Matka ma neustále kontroluje

Príspevok v téme: Matka ma neustále kontroluje
asurajka

Ahojte, mám taký problém s matkou.
Dá sa povedať, že už od detstva. O mesiac budem mať 29 rokov, 6 rokov už žijem samostatne. Moja matka ma vždy kontrolovala, keď som ešte žila doma, otvárala mi poštu, chodila mi do skrine, snorila v kabelke v taške. Minulý rok som bola doma na pár dní a zase to isté. Odbehla som do obchodu a ona mi stihla prehľadať kabelku aj peňaženku. Absolútne žiaden rešpekt pred mojim súkromím. Nikdy ho nemala. Drzo mi otvára poštu, ktorá mi príde na adresu k rodičom, otvárala mi súkromné listy, výpisy z účtu... Vždy chcela vidieť moje pracovné zmluvy, chcela vidieť výpisy z účtu. Dokonca bola tak drzá, že keď som plánovala, že prídem na návštevu tak predtým mi zavolala, aby som jej priniesla ukázať pracovnú zmluvu a tiež, že nech jej ukážem internebanking. Alebo keď sme boli v meste a išli sme okolo bankomatu, tak chcela, aby som jej ukázala stav účtu. Samozrejme, poslala som ju kade-ľahšie, samozrejme sa urazila a začala ma urážať a kričať na mňa, vraj určite nikde nepracujem a nemám ani peniaze, lebo keby som mala, tak nemám problém jej to ukázať, že to je predsa normálne, že sa deti pochvália, že majú našetrené...
Vždy mi narušovala súkromie, nikdy mi súkromie nedopriala. Najšťastnejšia som bola, keď som vypadla z domu. Pre ňu je dôležitá len práca a peniaze. Alebo mi prišiel nedoplatok na zdravotnom a už sa do toho montovala, že aká som krava nezodpovedná a tak podobne. A potom ma bombarduje telefonátmi a smskami, že ako som to vyriešila a nezabudne mi nadávať a urážať ma, napr. No vidíš, mohla si ísť na dovolenku, ale si nezodpovedná hus tak plať zdravotné.
Neviem ako s ňou jednať. Najradšej by som ju odstrihla, lebo mám len nervy, keď s ňou volám.

alica111

Toto je mimoriadne choré. Si dospelá, toto si už matka nemôže dovoľovať, to je už cez čiaru. Vieš, prečo to robí? Má na to nejaký dôvod? Napríklad z puberty, z Tvojej mladosti, boli s Tebou problémy? Cigarety, krádeže, klamstvá, drogy, dlhy.. prípadne iné? Ak tam aj niečo také bolo, nemá právo Ťa takto kontrolovať. Všetci robíme chyby. Ako matka sa môže bát o svoje dieťa a chce vedieť, či sa máš dobre, ale toto už hraničí s nejakou poruchou. Alebo je to skrátka človek, ktorý potrebuje mať všetko a každého pod svojou kontrolou. Nech je to tak, či onak, na toto právo nemá, si dospelá a samostatná. Na ňu bude platiť len metóda - cukor a bič. Bohužiaľ. Ak Ťa bude zase obťažovať zlož telefón a nedvíhaj jej nejakú dobu alebo keď budeš na návšteve, tak vstaň a odíď. Držím palce xxx

anria 44

No fuha. To je už moc čo píšeš. Som cakala akože tá kontroluje ako každá milujúca matka svoje dieta. Ale po prečítaní. Je to vhodne na psychiatra. A ešte k tomu tvoj vek. To je naozaj zle ako sa chová. Myslíš že je psychicky v poriadku ? Bola taka stále ? Si jej jedine dieta ? Každopádne toto normálne nie je. A ja nikdy nepochopím zlý vzťah medzi matkou a dcérou.taketo chovanie si u mojej mami neviem predstaviť. Kontrolovať svoje dieta aj keď dospelé v určitej miere ok. Toto je choré.

asurajka

Betka132: Presne to si myslím aj ja. Nie je to normálne, to rozhodne nie. Ona mi hovorí, že je to predsa normálne a že nič zlé na tom nevidí. Fakt mi pripadá ako taký psychopat, ani ten nevie, čo robí. Jednať s ňou musí celkom inak ako doteraz, rozhodne to trpieť nemienim.

Betka132

Jej proste nemozes hovorit: nerob mi toto, zranuje ma to, mozes sa prosim ta spravat inak, potrebujem a mam pravo na sukromie - na toto ona vobec nepocuje, nerozumie tomu. Len jasne pravidla a tresty by mohli fungovat. Ale radim ti poradit sa aj so psychologickou, oni su studovani na to aby vedeli ako na rozne typy ludi, ta ti dokaze poradit najlepsie.

Betka132

Ona ma zrejme poruchu osobnosti, nemozes s nou jednat ako s normalnym clovekom, ona to nechape. Nema city, neberie ta ako cloveka, berie ta ako vec ktora jej patri. Ked jej odmietnes ukazat zmluvu ci vypis berie to ako ked malemu decku vezmes hracku ktora mu patri, berie to ako strasnu krivdu, zacne revat, vrieskat, hadzat sa o zem. S nou musis jednat inak, musis nastavit jasne pravidla a tresty, ktore jej proste len oznamis a budes na nich trvat. Kludne jej tie pravidla spis a daj pisomne. Tresty budu ze jej isty cas nebudes brat telefon ani volat. Nechaj si hlavne prehlasit vsetku postu na tvoju sucasnu adresu nech ti k nej uz nic nechodi.

sokollka

nič by som jej neukázala, veď to je tvoj život. nemáš predsa 15 rokov, aby ťa kontrolovala! vysvetli jej to!

Maysha

No urcite by som odmietala vsetko o co by ma ziadala. Nema pravo sa ti takto hrabat v sukromi a ty niesi povinna jej ukazovat zmluvy a vypisy. jednoducho povedat nie a nech sa urazi nech krici, je to jej problem, zrejme to nema v hlave v poriadku ked toto vsetko od teba vyzaduje...

asurajka

A stále tie pochybovačné otázky: Naozaj? Je to tak? Neklameš? Už jej mám plné zuby, poslednú dobu jej ani nedvíham telefón, napíšem jej, že mám veľa práce. Alebo s ňou komunikujem cey smsky.