MÁM 80 ŔOKOV, SOM ZDRAVÝ A ŠŤASTNÝ

Príspevok v téme: MÁM 80 ŔOKOV, SOM ZDRAVÝ A ŠŤASTNÝ
sunnyball13

MÁM 80 ŔOKOV, SOM ZDRAVÝ A ŠŤASTNÝ...túto vetu by som si rád povedal o 40 rokov, preto ju píšem teraz, keď mám 40 :) ....čo je podľa vás pre človeka dôležité v tejto technickej dobe. keď si zdravie ľudia ničia dobrovoľne, alebo si ho nevedomky nechajú ničiť?.....rád stretávam starých ľudí a pýtam sa ich začo vďačia tomu, že sa tak držia?....odpovede sú rôzne , ale dosť za zjednoťujú v ich pohľade na svet...tešia sa z každého nového dňa, lebo práve dnes môže byť už ten posledný.... Čo sú podľa vás tie dôležité veci v živote ľudí, ktoré udržia zdravie a prinášajú pokoj,radosť duši?...A naopak čomu sa vystríhať?.....PS: budem rád, keď sa do tejto témy nebudú zapájať ľudia, ktorí chcú napísať, veď aj tak na niečo musím zomrieť alebo telo má ísť do hrobu zhumplované a pod....ok ja vám to neberiem...len si nájdite priestor v inej téme na vyjadrenie :)

zdenika

Tak túto vetu by si viacerí radi v tom veku povedali, i ja! Aj keď sa obávam toho, či sa dožijem ale pevne dúfam, že áno.

Mindless1

Treba si občas precvičiť, poriadne, ruky, lebo len ruky sú kľúčom k dlhovekosti. A potom tlak 120/80 nebude žiadny 8. div sveta. Na to prišli už dávno mnísi v šaolínskom kláštore a tí mali hodně, hodně času. Široké dýzky ťažko len tak niečím upchať.

Carie

Najdolezitejsie su geny a tie neovplyvnis. Poznam ludi ci zdedili nejaku chorobu po rodicoch a aj ked sa stravovali velmi zdravo a sportovali tak sa u nich prejavila. Ale ta strava a sport tiez nieco robia, malo masa a vela zeleniny, ovocia, najlepsie samozrejme bio.

January

2 hodiny pred spanim sa doporucuje vsetko vypnut, neviem potom, kedy maju byt ludia na nete, casovo to moc nevychadza

Tomaas 12345

Aby bol človek šťastný a jeho šťastie nezaviselo od náhody musí mať vieru v Boha a vo večný život s Bohom v nebi. Ak toto človek má potom je šťastný a často krát bude zažívať eufórie radosti. Hovorim z vlastnej skúsenosti, ja sám hoci som chorý som šťastný pretože verím že skôr neskôr sa dostanem do neba a tam strávim večnosť s Bohom.

Viera je veľmi dôležitá v živote človeka, aj otroci zvládli tvrdo pracovať pretože mali náboženskú vieru že po tomto ťažkom živote príde nebeský zivot.

hreko

podla mna treba sportovat, hybam sa na cerstvom vzduchu, treba vediet povedat nie a potom clovek je stastny a ked je stastny, tak sa dozije aj vyssieho veku. taka je moja teoria.

January

Zili v inej dobe, ked neboli vsade mikrovlny a wifi a pod. a ani teraz nevysedavaju pred PC a nemaju vyzarujuce mobily. Myslim, ze je to dolezite, mozno si o mikrovlnach najst viac...
Stravovanie je tiez dolezite, su rozne knihy, kde sa da naucit, ako sa stravovat, napriklad www.martinus.sk
Jedz lepsie, zi dlhsie, v originale Eat Better Live Longer od Sarah Brewer a Juliette Kellow.
Potom sa tesis, ze sa budes podlo toho riadit a do toho si pozries dokument o pesticidoch Země plná glyfosátu (Nedej se!) a dozvies sa, ze napriek tomu, ze je rakovinotvorny, nasa susedska krajna ho nezakazala a ani nemieni a predpokladam, ze my sme na tom rovnako.
www.ceskatelevize.cz
Takto by sa dalo pisat dlho predlho.

jeanValjean

Dá sa byť aktívny aj po 80ke,či už zdravý je otázne, nejaké to zhoršenie videnia je prípustné. Napokon to čo nevyhnutne potrebujeme k životu nás tak nekompromisne zabíja (kyslík)!

ahjajjaj

okrem pravidelného a výdatného pohybu je dobré stretávať sa s ľuďmi. udržiavať rodinné a príbuzenské vzťahy, priateľstvá, chodiť na návštevy a prijímať návštevy, chodiť na nejaké kultúrne podujatia - teda dobrý vzťah s manželským partnerom, byť zadobre so susedmi...
Starí ľudia, aj na vozíčku, sa dožijú v šťastí vyššieho veku, ak chodia von z domu, na rôzne podujatia, do obchodu a tak, a stretávajú sa s inými ľuďmi.

marek1251487

Tak toto je po dlhom čase jeden veľmi pozitívny a nadčasový príspevok.
Musíš zveľaďovať oboje: ducha aj telo. celý život sa vzdelávať. naberať skúsenosti, učiť sa jazyky. a chodiť do fitka, behať, športovať. to je celé. na starobe ťa zo stareckej biedy vytiahnu iba a a len neuróny a svaly. NIČ iné. NIČ.svaly ti obopnú kosti, kĺby, šľachy. nebudeš trpieť skoliózou, reumou, bolesťami. vzdelávanie ti pomôže predísť parkinsonovi a alzheimerovi či skleróze. a že ti niekto povie, že jeho dedko na to všetko vykašľal a dožil sa 90tky? ak by na to nekašľal, tak by sa dožil 110+ :) máš to dobre (mentálne) našplapnuté kamarát..