zlomený stavec C2 C3 a čiastočná lezia miechy

ahjajjaj

ahoj Man, Tvoj posledný príspevok ma nesmierne potešil. Keď dokážeš chodiť teraz s pomocou dvoch osôb, máš tam rozhodne dosť veľké predpoklady na to, že to zvládneš aj bez pomoci iných osôb. Len by si to mal podľa možnosti precvičovať, aby Ti zosilnelo ešte viac svalstvo na nohách a tiež aby si sa naučil techniku chôdze. Po takomto úraze sa stáva, že musíš prísť na trochu odlišnú stratégiu pri chôdzi ako predtým, lebo to tak ako predtým nefunguje. Podľa stavu nervov sám prídeš na to, aká stratégia to bude. Je možné, že aj neskôr budeš pri chôdzi potrebovať nejakú zdravotnú pomôcku. Rozhodne však čas, ktorý uplynul a pokroky, ktoré si urobil navádzajú k opatrnému optimizmu.

Man30

ked stojim skušám pomaličky bez držania alebo jednou rukou ale ked kračam pomocou dvoch ludi nohy sa ešte knišu trocha a spadol by som ešte ale miecha sa hoji a regneruje 18mesiacov som čital

Man30

tu koordináciu ano myslim v poriadku aj v kovačovej sme cvičili po slepiačky sa dotknuť nosa a bolo okej a čo chcem si zoberiem normálne. s tým domom a upravou je to už ťažšie , nohu ked chcem posunuť tak to mi ide .

ahjajjaj

dá sa Tvoj domov upraviť tak, aby si tam mal nejaké držiaky, alebo niečo, pričom by si vedel každý deň vstať tak, ako pri rebrinách? A potom sa každý deň 3-4 krát postaviť, a keď Ti to už dobre ide, prenášať váhu tela z jednej nohy na druhú..., tak že ich máš obe položené na zemi. Inak sa to dá cvičiť aj na vozíku. Prenášaj posediačky váhu z jednej nohy na druhú. To svalstvo sa Ti podľa mňa ešte celkom nemohlo vrátiť, keďže môžeš len ležať a sedieť a stojíš málo. Na to, aby si sa naučil chodiť, (aj keď možno s oporou a pri takomto zranení možno ani tak, nedá sa to vopred vedieť), potrebuješ vedieť stáť. Je to ako malé dieťa. Najprv len stojí, potom až chodí. Takže ďalší krok by teraz bol ten stoj a upraviť si to doma tak. A ako som písala, rukou robiť všetko, čo sa len dá a tú pichľavú loptičku. Ako si na tom s koordináciou ruky a zraku? Keď sa načahuješ za nejakým predmetom, mieriš rukou presne? Keď chceš posediačky posunúť o kúsok nohu do boku, ide to?

Man30

Jesť a piť som sa naučil v Kováčovej na voziku sa dvihnem aj sa trocha postavím pri rebrine ale sa z postele a z vozíka nepostavim ale na posteli si sadnem už

ahjajjaj

V lekárni dostať takú pichľavú loptičku na stískanie, môj svokor ju používal, vraj mu potom prestala tŕpnuť ruka a viac ňou vedel pohybovať. Takže tú si zaobstaraj, a okrem toho tie nervy musíš ustavične "zaťažovať" a učiť novým vnemom. Umyješ si zuby, vieš sa aj učesať? Natrieť chlieb maslom, samostatne sa najesť, nakrájať si ovocie? Vyklopkať mäso, miesiť cesto. Všetky domáce činnosti, ktoré sa len dajú porobiť rukami. Z vozíka sa vieš na chvíľku vzpriamiť? Ako je to s kolenami?

Man30

Bolo to ublíženie na zdraví z nedbanlivosti teda pracovný uraz. Neviem čo by som o tom napísal mám samozrejme lekársku správu ale všetkému nerozumiem. No stalo sa mi to v máji 2019 . Človek sa pýta prečo práve ja.