ktore mam z minulosti mi uz nie su na nic a pominuli ako vsetko. Vsetko je pominutelne a preto nechapem aky zmysel ma to ze sa za tymto vsetci uhanaju. Toto je len cast mojich myslienok pretoze toto je tema na hodiny.

marek1251487

@lenuska456 - dakujem za tip. Tolleho som si už objednal
@Charles Bukowski - dakujem za tipy. Marcus Aurelius: Hovory k sebe objednané. poprezerám si dnes ostatných autorov.

@almarinos - neviem, ci stagnujem. na vizuálnej úrovni zrejme nie. vidno po mne výsledky a pohyb. len si asi kladiem slabé ciele. chcel som mať telo do trička, lebo som mal nadváhu. dosiahol som to a k dnešku cvičím asi ôsmy rok. chcel som napísať knihu, napísal som. skúsil som ďalšiu a mám napísané dve. píšem tretiu. mám do budúcna plány. problém nastáva, keď sa nad tým zamyslím, pozriem zhora. načo to všetko? to telo pôjde do truhly. autá, domy ostanú povedzme pre deti. budú sa mať o niečo lepšie. knihy ktovie. zrejme zapadnú prachom. problémom je zháňanie tej duševnej potravy. tam hladujem, umieram. otravujú ma fyzické potreby môjho tela. najradšej by som bol, keby som zjedol jednu tabletku a neriešil primitívne jedlo. a mal trebárs možnosť porozprávať sa s mimozemšťanmi o tom, ako funguje ich rasa. alebo s niekým kto sa vrátil z Antarktídy, či s nejakým vynálezcom, čo ovplyvnil svet. Knihy mi prídu veľmi pasívne. potrebujem rozhovory, rozvíjať myšlienky.

Tento svet ma ubíja. Svojimi primitívnymi potrebami a primitívnymi ľuďmi. Čo všetci riešia, ako to riešia. Neopovrhujem ním a ani nimi. Len mi to ak neuberá, tak nedodáva energiu. Koľkokrát im aj závidím, že riešia dva týždne že treba ísť po kapustu, alebo že treba doma miesto červenej skrinky modrú.

Každý v sebe nesieme ten pocit prázdna. Tie isté otázky, ako si kladiem ja. Len mnohí iní majú to šťastie, že buď sa k nim vôbec nikdy v živote neprepracujú, alebo dokážu ten pocit zamaskovať. Novými lodičkami, lajkami, retiazkami, egom. Veď životy ľudí sú celé o nosení masiek a žití v rôznych ilúziách. Ak toto odmietneš, ostane ti to holé prázdno, ktoré sa začne dožadovať inej potravy, ak nie tých lajkov na sociálnych sieťach, či novej kabelky. A to môže byť to poznanie, vedomosti, skúsenosti. Lenže tie nie je jednoduché získať. Tak ako novú kabelku. A preto som napríklad aj tu. A ty zrejme tiež. Možno tu stretneme podobných a možno sa niekam všetci spoločne o krôčik posunieme. Uvidíme.

Almarinos

Ja si myslim, ze dovod preco ruesis tieto veci a chces vediet viac, je to slovicko, ktore si spomenul a to je stagnacia. Stagnacia je pocit, ze aj ked som urobil.cokolvek vo svojom zivote, aby mi bolo "lepsie", stale sa citim tak, ze som.len na jednom mieste a nenapredujem. Toto je moj pripad a zrejme aj tvoj. A mozno ta ten tvoj zivot ani nebavi celkovo. Lebo stale za niecim ides a ani nevies preco. My dvaja by sme si asi aj rozumeli. Ja som zistil, ze zivot mi nedava zmysel nech uz robim co robim.

sunnyball13

Prentice Mulford DAR DUCHA 8 častí.....ako všetkých knihách aj tu si musí človek nájsť to podstatné....

Mindless1

Život je cesta, počas tohto putovania treba prechádzať skúškami, počas ktorých treba aj zabojovať. Do Tvojich skúšok môžu byť zahrnutí aj iní ľudia, aby sa preverilo to, že ako sa zachováš. Miluj .. ako seba samého, ale nikdy nesmieš milovať jednu alebo druhú premennú viac ako tú druhu, hoc´ to nie je ľahké, lebo skĺznuť do egoizmu nie je ťažké. Ak sa naučíš ovládať svoje podvedomie, resp. ak s ním dokážeš vychádzať, tak dosiahneš všetko, vtedy ti bude patriť celý svet. Vydržať sám so sebou a so svojimi myšlienkami (niekedy aj šialenými a negatívnymi) je náročné. Treba si uvedomiť, že nestabilita patrí k aktuálnemu životu a "bola by sa škoda strieľať, kým nedošli sme po refrén." Treba veriť a vedieť, že psychika sa vždy nejako dá do poriadku. Treba vidieť za horizont, nielen jeden meter pred seba.