minimalna mzda 2020

EV365

SofiaElla: Za nižšiu ako minimálnu mzdu u nás pracujú aj slováci a legálne. Volá sa to čiastočný úväzok alebo dohoda. Je to obchádzanie zákona, pretože cieľom minimálnej mzdy je zabezpečiť životné minimum pre pracujúceho.

Omen

SofiaElla, pre teba tu mám jedno dôležité oznámenie. Nie som Swistica a ona NIE je Omen!!! NEMÁŠ na to mentálne, duševne, ani duchovne. Štyridsiatnička s rozumom sopliaka. Vo vlastnom záujme by si mala vyhľadať toho psychiatra TY!!! a začať sa liečiť, kým tvoja paranoja nenadobudne obludné rozmery! Netrvám na tejto diagnóze, môže to byť s tebou oveľa horšie, prípadne to môže byť kombinácia viacerých diagnóz. PF´20!

swistica

Katari - nemoze to byt tazke? Tak tomu ver, ze to tazke je. Ak zoberies povolania, v ktorych sa plati minimalna mzda, ide väcsinou o ludi so zakladnym vzdelanim a bez maturity. Jasne, kazdy sa moze vzdelavat a pracovat na sebe, no nikoho sa nechcem dotknut, ale developermi takyto ludia nebudu. Radsej nech si zvolia nieco realnejsie.

Katari12

vraj sa to bude pocitat podla nejakych tabuliek, cize to bude individualne.. ale top profesie budu urcite IT.. cize najelpsie by bolo si spravit nejaky kurz programovania www.learn2code.sk a zamestnat sa ako developer alebo tak..asi to spravim, nemoze to byt tazke a super za to platia.. uz dlho pozeram na tie kurzy a asi uz skusim.

EV365

SofiaElla: Do daňovej kalkulačky, napríklad www.platy.sk, zadaj hrubú mzdu. Vypočíta superhrubú = cenu práce, a čistú = to čo dostaneme. Ostatné je daň, bez ohľadu ako sa to nazve. Prídavky nezapočítavam.

daň = 1 - čistá / superhrubá

Príklady:
1) minimálna 580 eur >> superhrubá 784 >> čistá 469
daň = 1 - 469 / 784 = 40 %
2) priemerná 1063 eur >> superhrubá 1437 >> čistá 808
daň = 1 - 808 / 1437 = 44 %

EV365

SofiaElla: Odvody sú skrývaná daň z ceny práce. Na Slovensku je zdanenie zárobku viac ako 40 %. V Írsku je 15 %.

swistica

Aha, takze zase sa prejavila tvoja typicka a celemu foru znama vlastnost - neschopnost akceptovat iny nazor. Invektivami a pokusom o urazky nazor inych ludi nezmenis a nie vzdy je dolezite ten nazor menit. Dost casto ho staci len akceptovat.

PS: skus vygooglit ci naozaj vsetky staty EU maju minimalnu mzdu ;-) Mozno sa prekvapis.

SofiaElla

- min. mzda existuje v každom štáte EÚ a v celom svete, ak sa samozrejme nechceme opätovne priblížiť k nejakému Kamerunu ako cez 50 dňové moratórium z dielne plagiátora Danka.
- ak je podľa teba zákon len slovičkárenie, tak na to nemám ani argument. Podľa mňa by si mohla založiť vlnu mysliteľov "hacuna matata". Iste by nenastala anarchia..
-občas treba vnímať aj realitu, nie len fórum. Neviem, či posledných 5 rokov žiješ na Marse, ak nevieš o tom, že sa u nás zamestnávajú ľudia zo Srbska, Ukrajiny načierno, že ľudia z východu odchádzajú do zahraničia, lebo tam je minimálna mzda vyššia..
- a zákon je tiež jeden z hlavných a dôležitých "nástrojov", ktoré budú a deklarujú ľudskú dôstojnosť, napr. aj vo forme min. mzdy, ktorú si zamestnanci zaslúžia.

swistica

- minimalna mzda neexistuje v kazdom state
- neviem preco tu mas potrebu slovickarit, ked pointa toho ze mzda zamestnanca je dana a garantovana v pracovnej zmluve zostava
- nemam pocit, ze Slovensko je cielom ekonomickych imigrantov, ktori by tuzili pracovat za nasu minimalnu mzdu
- ak tvrdis, ze zamestnavatelia maju kvartelovu dohodu o nezvysovani mzdy, tak taku istu dohodu si mozu spravit zamestnanci
- a celkovo vsetko co sa na tomto fore napise i tak nema absolutne ziaden vplyv a vysku a ani celkovu existenciu minimalnej mzdy.

Moj nazor je taky, ze minimalna mzda je nedostojna pre zamestnanca a direktivna pre zamestnavatela. Nemala by existovat. Tvoje slovickarenie moj nazor nezmeni rovnako ako moj nazor nezmeni ten tvoj.

SofiaElla

swistica - to že minimálna mzda existuje v každej krajine,je dosť podstatný prvok. Garancia (čoho?) nie je daná zmluvou, zmluva podlieha zákonu. Existuje zmluvná voľnosť, ale aj tá je zákonom ohraničená.
Príklad, ako sa dá zneužívať celkovo hodnota peňazí a čo dokáže neregulovaná min. mzda:
Prichádza k nám čoraz viac zamestnancov z tretích krajín, ktorí pracujú aj za nižšiu mzdu, než je základná (samozrejme načierno). V týchto kategóriách sú potom slovenskí potenciálni zamestnanci nútení opúšťať svoje domovy a rodiny. Prispievajú daňami a odvodmi do iných krajín EÚ. Občania na SK, ktorí poctivo platia svoje odvody a dane sú takto ukrátení o ďalšie peniaze, ktoré by v systéme mohli byť.
Potom sú zamestnania, ktoré pravdepodobne cieľavedomo nezvyšujú platy zamestnancov, pričom sa zamestnávatelia dohodnú celkovo, že tejto kategórii nechcú platiť viac. Je to niečo ako kartelová dohoda, len sa to týka zamestnancov.
Ďalej existuje systém, kde neodborní ľudia predávajú svoje služby, pričom tvrdia, že takú službu poskytovať môžu. Sám zákon im to v istej miere nezakazuje, avšak odborníkom v týchto oblastiach znižujú príjem.
Slovensko prioritne a akútne potrebuje systémové zmeny v rôznych oblastiach, ale takisto potrebuje mať ustálenú a podľa mňa aj zvyšovanú minimálnu mzdu a zároveň potrebujeme konečne uzákoniť nižšie odvody pre zamestnávateľov.