ahojte ludia kolko bude minimalna mzda buduci rok? bude sa zvysovat?
minimalna mzda 2020
To ci je minimalna mzda v inych statoch je nepodstatne. To, ze prava maju byt garantovane, s tym suhlasim. Garancia je vsak dana zmluvou. Na pohovore sa dohodneme na plate, plat je garantovany zmluvou a bodka. Ak sa mi zda plat v porovnani s narocnoustou prace a mojimi schopnostami nizky, hladam inde. Ak som v situacii, ze musim prijat i nizsiu mzdu, tak mozem prijat docasne i taku pracu, no hladam dalej. Ak zamestnavatel nebude vediet nikoho najst, alebo mu budu ludia kvoli platu stale odchadzat, bude nuteny mzdu zvysit. Nehovoriac o dalsom probleme, ze od minimalnej mzdy sa odvijaju odvody pre zivnostnikom.
Proste cele zle. A este mi pride dost nedostojne ak ludia sami seba prezentuju, ze robia za minimalnu mzdu.
swistica - neviem v ktorom štáte neexistuje min. mzda, ale hádam v každom existuje. Zamestnanci musia mať svoje práva rovnako deklarované a uzákonené, ako zamestnávatelia. Trh by mohol možno sám o sebe "vyjadriť", čo potrebuje, ale zatiaľ určite nie na Slovensku.
Pokiaľ totiž existuje korupcia v takej miere, ako u nás, pokiaľ nemáme právny štát a záruku spravodlivého súdneho procesu, dovtedy treba naozaj "regulovať" sféry, akurát, že by tam mali byť čestní ľudia.
Ja si zase myslim, ze minimalnu mzdu treba uplne zrusit. Ak bude zamestnavatel platil malo, nenajde zamestnancov.
Nedokážem pochopiť Slovákov, ktorí zastávajú názor, že minimálnu mzdu netreba zvyšovať. Treba ju zvyšovať, už len zo základného ekonomického princípu - čím viac peňazí ľudia dostanú, tým viac ich minú. Znamená to, že budú viac využívať služby a kupovať si viac tovaru. Čím viac tovaru a služieb bude v predaji, tým viac budú môcť podnikatelia vyrábať a ponúkať. Čím viac budú vyrábať a ponúkať, tým viac zamestnancov budú potrebovať.
Takto prežilo aj napr. Írsko, keď sa dostalo do finančnej krízy (r. 2007 až 2009). Hoci o tom mnohí pochybovali, Írsko sa práve týmto spôsobom povzviechalo a až neskôr, tuším v r. 2016 znížilo hodinovú mzdu (ktorá, inak dovtedy každým rokom stúpala), z dôvodu zneužívania sociálnych dávok.
To, ze ide o podradnu pracu si napisal akurat ty sam.
swistica: no som zvedavý, kto ti bude upratovať, voziť jedlo a robiť všetky tie "podradné" práce keď všetci budú kvalifikovaní odborníci... to že niekto nemá špeciálne zručnosti a nie je extra inteligentný na vzdelávanie neznamená že si za to zaslúži žiť v chudobe... to možno tak tí čo nechcú pracovať..
ach bože ako ja "milujem" tieto sprosté reči...
Preco sa ludia s nizkym prijmom spoliehaju na zvysovanie mininalnej mzdy? Nerozmyslali ste nad zvysenim kvalifikacie?
Minimálna mzda v hrubom v roku 2019 bola 520 eur/mes alebo 3,0 eur/hod, v roku 2020 má byť 580 eur alebo 3,3 eur/hod. Nejde o zvýšenie, ale zachovanie reálnej hodnoty vzhľadom na infláciu.
Skôr sa pozri na to z iného uhla,koľko bude maximálna.